onsdag 18 december 2013

Småplock till glögg eller annat gott i glaset; chilinötter med honung och brietårta med karamalliserade valnötter


Något kryddigt, sött och lite salt är gott till glöggen! Inte för att jag får i mig några mängder av glögg (magen säger nej tack av någon anledning) men att sippa lite på den varma drycken med lite russin och mandlar är helt ok. Speciellt med goda tilltugg. De här gjorde jag i förväg och tog med mig när vi hälsade på hos bror & svåger i lördags. 

De bjöd på glöggen och sedan middag i 70-talsanda; ljuvligt god sjömansbiff och sedan glace au four i portionsformar. Nu är jag supertaggad att göra sjömansbiff själv - känns som en evighet sedan men det är ju så gott så jag förstår inte varför... Båda plocken går att förbereda och det är ju bra oavsett om du ska bjuda på det själv och vill ha det klart innan gästerna kommer, eller om du ska ta med till knytis eller ge som gåva till värden om du går bort. Toppen helt enkelt!

Brietårtan täcks med socker och vatten som fått koka ihop till en karamell. Sedan valnötter på det och lite mer karamell. Viktigt att skära tårtan i mindre bitar innan karamellen stelnar! Den knapriga och söta karamellen, tillsammans med valnötterna och krämig brieost blev verkligen hur gott som helst. Låt gärna tårtan stå framme en liten stund så att den blir rumsvarm. Den ska alltså inte köras i ugnen som många andra varianter med nötter och torkad frukt på toppen.

Det vimlar av recept på nötter som man ska rosta och krydda med juliga smaker men jag hittade ett där man smaksätter med chili och honung som lockade mer. Både färsk chili och chipotle (torkad och rökt chili) används här. Oj, så himla god den nötblandningen blev! Jag gillade också att man skedar ner en hög i formar storleken större än för knäck, och så får "högen" stelna och bli en hel munsbit att sluka hel.

Brietårta med karamelliserade valnötter
1 rund brietårta, 500 g
1/2 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
Ca 20 valnötter

Lägg brieosten på en bit folie. Häll vatten och socker i en kastrull. Rör om med visp och låt koka upp tills sockret smält i vattnet. Dra ned lite på värmen men det ska fortfarande koka ganska rejält. Rör om försiktigt men kom inte emot kanterna av kastrullen där sockerkristaller gärna bildas. Om När vätskan börjar bli brun, ta bort från värmen och häll hälften av karamellen över brietårtan. Fördela valnötterna på osten och häll sedan över resten av karamellen. Skär tårtan i mindre bitar innan karamellen stelnar. Låt svalna och servera. 

Chilinötter med honung, ca 20 formar
1 röd chilifrukt, finhackad utan hinnor och frön
1 chipotle = rökt, torkad chili, finhackad/smulad (med eller utan frön)
1/2 tsk chilipulver
4 dl blandade nötter (neutrala)
4 msk honung (eller lönnsirap)
2 msk vatten
Flingsalt

Rosta nötterna i en het och torr panna några minuter. Lägg i färsk röd chili, chipotle och chilipulver. Rör om någon minut så att chilin rostas. Blanda ner honung (eller lönnsirap) och vatten och rör om tills vätskan har dunstat och allt är blankt av den smälta honungen. Strö över flingsalt och rör om. Ta två små skedar och fördela högar nötter i små formar, storleken större än knäckformar. Låt svalna och strö sedan lite flingsalt ovanpå. När nöthögarna har svalnat och stelnat så håller de ihop i en klump - perfekta munsbitar!



Jag glömde skära i bitar innan karamellen stelnade och det innebar vissa problem
med flygande bitar karamell men det gick ner ändå :-)



En färsk, och en torkad, rökt chili (chipotle) - viss skillnad!



Chipotle i genomskärning. Kunde inte låta bli.. Visst ser det häftigt ut!



 Blandade nötter med chili och honung. Försvinnande gott!



Om du vill ha fler munsbitar så använd knäckformar men det var tillräckligt
pilligt att fylla den här storleken på formar. Du har blivit varnad :-)



Mums till glöggen. Och även utan glögg!

Det drar ihop sig till långledigt för min del och det ska bli riktigt skönt. Jag känner att jag behöver ta igen mig ordentligt. Sova ikapp och ta hand om mig själv. Samla krafter och energi inför det nya året så får vi se vad det bär med sig.

