tisdag 31 december 2013

Havets oxfilé och ett infriat nyårslöfte i elfte timmen


Torskrygg gratinerad i ugn med pancetta och gräslök

På denna årets sista dag kommer inlägget om fisk som har tillagats av mig, hemma i köket! Jag avgav som nyårslöfte i början av detta året att jag skulle bli bättre på att laga fisk hemma. Både för att det är nyttigt med fisk men framför allt så ökar det ju sannerligen möjligheterna att variera både vardags- och festmaten. Nu har jag inte gjort så värst mycket fisk men jag anser ändå att mitt löfte har infriats!

För inte så länge sedan gjorde jag en marinerad räk- och avokadosallad och för några dagar sedan slog jag till på torskrygg som gratinerades i ugn med grädde, crème fraiche, senap, pancetta och gräslök. Jag kan säga att detta ligger ljusår ifrån det jag tidigare har försökt laga av fisk hemma, och misslyckats totalt med smakerna. Det blev verkligen supergott. Och jag vidhåller att det som med det mesta handlar om kvaliteten på råvarorna. Är det i något läge det verkligen gäller, så är det när det handlar om fisk och skaldjur.

Jag slog på stort och köpte färsk torskrygg över disk på Östermalmshallen. Därifrån fick jag även med mig pancettan. Tillagningssättet enklaste möjliga. Stora bitar av torskryggen i en form och på med gratängsås och ost. Spritsat potatismos och sen in i ugnen.

Både jag och Mannen tyckte att det var jättegott men jag ska erkänna att jag var väldigt nervös inför slutresultatet. Jag hade nog fisken i ugnen ett par minuter för länge, den blev liiite för fast i köttet men helt ok. Den flikade sig så där härligt när man tryckte gaffeln igenom och det smakade absolut inte "fisk" :-) Jag fick helt klart blodad tand och behöver inte ens binda mig med något nytt nyårslöfte om att göra mer fisk - för det kommer jag helt klart göra 2014!

Damen på hallen sa att man minst ska räkna med 600 g till fyra portioner. För mig räckte en fjärdedel av det men ta 800 g om du har hungriga gäster vid bordet som dessutom verkligen älskar fisk. Osten du gratinerar med bör ha mycket smak. Jag valde den 18 månader lagrade cheddarosten och det blev en fantastisk fin smak av den. Du kan även använda västerbottensost eller väl lagrad prästost.

Servering: Potatismos som gratineras med fisken eller pressad potatis och smörfrästa sugarsnaps,

4 portioner
600-800 g färsk torskrygg i fyra bitar
(Flytande) smör/rapsolja
Salt och svartpeppar
Ca 150 g pancetta (eller bacon), tärnat
1 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 tsk dijonsenap
1 förpackning fryst gräslök (ca 1 dl)
Potatismos med äggula, fyra portioner
2 dl riven ost (cheddar, präst, västerbotten)
Färska sugarsnaps

Fräs pancetta/bacon tills det blir knaprigt. Låt rinna av. Blanda grädde, crème fraiche, senap, gräslök och pancetta/bacon i en skål. Krydda med lite salt och svartpeppar. Smörj en form som rymmer både fiskbitarna och mos runt om bitarna. Lägg i fiskbitarna. Salta och svartpeppra dem. Fördela potatismos runt om bitarna. Strö osten över fisken. Ställ in i ugnen på 225 grader och gratinera i 15-20 minuter beroende på hur tjocka fiskbitarna är. Börja kolla efter en kvart. Mina hade nog blivit perfekta efter ca 17-18 minuter men jag tog ut dem efter 20 utan att kolla... Rookie mistake... Fräs sugarsnaps i lite smör medan maten är i ugnen. Salta och svartpeppra lätt.

Det jag kan säga med facit i hand är att jag hellre skulle ha serverat moset vid sidan av. Gratängsåsen rann ut och blandade sig med moset så att det blev väldigt löst. Det såg väldigt fint ut först med det spritsade moset men det var liksom bortkastat efter tiden i ugnen då allt ändå flöt ut... Så mitt bästa tips (om du vill att det ska se snyggare ut - gott var det ändå) är att servera moset separat. Du kan även servera den gratinerade fisken med pressad potatis.



En riktigt fin bit pancetta fick jag med mig från saluhallen!



Gratängsåsen med pancetta och gräslök.



Torskryggen! Jag tog bort det lilla skinn som satt på fisken. Vet inte om det behövs?



Fyra fina bitar med salt och svartpeppar. Redo att få sällskap av...



.... potatismos med äggula. Med äggula i moset får det finare färg i ugnen.



Allt på plats i formen. In i ugnen i drygt en kvart.



Man ser inte så mycket av det spritsade moset längre men smaken är det inget fel på!



Servera fiskbitarna med potatismos från formen och frästa sugarsnaps.



Mycket, mycket gott!


Så mina vänner. Med detta infriade nyårslöfte så lämnar vi 2013 om några timmar. Innan dess blir det traditionsenligt firande på landet med bror och svåger. Snart är det dags för tvagning i bastu innan vi fortsätter förbereda trerättersmiddagen som vi alla hjälps åt med.

Jag önskar dig ett riktigt gott slut så ses vi igen 2014!


