torsdag 21 november 2013

Kycklingfilé i ugn med mozzarella och pesto - hemlagad tomatsås och tagliatelle till det


Det är väldigt enkelt att göra något lite roligare och smakfullare med den ganska så snälla och menlösa kycklingfilén. Proteinet som pippin bjuder på är ju bra men att bara steka på kycklingfilé tycker jag är himla tråkigt... Stek filéerna snabbt, lägg på några skivor mozzarella och skeda sedan över pesto innan köttet tillagas färdigt i ugnen - och kycklingen blir bra mycket godare!

Smält och trådig mozzarella är härligt och pestosmaken matchar smakerna i den hemlagade tomatsåsen med paprika. Känns fräscht och hyfsat nyttigt om man nu gillar det :-) Allt är klart på ca en halvtimme men alla vet ju att en tomatsås bara blir godare om den får puttra ihop ordentligt så ge detta åtminstone 45 minuter totalt...

6 portioner
6 kycklingfiléer
Fett till stekning och smörja ugnsform
Salt, svartpeppar och ev andra kryddor till kycklingen (t.ex paprika- och eller chilipulver)
2 bollar mozzarella i skivor
Ca 6 msk grön pesto (genovese)

1 burk/tetra passerade tomater
1 gul lök, grovt hackad
1 grön paprika, i tärningar
Olivolja (eller neutral olja)
1 knippe körsbärstomater, i mindre bitar (eller stora grovhackade tomater)
Salt och svartpeppar
Lite socker
Grönsaksbuljong(pulver)

Serveringsförslag: Tagliatelle eller annan pasta och eventuellt färsk basilika
Vegetariskt: Byt ut kycklingfilé mot quornfilé

Börja med tomatsåsen så att den kan stå och puttra sig god medan resten görs i ordning. Fräs löken i lite olja i en kastrull. Häll i de passerade tomaterna samt de färska tomaterna i småbitar. Låt puttra ihop och smaka av med salt, svartpeppar, en gnutta socker och buljongpulver. Lägg i paprikabitarna och låt puttra med ca 5 minuter på slutet.

Stek kycklingfiléerna på hög värme en dryg minut per sida så att köttet får fin färg. Lägg i ugnssäker form och täck filéerna med mozzarellaskivor. Klicka sedan pesto över och ställ in i ugnen på 200 grader tills osten har smält, 10-15 minuter.

Servera kycklingfiléerna med tomatsåsen och tagliatelle - garnera ev med basilika.



Lite paprika i tomatsåsen ger god smakbrytning och lite tugg. Paprikan ska inte kokas för mjuk...



Mozzarella och färdig pesto på kycklingen och sedan en stund i ugnen - klart!




Det som eventuellt blir över av tomatsåsen är det bara att spara och frysa in. Gott att ta fram till en snabb vegetarisk middag nån dag. Koka lite pasta, riv över lite ost och servera med tomatsåsen. Att fräsa bacon och strimla ner i tomatsåsen är också gott.

Istället för att ha mozzarella och pesto ovanpå kycklingen så kan du fylla kycklingen med dito.
Recept på det finns här >


Ikväll är det inte jag som står vid grytorna men det är bara bra och trevligt att turas om. Man kan inte alltid vara på topp hur kul det än är att laga mat och desto mer inspirerad blir jag när det är "min tur". Ryktet säger att det bjuds på Korv Stroganoff med ris. Det är grejer det!

Ha en trevlig torsdagskväll så tar vi helg i morgon!


10 kommentarer:

  1. Lotta Lotta Lotta!!! Dina bilder och recept är galna!

    Kram Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nämen... Inte då :-)

      Trevlig helg och kram till dig!

      Radera
  2. Åh, så gott! Skulle till och med kunna slinka ned lite pasta ;-)
    Jag älskar din inställning till hösten, mörkret och hela paketet. Sluta gnälla, gilla läget eller gör något åt det. Jag blir tokig ibland när det sprids en massa negativ energi. Herre Gud. Det är mycket som är jobbigt, men det blir ju inte bättre av gnäll.
    Ha en härlig helg fina Lotta! Hoppas du springer på två Matrepublikaner!
    Själv ska jag fila ihop det sista inför nästa helgs kalas. Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, oj då är vi farligt ute - pasta till fru Remsan :-) Exakt. Det går ju inte att göra så mycket åt det. Om man nu vill fokusera på ljus och mörker så kan man ju tänka på att "snart vänder det" och blir ljusare igen :-)

      Mycket som är jobbigt och både du och jag vet att man får perspektiv på det där som är "jobbigt" när det verkligt jobbiga sätter in...

      Hoppas du fick en fin helg - låter som att jag kan ha missat ett par från Götet på besök i storstan i helgen?

      Åh, vad jag önskar att jag fick vara med på ditt kalas när du ska firas. Jag kommer att vara med i själen men inte med kroppen. Det får bli en annan gång!

      Kram!

      Radera
  3. Mozzarella och pesto, jo vi tackar vi, finfina smaker som vi delar din fabläs för:)

    Skönt att slippa grytorna ibland och få sätta sej vid dukat bord, hur matlagningsintresserad man än är.
    Hoppas att helgen blir fin hos dej,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Italienska smaker - det kan ju aldrig bli fel eller vad säger ni :-)

      Hoppas ni fick en trevlig helg - jag ska läsa ikapp lite nu.

      Kramar till er!

      Radera
  4. Alltid så fina bilder inne hos dig, underbart! :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch då - du då! Värsta konstverken jö! Kram!

      Radera