tisdag 6 maj 2014

Ugnsbakad lax med citron och sesamfrön, polenta och ugnsrostade grönsaker


Det är ett (bra) tag sedan jag gjorde fisk senast. Det var nog precis innan 2013 blev 2014 om jag inte kommer ihåg helt fel... Men jag har ätit fisk minsann sedan dess. Bland annat den här urgoda laxen som det så vanligt heter "lagar sig själv" i ugnen. Härliga smaker och så sesamfrön för den där lite knapriga ytan.

Krämig polenta och ugnsrostade grönsaker passade makalöst gott (fast då blir det väl med maka?)! Flera makor till och med, både polenta och grönsaker så det smakade bigamigott. Om du hänger med i mina något krystade svängar :-)

Här gäller det att tajma eftersom fisken helst ska ätas så fort den är klar i ugnen och polentan håller sig inte krämig särskilt länge om den får stå. Grönsakerna i ugnen är det som är lättast att ha lite marginal på och låta bli klart lite i förväg så att du inte står med tre kritiska moment samtidigt. Förbered precis allt så går det bra. Den tid det tar för laxen i ugnen är ungefär samma som det tar för polentan att bli klar från det att du blandar ner grynen i buljongen.

Kryddningen på laxen får mycket smak av färdig blandning i en sådan där praktisk kvarn. "Fish & Seafood" smakar bland annat saffran, chili och fänkål. Jättegott på fisk!

Lycka till!

4 portioner ugnsbakad lax med citron och sesamfrön
4 portionsbitar laxfilé
Olivolja
Pressad citronsaft
"Fish & Seafood"-kryddan på kvarn
Vita sesamfrön

Sätt ugnen på 200 grader. Placera laxfiléerna på bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Pensla filéerna med olivolja och pressa över citronsaft. Mal över rikligt med kryddblandningen och strö sedan över vita sesamfrön så att de täcker ytan ordentligt. Ställ in plåten i ugnen och tillaga till max 50 grader. En del föredrar ännu lägre temperatur men jag tycker att fisken blir lite väl sladdrig med någonting på 40+.

Servera med ugnsrostade grönsaker och polenta.

Polenta med ugnsrostade grönsaker, 4 portioner
2 röda paprikor, klyftade
3 röda lökar, skalade och klyftade
1 squash, skivad i ca 1 cm skivor
Olivolja
Salt och svartpeppar

Ca 30 g finriven parmesanost
1 kruka basilikablad, grovstrimlade (spara några blad till garnering)
3 msk citronsaft, färskpressad
1 grönsaksbuljongtärning
8 dl mjölk
2 dl polenta
1 klick smör
Olivolja
Svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg paprika, lök och squash på en bakplåtspappersklädd plåt. Stänk över olivolja och krydda med salt och peppar. Sänk värmen till 225 grader och ställ in plåten i ugnen. Rostas i ca 25 minuter. Vänd efter halva tiden.

Polentan tar ca 10 minuter - tajma med grönsakerna i ugnen och fisken. Grönsakerna kan du varmhålla under folie t.ex.

Koka upp mjölk och buljongtärning. Sänk värmen och blanda ner polentan. Rör om tills polentan tjocknar och är krämig. Det tar ca 5 minuter. Dra polentan från värmen. Blanda ner ost, basilika, citronsaft och en klick smör. Garnera polentan med basilikablad och droppa över olivolja. Servera direkt med laxen och de ungsrostade grönsakerna.

Filéerna smaksatta med olivolja, citronsaft, krydda och överst rejält med vita sesamfrön.

Grönsakerna fick rejält med färg i ugnen.
Det är viktigt att inte göra för små bitar av framför allt paprika och löken...
Men gott blir det med "färg" :-)

Laxen blir riktigt, riktigt saftig och god. Sesamfröna ovanpå gör verkligen sitt till.


Första gången jag tillagar polenta och gott blir det!
Nästa gång ska den få stelna i en plåt så att jag kan skära skivor av den och grilla!


Avslutningsvis vill jag tipsa om "Olofs guacamole". Den senaste veckan har jag gjort den två gånger till olika sällskap och båda gångerna har jag serverat den som dipp till grillade quesadillas med massor av ost, jalapeno, salami och tomat. Båda sällskapen var utan att överdriva: LYRISKA! Och jag håller med. Tack Helena för tipset om makens guacamole som är den godaste jag nånsin har ätit och definitivt kommer äta fler gånger!




