tisdag 1 april 2014

Matig frittata med sparris, blomkål, broccoli och bacon (såklart...)


Jag älskar frittata! Ägg som dominerar i en frittata gör den matig som den är. Lägg till en massa grönsaker, bacon och ost så har du en hel måltid med just den här frittatan. En sallad till kanske men absolut inte nödvändigt. Du kan även använda den som ett tilltugg i små kuber, utmärkt på en buffé till exempel. Frittatan är urgod även dagen efter. Helt kall, fortfarande saftig, mättande och god. För mer protein till maten, fräs på några korvar eller servera med grillad kyckling, färsbiffar...!

Frittatan håller ihop väldigt bra tack vare att det är så pass mycket ägg i den i förhållande till mängden mjölk, och så bidrar nog osten en del till att binda ihop det hela också. Både broccoli och blomkål som jag tycker är så gott, och så sparris. Bacon behöver ingen närmare presentation, det kryddar vilken rätt som helst och så västerbottensost. Du hör ju själv, det här kan inte bli annat än gott :-) Och visst ger det lite vårkänsla med allt det gröna också!

8 bufféportioner/4 portioner som hel måltid
8 ägg
1 dl mjölk
1 påse riven västerbottenost (150 g)
1 krm svartpeppar
2 paket bacon à 140 g
Blomkålsbuketter, ca 250 g
Broccolibuketter, ca 250 g
1 knippe grön sparris, 10-12 st

Strimla bacon och fräs tills det har släppt det mesta av fettet och börjar bli knaprigt. Skär bort nedersta delen på sparrisen, den hårda och träiga (spar bitarna till en grönsaksfond eller soppa). Dela sparrisen i mindre bitar. Lägg bakplåtspapper i en avlång form, ca 25 x 30 cm. Med en mindre form blir frittatan tjockare och kan ta lite längre tid att bli klar. Täck då med folie på slutet om den får för mycket färg. Fyll formen med sparrisbitar, blomkåls- och broccolibuketter samt bacon.

Vispa ihop ägg, mjölk och svartpeppar. Blanda ner osten i äggblandningen och fördela jämnt över grönsaker och bacon i formen. Grädda i 200 grader varm ugn i 35-40 minuter. Kolla så att frittatan har "stannat" och inte är lös någonstans. Ställ att svalna lite grand och skär sedan upp i små bitar om det är till en buffé eller som tilltugg. Servera frittatan hel i formen om den ska ätas som hel måltid så får var och en skära till sig en bit.


Så mycket gott och grönt! Och vitt!



Allt är på plats, nu ska det sköta sig själv i ugnen. My favourite kind of cooking!



Små, helt underbara bitar av frittatan. Mycket svårt att bara ta en!

Vad fyller du din frittata med? Jag tar gärna emot tips! Ägg i maten tycker jag är jättebra. Det är mättande och gott men ibland tryter fantasin...

För övrigt har jag haft en period med höga berg och djupa dalar = lite aktivitet på bloggen. En resa till Barcelona med en god vän och numera fd kollega hör förstås till toppskiktet. Vi hade underbart väder och Barcelona är verkligen ett supertrevligt resmål på alla möjliga sätt som jag definitivt kommer att återvända till. Storstad OCH beach i ett! Influensa på det, host host... Och andra sjukdomar i närmaste familjen hör till de djupa dalarna men det finns gott hopp om ljusare tider tack och lov. Som så många andra med mig har sagt förut, tänk på att ta vara på dina närmaste medan de finns. Saker och ting kan förändras fort...

Sköt om dig och de dina - och ta vara på våren!

26 kommentarer:

  1. Skönt att höra av dig :-)

    Barcelona är en jättefin stad, särskilt om man som jag gillar Miró - eller har goda vänner där ;-)
    De vet var man hittar små lokaler på bakgator med världens bästa tapas som man inte kan sluta äta...

