onsdag 9 oktober 2013

Saftiga järpar med fräsch äppelrösti och gräddig sås


Jag gillar ju färs... Det går att göra så mycket gott med det och lätt att variera är det också. Både till form, smak och tillbehör. Järpar är en lite långsmal och rundad form av pannbiff skulle man kunna säga. De här är riktigt saftiga med grädde, ägg och krossade tomater som ger fin smak. 

Potatis gillar jag ju också och rösti gör jag mer än gärna. Men ibland kan jag tycka att det blir lite tungt och endimensionellt i smaken. Med lite äpple i röstin så blir det lättare, fräschare och väldigt, väldigt gott!

Med en sås till detta som vispas ihop av stekskyn, grädde och krossade tomater så knåpade jag ihop en riktigt fin middag. Det blev lite meck med röstisarna eftersom jag gjorde små styckevis istället för en stor i pannan. Nästa gång struntar jag i finliret och gör en stor rösti. 

4 portioner

Järpar
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
400 g nötfärs
2 ägg
1/2 gul lök, riven
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl finkrossade tomater
1 krm cayennepeppar
Smör
Salt och svartpeppar

Äppelrösti
5 mjöliga potatisar
1/2 gul lök
1 1/2 äpple (rött)
Salt och svartpeppar
Vetemjöl
Smör & rapsolja

Gräddsky
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl finkrossade tomater
1 tsk soja
Salt och svartpeppar

Rör ihop ströbröd och vatten. Låt stå och svälla medan du fixa löken som skalas och rivs grovt. Blanda alla ingredienser till järparna till en slät smet. Ta en liten bit och provstek för att smaka av kryddningen. Justera eventuellt med cayennepeppar, salt och svartpeppar. Forma färsen till avlånga järpar med hjälp av en stor sked. Lägg på skärbräde vartefter och ställ åt sidan.

Grovriv potatis, lök och äpple. Krama ur vätskan. Salta och peppra. Forma rundlar och pudra över lite vetemjöl på båda sidor. Ta en stekspade till hjälp så att du kan vända på röstisarna. Tryck till dem lite grand när du steker dem i medelvarm panna tills de får fin färg och blir lite knapriga i kanterna. Lägg upp på fat och håll varmt medan du steker järparna.

Stek järparna i smör tills de får fin färg runt om och blir färdigstekta, ca 8 minuter. Ta ur järparna och vispa ur pannan med grädde och tomatkross. Smaksätt med soja, salt och svartpeppar. Om du gillar tomatsmaken så kan du ha i mer krossade tomater också. Lägg järparna i såsen och servera med röstin. Garnera eventuellt med lite färska örter. 



Första gången jag stekte en provbit och det var ju en alldeles utmärkt idé!



Jag valde rött äpple och att behålla skalet på. Mycket fräscht med äpple i röstin!

Ett enkelt sätt att krama ur vätska från potatis, lök och äpple är att använda
en kökshandduk och sedan vrida om. Jisses så mycket vätska det finns i de små rackarna! 
Lite vetemjöl på röstin ger en fin yta. 



Urgoda rösti!



Och järparna blev också urgoda! Så saftiga och fulla med smak. Skyn är perfekt till.



Nå, har du några höstäpplen på lut? Använd dem till rösti!


En annan variant av järpar är persiljejärpar. De fylls med rejäla klickar persiljesmör och när det sipprar ut lite grand i stekpannan så är det inte svårt att föreställa sig hur god den såsen blir! 



Önskar dig en fin fortsättning på denna höstvecka. Eller brittsommarvecka eller vad man ska kalla det :-) Visst är färgerna underbara nu!



11 kommentarer:

  1. Äpple i rösten gillar jag, bra tips! Järpar, biffar, bullar... Det är bra konstigt att de smakar så olika som de gör, eller hur? Järpar ska det vara sås till, som här! Köttbullar vill ha sås de med, men de behöver den inte på samma vis :p

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klockrent med äpplen till potatis! Det är ett mysterium verkligen hur olika former av färs "ska" ätas och hur de smakar. Köttbullar är speciella. De kan man ju äta på en macka till och med :-)

      Radera
  2. Åh, så gott detta ser ut Lotta! Kan man bjuda in sig på middag någon dag? ;-) Bokmärkes direkt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vet du, och sen är det bara att bjuda tillbaka :-)

      Radera
  3. Vilken härlig blogg du har! Första gången jag hittat hit. Har aldrig testat krossade tomater i järpar, eller äpplen i röstn för den delen, måste testas! :) Nu ska jag titta igenom dina andra recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack, Hanna! Bättre sent än aldrig :-) Krossade tomater kan man visst ha till mycket visar det sig. Just äpple i rösti var verkligen en hit! Hoppas du hittar något mer du gillar!

      Radera
  4. Haha, provbit har jag starka minnen av från när jag var liten! :=) Jag och mamma gjorde köttbullar och jag ansvarade ALLTID för provbiten. Var den bra? Hm, nja, nej, vi får nog göra en till....! Så fortsatte det ett bra tag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha! Viktig uppgift det där :-)

      Radera
  5. Äppelrösti! Fantastiskt, det ska jag testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Potatis hjärta äpple lika med sant :-)

      Radera
  6. Det ser fantastiskt gott ut, måste jag prova någongång =) Ny tävling på min matblogg så kika gärna in där och tävla =)

    SvaraRadera