Innan dess är det ju en "vanlig" helg. Hur vanlig den nu kan vara om man ser till hur mycket folk som springer runt överallt och handlar... Jisses vilken panik jag kan få i trängseln. Det gäller att planera rätt. Oavsett om du tar det lugnt eller ger järnet sista helgen innan jul, ta dig tid att njuta också. Varför inte med lite gott plock till glöggen :-)


 

22 kommentarer:

  1. Tack för ytterligare inspiration! Behöver sisådär 25-30 små julgåvor när "hela" släkten (i Tyskland) kommer ihop på juldagen och i år tänkte jag fixa svenskt julgodis. Chili, valnötter och brie är ju hemskt svenskt, eller hur ;-)

    Här är det semester som gäller till den 31.12. - därefter är jag ledig på heltid...

    Önskar dig och familjen en fin jul ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad trevligt med hela släkten på besök! Knäck och ischoklad funkar ju annars :-)

      Underbart med semester och sedan mer ledigt. Mitt bästa tips som min pappa lever efter är att fortsätta vara aktiv!

      Tack detsamma till dig och familjen!

      Radera
  2. Alla rätterna ringer ljuvt i våra öron, glace au four har verkligen speciella minnen förknippade för vår del, kära sådana. Sjömansbiff har vi inte haft på evigheter, tänk ibland måste man påminnas om även de mest "vanliga" maträtterna man älskar.

    Osttårtan - skojar du?!... nej vi finner verkligen inte ord! Måste testa den så fort som bara är möjligt! Finns en makalöst stor chans att det blir julens godaste julgodis för vår del!

    Långledigheten närmar sej för vår del oxå, Anki jobbar bara i morron också sen väntar nästan 3 veckors ledighet. För Håkans del börjar ledigheten på julafton och håller sej i två veckor - som vi har längtat.
    Att hämta krafterna handlar det om får vår del, hösten har varit lite omild - tyvärr... Tar en minisemester i Köpenhamn och det ser vi fram mot!

    Ha en skön avslutning på veckan kära du,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland behöver man verkligen påminna sig om maträtter som har funnits länge och fortfarande är favoriter. Det blir lätt att man jagar nytt hela tiden...

      Tårtan är grymt god, men glöm som sagt inte att skära den i mindre bitar innan karamellen stelnar!

      Så skönt med långledigt, speciellt när livet har varit lite taskigt. Minisemester i Köpenhamn vill jag veta allt om. Ge gärna tips - har inte varit där förut fast det ligger så nära :-)

      Tack detsamma kära ni - kramar!

      Radera
  3. Men glace au foooour vad gott! Det har jag nog inte ätit på 5 år... Minst! Säkert 10. Sjömansbiff är också väldigt gott, om den görs rätt. I höstas åt jag en som de gjort med en bit skosulan och så buljongpotatisen jämte.. Inte gott! Kanske får laga till en sjöman i juldagarna...

    Tackar för nötiga tipsen! Kul att servera i små portionshögar. Brietårta är makalöst gott också... Jag brukar toppa med nötter, torkade tranbär och honung :)

    Ta't lugnt i helgen nu. Julen blir bra hur som helst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott! Och riktigt festligt när det serveras i portionsformar. En sjömansbiff måste få tid på sig och så gör jag min i ugnsform så att potatisen överst får färg och blir lite knaprig. Ska göras inom en snar framtid!

      Brietårta i alla former gillar jag men har inte testat de där varianterna med nötter, bär och honung, och visst ska de in i ugnen också?

      Detsamma - klart den blir bra!

      Radera
  4. Alltså Lotta som du skämmer bort oss med alla dessa godsaker och fina foton! Mmmmmm!
    Ja, långledigt här med och det ska bli riktigt skönt. Ska också bara sova och ta det lugnt... träffa familj och vänner med naturligtvis :) Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch då :-)
      Visst är det härligt med långledigt så att man verkligen hinner sova också. Bara en sån sak. Och umgås. Kram!

      Radera
  5. Inte blivit så mycket glögg i år. Tycker det är så förbaskat sött och så har det inte varit så kallt så man varit så sugen. Men ska nog bli nån kopp kommande vecka tror jag. Vilka fin-fina tillbehör. Sött och salt!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte mycket glögg för mig heller, både p.g.a. att magen får knip och för att jag inte gillar rödvin, oavsett om det är kryddat och sött eller inte :-) Det är mycket mysfaktorn med glögg och då är ju snö och några minusgrader en fördel. Med den här milda vintern är det ju tur att man kan peta i sig det här söta och salta till annat också!