    Din Frittata ser urgod ut! Skulle kunna tänka mig den i en bit baguett som "lunchpaket" när man är ute i skogen eller på sjön (i en baguett kan man ju ha i ett par skivor bacon extra...). På en buffet eller som förrätt vore det väl inte helt fel att använda ett glas eller så för att få en rund form - då kan man ju mumsa i sig resterna runtikring när man förbereder det hela *lol*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huvudet upp och fötterna ned :-)

      Just de små gatorna och gränderna i gamla kvarteren var hur mysigt som helst och det var lokalborna som dominerade än så länge, inte så mycket turister. Tapas blev det en hel del av!

      Frittata i en baguette, varför inte?

      Radera
  2. Mums vad gott! Frittata är fantastiskt. Jag vill nog ha potatis i min också, det är så gott när den blir liksom lite brynt i botten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också gärna potatis i frittata, lite mer som tortilla, men det räcker bra långt detta eftersom det är både blomkål och broccoli i den. Fast allt blir ju bättre med både bacon och potatis :-)

      Radera
  3. Föga överraskande så faller det oss båda väldigt bra på läppen, allt från fyllningen till att det sköter sig på egen hand! Finns det något bättre mitt i veckan än när det bara kan svängas samman en smaskig middag på detta sättet? Förmodligen inte.

    Barcelona är något som också faller oss i smaken, vi var där för några år sedan och tänker absolut återvända. Massa att se, god mat och dricka och härligt klimat.

    Sänder dej lite extra tankar, Lotta, i din livsberg och dalbana! Att ta vara på varandra kan man aldrig påminna om för många gånger.
    Kramarna till dej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott, snabbt och enkelt. Det passar bra vissa dagar helt klart.

      Barcelona får det bli fler gånger, misstänkte nästan att ni redan hade varit där :-)

      Tack för omtanken. Livet rullar vidare...

      Kramar!

      Radera
  4. Att äta bitar av en frittata rätt från kylskåpet med händerna är livskvalitet det! Och Barcelona, en stad jag gärna åker tillbaka till. Just det där med strand + stad är ju så grymt.
    Skickar en kram eller två. Bara att höra av sig om det skulle behövas.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt så - lustfyllt syndigt på nåt sätt att äta maten så. Och en frittata är som gjord för kylskåpsätning :-) Aha, så du har förstås redan varit i Barca - borde jag ha förstått :-) Underbar stad! Tack... Jag hör av mig. Kram så länge

      Radera
  5. Jag hoppas berg- och dalbanan lugnar ner sig snart. Skönt att komma iväg från allt ett tag, Barcelona ska vara så fint säger de ju. Det går flyg direkt från Växjö dit, funderar på att åka i höst eller nästa vår typ :)

    Det är så mycket ägg i frittata att extra protein sällan behövs. Perfekt för en vegetarisk middag. Kylskåpsrens, liksom! Och lite bacon får plats också visserligen, bacon får ofta plats... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu får det räcka med åkningen... Verkligen en suverän break att åka till Barcelona, speciellt som vi hade sådan tur med vädret. Sol alla dagar och över 20 grader... Klart du ska dit!

      Ägg är ju så bra på det sättet, att man får i sig protein och en massa annat nyttigt. Bacon är krydda, grädde på moset...

      Radera
  6. Frittata! Helt missat att man kan göra. Genialt och gott! Annars blir det ofta pannkaka som snabbmat. Perfekt i matlådan låter det som!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Genialiskt enkelt och gott. Superbra i låddan - testa!

      Radera
  7. Så gott det ser ut! Jag brukar göra frittata av det som ligger och skräpar i kylen. Kokt potatis, salladslök, chorizo är gott och ost ett måste!

    Livet är en salig blanding, trist med de där dalarna bara... Sköt om dig, Lotta! Massa kramar, Hanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bästa sättet att göra frittata - att använda rester och allra helst med potatis :-) Fast ibland blir suget för stort så att jag gör från grunden ändå. Som med pytt i panna. Det kan jag göra utan att ha resterna för jag blir så himla sugen!

      Livet är livet. Bara att hantera på bästa möjliga sätt. Tack för omtanken, ha det bra du också!

      Kram!

