onsdag 12 mars 2014

Fylld pasta med krämig svamp-, bacon- och paprikasås



Pastasås och -röror äter jag vanligen till pasta som är platt eller ihålig, typ tagliatelle, farfalle, rigatoni osv. Inte hade jag tänkt på att det går jättebra att använda fylld pasta typ tortellini (trögfattad, jag vet). Det var svågern som i somras serverade flera olika varianter på temat.

Det är riktigt gott, matigt och det finns ju en massa sorters fylld pasta man kan välja mellan för att växla karaktär och smaker på maten. Pasta fylld med svamp är gott, och med tomat och mozzarella, med pesto... Ja, som sagt. Det finns massor att välja mellan!

Och så kan du variera ytterligare genom den sås du väljer att servera med pastan. Jag har provat köttfärssås och fylld pasta, och här en svamp- och baconsås sprinklad med gräslök. Receptet är från i somras så visst lagade jag mat då. Rätten har glömts bort i bildbanken men här är den, verkligen värd att vara med. Sprinkla med gräslök eller persilja.

Senast nu i veckan gjorde jag den här såsen till tortellini där hälften av pastan av fylld med svamp och hälften med ost. Vansinnigt gott! En fräsch sallad är gott till, eller några rejäla bitar färsk gurka.

Svamp och baconsås till fylld pasta (funkar förstås med platt eller ihålig pasta också)
Ca 4 portioner
Ca 200 g svamp (champinjoner, kastanjechampinjoner eller en blandning av flera sorter), i bitar
Smör
2 paket bacon à 140 g, strimlad
1 stor gul lök, hackad
2 paprikor i olika färger, i bitar
2 burkar crème fraiche (4 dl)
Salt och svartpeppar
Gräslök eller persilja, hackad
Valfri pasta, men gärna fylld...
Riven parmesan

Fräs svampen i lite smör tills den har släppt vätska och fått lite färg. Svartpeppra svampen liten grand och ställ åt sidan. Fräs baconstrimlor tills de börjar bli knapriga och släpper fettet. Häll av (eller behåll) det mest av baconfettet. Blanda sedan ner svamp och lök och låt fräsa med. Blanda ner crème fraiche och paprika. Låt puttra ihop lite grand. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg upp den fyllda pastan i djup tallrik, lägg över sås och strö över parmesan. Rör om. Garnera med hackad gräslök eller persilja.

Så himla enkelt - och så himla gott!

I en sån här pastasås med crème fraiche gör sig verkligen bacon bra.
Det syrliga passar kanon med salt bacon. Och så har vi fräsch paprika
och mustig svamp. Krämigt och gott. Och ännu bättre blir det med lite riven ost!

Nu är det vår hörrni! Åtminstone på dagtid. På nätterna blir det fortfarande kallt men det är skönt när man vill sova i ett svalt sovrum med öppet fönster. Så jippi för det!

På tal om något helt annat så vill jag ge "dagens ros" till alla fotgängare som faktiskt gör sig besväret att titta om det kommer några bilar vid övergångsstället innan de trycker för att få grön gå-gubbe. De flesta gånger hinner man faktiskt gå över utan att stoppa trafiken. Många tittar inte ens utan trycker av slentrian. Eller bara för att jävlas...

Jag lever som jag lär. Klart jag kollar först om det är fritt fram eller inte innan jag trycker. Många gånger stannar bilar ändå och släpper över mig, utan att jag har tryckt - och de egentligen har grönt. Tror att de som jag uppskattar när man är lite smidigare i trafiken och underlättar för alla. Visst kan man tycka att vaddå, hur bråttom kan man ha, det gör väl inget om man får vänta nån minut vid ett övergångsställe... Men saken är den att i alla fall jag (och många med mig) blir lite annorlunda bakom ratten. Man tänker sällan så, att det gör väl inget om man får vänta lite. Bildjävulen tar över :-)

17 kommentarer:

  1. Allt blir bättre med bacon :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den största sanningen av dem alla!

      Radera
    2. Hahaha, klockrent svar! :=)

      Radera
  2. Såg riktigt gott ut :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag hittade bilderna från i somras, kunde jag inte låta bli att göra det igen. Och det är minst lika gott som det ser ut - jag lovar :-)

      Radera
  3. Vad somrigt det såg ut med gräslöken! Och snart kommer den för i år också... Fylld pasta är toppen, fungerar som den är med kanske lite parmesan eller så här med en god sås. OM det finns fylld pasta med Karl Johan-svamp i brukar jag välja den varianten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst gör det - och bilden är ju som sagt från i somras. Oj, som man längtar nu... Absolut behövs inte så mycket till fylld pasta, riktigt bra matvara. Just med svamp som fyllning är en favorit. Och med ost :-)

      Radera
  4. Ser mycket gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Lena! Jag tycker det är smakar hur gott som helst, och så är det så enkelt och bekvämt att göra.

      Radera
  5. Den pastasåsen är en gammal favorit i vårt kök som frun hade med sig i bagaget när vi träffades, fast paprika har vi inte haft i så det måste ju testas nästa gång. Det är en perfekt middag att ha att ta till när fantasin tryter och magen skriker:)

    Nä, att vänta några minuter vid övergångsställen gör ingenting om man sitter i en varm och skön bil, men när man står ute i kylan och blåsten är det inget vidare... Men om alla samarbetar i trafiken så går det så mycket bättre!

    Ha nu en riktigt skön helg, koppla av och njut.
    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gamla favoriter ska man vara rädd om!

      Hoppas allt är bra med er - kramar!

      Radera
  6. Det ser så gott ut att jag blir hungrig fast jag just ätit. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett bra betyg :-)

      Kram!

      Radera
  7. Åh, så somrigt det se ut på bilderna. Pasta och sås är verkligen njutmat! Gällande bilarna så är jag underbart schizofren på den frågan. Går jag så ska jag först och lör jag så ska jag först ;) Så är det! Men jag erkänner det :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Njutmat och njutbilder - speciellt som de minner om sommar! Visst är det just schizofren man blir när det gäller bilkörning :-) Bara att inse!

      Radera
  8. Road rage drababs man lätt av, oavsett färdmedel :) Men det är sjukt hur glad man kan bli av folk som faktiskt tänker lite, och visar hänsyn.
    Fylld pasta är gott, snabbt och GOTT igen. Brukar riva parmesan på bara, kanska fräsa på lite grönt. Men ska nog testa att göra mer avancerat tillbehör, som en go sås, nästa gång.
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har läst en bok för länge sedan om hur man faktiskt blir lite av en annan personlighet bakom ratten och det kan jag skriva under på. Attan vad jag kan skrika och gapa där för mig själv - bästa terapin :-)

      "Bara" parmesan på sån här pasta är fullt tillräckligt!

      Kram!!!

      Radera