      Radera
  6. Brietårta är galet gott. Jag brukar köpa en liten camembert och göra likadant med som blir lagom till två osttokar som jag och Berra.
    Jag har försökt att inte stressa inför julen, även om det varit lite grejer som har behövt fixas på min lediga tid. Hade suttit fint med ett riktigt jullov för att riktigt kunna koppla av. Men jag kommer vara lite extra ledig iaf och hoppas på flera kvällar med glöggmys och annat trevligt.
    Hoppas du får en riktigt skön ledighet vännen. Stor kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, måste prova med camembert också! Ost är för härligt!

      Lite extra fix blir det ju till julen förstås, det är väl att inte låta det gå till överdrift och göra som Ernsts mamma - dammsuga väggarna till julafton :-)

      Skönt med lite extra ledigt för dig. Önskar dig härliga dagar!

      Stor kram tillbaka!

      Radera
  7. Vad härliga recept!

    Passar på att önska en God Jul och Gott Nytt År och tack för en fin blogg med SÅ mycket inspiration.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och tack detsamma - hoppas julen och nyårsfirandet blir jättefint. Och ett tack till för fina ord om bloggen. Jag blir jätteglad!

      Radera
  8. Linda Johansson22 december, 2013

    Så gott med dessa nötter, jag älskar chipotlechili!
    Jag är glad att alla julinköp är avklarade, maten inhandlad osv, för jag avskyr att trängas med alla människor, som tycks bli som galna inför dessa storhelger. Finns inget värre... :(

    Förutom att packa in 4 katter i en bil med alla presenter osv och åka hem till föräldrarna. Katterna avskyr att åka bil och jag vill sitta hemma i lägenheten i lugn och ro (tystnaden!) och beundra den lilla granen som blev riktigt fin i år. Det har inte blivit en gran inomhus sedan katterna var små, de käkade glitter, klättrade i granen och slog ner kulor för glatta livet. Men nu är de tydligen för gamla och slöa :) Det räcker med att inspektera granen och använda den som gömställe, undertill ska tilläggas, inte i/på stammen, tack och lov!. :)

    Ta hand om dig och bli pigg & glad så du orkar fortsätta blogga! :)
    God Jul & Gott Nytt År!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt med chipotle! Innan det här har jag bara ätit det som smaksättare i flytande såser, men att hantera dem i sin rökta och torkade form är mycket bättre. Jag lät en bit koka med i en tomatsås till köttbullar och smaken blev helt fantastisk!

      Vad underbart med hela fyra katter, mitt absoluta favoritdjur. Känner mycket väl till hur det är med kattungar och julgran :-) Skönt att de har vuxit ifrån buset så att du kan få ha granen ifred...

      Tack detsamma, önskar dig härliga helger. Klart jag kommer att se till att ha ork till att blogga också - det är ju så kul. Speciellt när jag får så fin feedback.

      God jul och gott nytt år!

      Radera
  9. Brietårtan ser outstanding ut! Löjligt fin! Hoppas att du får en riktigt fin jul, kompis! KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir den snygg :-) Tack detsamma - ha en underbar jul!

      Kram!

      Radera
  10. Jag hugger gärna in på nötterna, det ser så fint ut! Hoppas du får en fin jul!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och så fantastiskt goda med den rökta chilin! Detsamma till dig - ha det underbart i jul. Vi ses nästa år - det är ett löfte :-)

      Kram!

      Radera
  11. Men gud, den där tårtan ser ju helt gudomlig ut. Ostälskare som jag är så skippar jag glögg och nötter och all annan julmat och kan tänka mig att bara äta tårtan. Hel.
    Ta't nu lugnt under helgerna, det tänker jag göra. Sova ikapp låter som en bra plan. Sen tar vi sikte mot nytt år och gör något riktigt bra av det! Ok? OK!
    Kram och god jul till dig och de dina.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ge mig ost så är jag också nöjd :-) Japp. Vi sover ikapp. Har det bra och tar det (lagom) lugnt. Det nya året inom räckhåll och det ska bli grymt. OK! OK :-)

      Bästa kramen - ha en jättefin jul!

      Radera