      Radera
  8. Åh... Härligt att se livstecken från dig! Jag trodde nästan att du fastnat i Barcelona. På IG var det nog en drink som dök upp senast, så jag har tänkt alla möjliga hemska tankar om vad de lurar i turisterna i drinkar där...
    Frittata gör jag inte ofta och kallar det frittata, men jag tillhör ju dem som inte så gärna äter skalet på matpajer så jag gör ofta paj utan just skal och då blir det ju nästan samma som frittata. Vad jag har i beror helt på vad som kylskåpet har att erbjuda just den dagen. Älskar att gör dem vegetariska och äta charkuterier till. Annars är broccoli och bacon en favorit och då gärna lite ädelost i också.
    Hoppas nu att du och dina nära får blir friskare och må bättre. Man ska verkligen njuta av sällskapet av alla de fina människor man omges av medan tid finns. det är nu ett halvår sedan mamma gick bort och det är fortfarande lika overkligt.
    Stor kram fina Lotta <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var hur lugnt som helst i Barca på det planet, inget fuffens alls, bara trevligt! Tack för omtanken :-)

      Paj utan skal tycker jag låter som frittata, och just som vegetariska tycker jag är toppen. Bacon är ju nästan en krydda bara :-)

      Saker och ting ser ljusare ut, absolut. Synd bara att man måste få så brutala påminnelser om hur bräckligt livet är, och att det man har kan tas ifrån en. Ja, du vet ju mycket väl vännen...

      Stor kram till dig och trevlig helg!

      Radera
  9. Åh, det här receptet andas verkligen vår! Och du, var rädd om dig! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst gör det! Vår på tallriken! Tack, det ska jag. Kram

      Radera
  10. Ser verkligen jättefint och gott ut, omelett är en favvo med sparris, tomat, potatis, quornbitar och fetaost. Måste prova detta i frittata-form med! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, quorn kan man förstås använda. Och fetaost. Det ska jag komma ihåg. Tack för tips!

      Radera
  11. En rätt helt i min smak! Älskar allt du slängt i den, mmmm!

    Du har så rätt i att ta vara på de närmsta medan man kan. Får nog ta och träffa mormor i helgen.

    Kram kram

    Ps, Kommer sakna dig på bloggträffen... Än finns det tid att ändra sig. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var tvungen att titta på receptet en gång till, så gott ser det ut. Får det nog bli i veckan. Perfekt! tack igen för tipset!

      Kram kram

      Radera
    2. Bara en massa godsaker! Kul att du vill testa. Och bra att hälsa på mormor :-)

      Jag kommer sakna er också och hade så gärna velat vara med men plånboken strejkar. Barcelona nyss, snart Nice och imorgon är det 30-årskalas som gäller. Men jag är med er i tanken! Ha så himla trevligt - det vet jag att ni får så grymt som du har planerat allting. Jag ska hålla koll på er via IG och bloggarna!

      Kram!

      Radera
  12. Det är ju klart att det ska vara bacon i! Kul att du har kommit tillbaka!

    SvaraRadera
  13. Hej Lotta,
    Nu måste jag bara stanna till och lämna en hel hög med positiva kommentarer till din blogg och dina recept. Är själv en glad amatör vad gälller matlagning men icke desto mindre en som tycker det är roligt att stå vid spisen...och inte minst uppskattar och njuter jag av god mat. Att jag gör flera nedslag i veckan på din blogg säger förhoppningsvis det mesta vad jag tycker, det blir helt enkelt 6 brödsostar.. av 5 möjliga :)
    Jag vill även passa på att uppmärksamma dina bilder. Läste att du är gla i att fota också...och det märks :) Det är ju inte bara smaken du förmedlar i dina recept du lyckas även med konstsrtycket att göra rätterna smakfylla visuellt, vilket också är en stor del av upplevelsen. Kanonbilder både rent fotografiskt med ljussättning och bildutsnitt men också för kompositionen. Du kommer helt enkelt få stå ut med alla mina nedslag på din blogg flera ggr i veckan även framöver :)

    Hälsar Peo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Peo! Det är så himla kul med alla matlagare, de flesta av oss är ju just glada amatörer som gärna tillbringar rejäla stunder i köket. Och så glad jag blir över alla dina berömmande ord, det värmer och inspirerar mig. Tack!

      Varmt välkommen åter så många gånger du vill :-)

      Radera