14 kommentarer:

  1. kajomida06 maj, 2014

    Ju mer man kryddar desto mindre smakar det fisk ;-) Nej, skämt åsido, kul att du fortsätter vidga dina vyer vad det gäller fiskrecept!

    Det ser väldigt gott ut, men jag väljer bort sesamfröna om jag testar det själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så :-) Det är en bit kvar till t.ex. kokt fisk utan annat än salt!

      Jag tycker sesamfrön ger en så härlig och nötig smak, och lite tuggmotstånd. Men det som är så bra med recept är ju att man gör precis som man vill!

      Radera
  2. Även om det dröjde mellan laxmiddagarna, så lagade du ju det igen i alla fall! Polenta är för mig förknippat med frukost och gröt, så jag har mcyket svårt att äta det tillsammans med mat. Men annars ser maten fantastisk ut som vanligt. Att tillaga både fisk och grönsaker i ugnen gör middagen extra smidig. Stort like på det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heja mig :-) Har faktiskt inte hört talas om polenta till frukost och som gröt förut, har bara sett det i matrecept - oftast grillad i bitar. Mycket ost och smör i polentan så blir det finemang :-)

      Radera
  3. Woho, fisk! Way to go! :) Lax kan jag ju inte med som du kanske vet, men polenta är väldigt gott. Gott som gröt också, istället för mannagrynsgröt liksom. Med blåbär på :) Eller stelnad och grillad... Kanongott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thanx :-) Laxfilé är faktiskt något som funkar bättre och bättre. Men det måste kryddas mycket för att slippa eventuell "fisksmak" :-) Och du har också ätit det som gröt, har jag aldrig provat. Känns mer matigt för mig... Grillad måste jag prova!

      Radera
  4. Heja, heja, både för dej och för laxen! Sesamfrön på blir så gott, den där liter nötiga smaken passar så fint till.
    Men polentan vägrar Håkan gå med på:) Anki är väldigt förtjust i den, men det kvittar hur vi har mixtrat och lagat till det (stekt, grillat och kokt), det går bara inte ner. Men det måste väl få vara så med i bland, man kan ju inte gilla allt.

    Kramarna till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack!
      Det är visst väldigt blandade smaksynpunkter på polenta :-) Det här var första gången jag gjorde själv och jag gillade det. Men som sagt, tror att grillad blir ännu godare. Man kan verkligen inte gilla allt!

      Kramar!

      Radera
  5. Överbakad lax är verkligen inte gott, torrt och jäkligt, men med en lite lite nästan rå kärna... Mmmm. Men så är jag ju sushilover också!
    Polenta på grillen låter ju grymt!
    Ha en go helg nu Lotta. KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det har jag förstått. Än så länge har jag lyckats att inte överbaka. Peppar, peppar... Klart att du som götlaborgare vill ha det nästan rått :-)

      Polenta på grillen ska det bli inom kort!

      Hoppas det är bra med dig - kram!

      Radera
  6. Polenta är inte riktigt min kopp te, men hoppas smaklökarna ändrar på sig så småningom för det ser så väldigt gott ut! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar som att det är många som inte gillar polenta. Vad som helst kan ju hända med smaklökarna men så är det ju som Mårtenssons säger, man kan ju inte gilla allt. Tror att grillad polenta blir snäppet bättre!

      Kram!

      Radera
  7. Och där påminde du mig om hur sällan vi äter fisk och hur förbaskat gott det är. Måste bli bättre på det. Polenta är jag kluven till. Svårt att få till den där "vi-måste-äta-nu" -tajmingen... Den där kryddblandningen låter trevlig. Får jag nog spana efter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte riktigt framme vid "förbaskat gott" men det tar sig :-) Polenta är nog egentligen bäst att äta som stekt eller grillad efter att man gjort den i förväg. Den stelnar så vansinnigt snabbt och blir jättetrist på tallriken om man inte äter direkt. Men smaken är god, mycket smör och ost ska det va :-)

      Kryddmixen till fisken är verkligen toppen!

      Radera