28 kommentarer:

  1. WEEIII, skål och grattis till det bästa infriade nyårslöftet ever, och garanterat det godaste också för den delen! VI visste väl att du skulle ro hem även fiskmiddagen, vilken värld som öppnar sej för dej nu.

    Hoppas ni får en riktigt mysig kväll tillsammans alla fyra,
    och ett riktigt gott nytt år till dej från oss.
    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner mig riktigt stolt :-) Har redan kollat in flera andra fiskrecept som ska provas!

      Nyåret blev riktigt fint på landet även om vi hade önskat lite snö, det blir så mycket finare då.

      God fortsättning och kramar!

      Radera
  2. Men vilket underbart första recept i din nya kategori fisk ;-)

    Gott Slut & Gott Nytt !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-) Det är något strul med en funktion i bloggen bara så jag har problem med att lägga till kategorin Fisk och skaldjur i menyn... Irriterande!

      God fortsättning, Kajomida!

      Radera
  3. Såna här löften är fina! Jag håller helt klart med dig att råvarorna är viktiga som alltid. Jag har försökt övertyga flera fiskhatare att testa någon mild fisksort och köpa en riktigt färsk bit. Det här låter supergott! Gällande såsen kan ett tips vara att ha i äggula så blir den fastare eller enbart använda CF.
    Ha nu en riktigt fin nyårsafton så ses vi 2014! Massor av kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, även om de tar tid på sig att infrias :-) Tack för tipset, såsen blev lite i lösaste laget...

      God fortsättning - vi ses garanterat!

      Kramar i massor!

      Radera
  4. Tjoho! Bättre sent än aldrig :) Ser ut som en riktigt lyckad fiskmiddag. Torskrygg är förbaskat gott! Tjocka, härliga skivor av mild och mjuk firre. Nu 2014 jobbar vi vidare med mer fisk hoppas jag? ;)

    Gott nytt år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt! Och det blev riktigt bra som tur var. Absolut, mer fisk ska det bli!

      God fortsättning!

      Radera
  5. Ser ju jättesmarrigt ut. Skall definitivt testas! Vi måste också bli bättre på att laga fisk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Då kör vi på det - mer fisk!

      Radera
  6. Åh så gott det där såg ut!
    Den enda fisk jag äter (förutom tonfisk) är just torskryggfilé, för torsk och den delen smakar minst "fisk". Tyvärr har jag bara råd att köpa fryst.
    Den där middagen hade jag ätit med glädje, kul att du äntligen lyckas komma över din "fiskfobi"?! Om man använder smaker man gillar och ser till att fisken inte blir överlagad så kan det väl inte bli fel? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hittills har jag bara ätit tonfisk på burk hemma, men fiskrätter på restaurang som sagt. Torskrygg var bra att börja med men som du säger, det är ju inte billigt. Jag hade turen att ha ett presentkort att handla för. Det hör inte till vanligheterna att jag springer på Östermalmshallen och handlar :-)

      Mer fisk ska det bli, som du säger är det ju smakerna man väljer till som avgör!

      Radera
  7. Vilken snygg bit torskkrygg. Det är verkligen min favoritdetalj när det kommer till fisk.

    God fortsättning på det nya året:)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den kallas havets oxfilé av en anledning, verkligen fina grejer!

      God fortsättning till dig!

      Radera
  8. Mums, nu blev jag galet sugen på fisk!
    God fortsättning önskar fröken Dill

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hoppas jag också bli så småningom, riktigt sugen på fisk :-)

      God fortsättning!

      Radera
  9. TJOHO! En får ta å gratulera! Hälsar hon som bor ett stenkast från Fiskehamnen.
    Gott nytt år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jiha! Tack, tack... Hade jag bott i Götet hade jag nog fått tummen ur låååångt tidigare :-)

      God fortsättning!

      Radera
  10. Åh, du infriade löftet :)) Heja Lotta! Gillar dina bilder när du förbereder rätterna... blir liksom lite mera levande haha. God fortsättning, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man har ju hela året på sig :-) Tack ska du ha, jag tycker det är roligt att föreviga processen och inte bara slutresultatet.

      God fortsättning och kram till dig!

      Radera
  11. Ho ho, så gott! God fortsättning på dig, new year- new sins!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och tack detsamma - vi fortsätter i samma stil och syndar vidare :-)

      Radera
  12. Men du! detta ser ju så galet gott ut att jag nästan blir tokig! Bara genom att läsa ingredienserna börjar munnen att vattnas. Heja dig Lotta!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite nöjd är jag allt - tack! Ska fortsätta prova recept med fisk nu, känns riktigt spännande :-)

      Kram!

      Radera
  13. Den här rätten gjorde jag för ett par helger sedan och den var sååå god. Är också novis på fisk men skulle gärna laga mer av den varan. Kommer det fler fiskrecept snart. Tack för en toppenblogg med massor med goda rätter. Keep up the good work! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, mer fisk ska det bli. Och tack själv för pepp :-)

      Radera
  14. Caroline Jakobsson15 februari, 2015

    Detta lagade jag igår med knappt någ
    Ra ändringar. :) Vanlig torsk, bacon och sen potatismoset bredvid. Väldigt gott blev slutresultatet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Caroline, vad kul att du provade. Visst blir det gott! Jag ska laga mer fisk framöver. Torsk är en favorit!

      Radera