onsdag 9 juli 2014

Marängsvisstårta med jordgubbar och bubblande cava


Bland det bästa jag vet är "simpel" marängsviss. Lätt att göra och vansinnigt gott. Den kan göras hur söt som helst med grädde, maränger, chokladsås, kolasås med mera med mera. Den här marängsvisstårtan blir inte så jättesöt om man vill ha den varianten och så gillar jag att den är fryst. Speciellt när sommaren visar sig från sin bästa sida med sol och värme. Ät fort bara så att den inte smälter. Men risken för att den hinner smälta är väldigt liten. Tårtan är försvinnande god som man brukar säga. Den försvinner rakt in i munnen. Servera tårtan med bubbel - så mycket festligare blir det inte!

8-10 bitar
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
1 liter jordgubbar, skivade
1 dl chokladsås
20 små maränger

Till garnering: Myntablad

Vispa grädden ganska fast. Blanda crème fraiche med äggulan och vaniljsocker. Blanda ner i grädden. Lägg 1/3 av gräddblandningen i en form med löstagbar kant (standardstorleken ca 24 cm i diamater). Fördela hälften av marängerna ovanpå. Ringla över chokladsås. Lägg på 1/3 till av gräddblandningen. På med resten av marängerna. Ringla över chokladsås. På med sista tredjedelen av gräddblandningen. (Ringla eventuellt chokladsås överst också om du vill det.) Täck med folie och ställ formen i frysen i minst fyra timmar. Ta ut tårtan ungefär en kvart innan den ska serveras. Garnera med skivade jordgubbar och myntablad.


Första lagret med maränger på plats med chokladsås.

Svårt att få till snygga bitar av den här tårtan men det gör inget. Smaken ursäktar allt!

Servera gärna tårtan på ett tårtfat med fot. Det ser riktigt najs ut.

Till tårta är det gott med bubbel. Spanskt bubbel i form av cava
är inte så dumt. Den här är en favorit som jag serverar väl kyld!

Väl kylt är väl det man önskar i glasen överhuvudtaget just nu med den här härliga sommarvärmen! Idag blev det årets första dopp, både en och flera gånger. Bästa sättet att svalka sig är att kunna sänka ner hela kroppen (huvudet också!) under vattnet och bara njuta. Sen funkar skallen lite bättre igen.


23 kommentarer:

  1. Ja du känner ju oss, vi tackar verkligen inte nej till varken marängsvissen, som ser helt fantastiskt smarrig ut, eller till kallt bubbel!
    Fast badkrukor som vi är så hade dopet i det kalla blå gärna hoppats över, men själva tanken om att ligga på en solvarm klippa och självtorka låter oerhört lockande:)

    Njut du också, och ta hand om dej
    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tårta och bubbel som sagt, win win!Jag är egentligen en badkruka jag också på senare tid men idag var det ingen match för det var väldigt varmt i vattnet så jag ska inte brösta mig för mycket :-)

      Tack och kramarna tillbaka!

      Radera
  2. PS. förresten så glömde vi ju alldeles bort att skriva att din nya bild där uppe (headern?) är väldigt fräck, snyggt jobbat!
    DS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, men tack! Header, banner huvud eller vad man nu vill kalla det... Same same. Motivet är bilder jag tagit på kökshyllan och så lite pix med PicMonkey för effekten!

      Radera
  3. Vilken grym idé! Ser tokgott ut och frysta efterrätter är ju både smidigt och läskande! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Genialiskt! Tycker också frysta efterrätter är bland de bästa man kan göra. Speciellt på sommaren. Kram!

      Radera
  4. Det räcker verkligen om tårtan ser fin ut när den ställs på bordet - jag skulle kunna börja äta direkt när jag ser bilden på "min" bit för det ser sååå gott ut!

    Personligen förknippar jag marängsviss bara med bananer och det funkar säkert lika bra men ser inte så vackert ut ;-) Skulle kunna tänka mig denna frysta variant med krokant eller grovt hackade hasselnötter mellan bottnarna - igen ett recept som får mig att spåna vidare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst räcker det om den håller ihop fram till bordet i alla fall, sen blir ju tårtan massakrerad ändå :-)

      Låter jättegott med krokant eller nötter också. I en marängsviss(-tårta) kan man nog slänga i allt möjligt. Man kan blanda ner jordgubbar eller andra bär (och banan) i formen också, det behöver inte bara vara krämen, maräng och chokladsås. Kul - spåna vidare :-)

      Radera
  5. En sådan vacker tårta! Och somrig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Visst blir den fin med mycket jordgubbar och knallgrön mynta!

      Radera
  6. Snygg tårta. Och snygg header!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och tack allra ödmjukast!

      Radera
  7. Åh, det här skulle mina kids älska! De som är galna i alla sorter glasstårtor och maränger. Jag tycker din tårta blev superfin.
    Cavan är riktigt frisk och god tycker jag och gillar att den finns i småflaskor. även om den flugpimpade stora flaskan är riktigt cool.
    Så trevligt att höra att du och russinet kanske kommer trots allt! Vore superkul! <3 Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag och kidsen vettu :-) Hellre en sån här tårta än en sån med sockerkaksbotten och en massa grädde eller hemska tanke med marsipan! Cavan är jättegod, tycker jag. Om jag inte kommer ihåg fel fick jag en liten flaska av den sorten runt halsen i ett blå-gult band när jag tog studenten1

      Hoppas verkligen det blir av att vi kommer förbi dig i augusti. R har semester vecka 30-32.

      Kram så länge :-)

      Radera
  8. Oj så smarrigt marrängsviss är en favorit, men det var riktigt länge sedan jag gjorde den. Den här varianten passar mig perfekt:) Ha det riktigt gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får inte gå för långt mellan tillfällena för marängsviss :-) Passar jättebra med en fryst variant på sommaren. Tack detsamma, Milla!

      Radera
  9. Ja, tack, du vet att jag är all game när det kommer till tårta! Snyggt sidhuvud/logga förresten! Ha det fortsatt fint i solen och värmen nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, I know! Tårta gillas av mig också, speciellt när det är så här lätt att göra. Du, detsamma - så ses vi efter semestern. Tumme på det!

      Radera
  10. Det borde inte kunna bli mycket bättre än marängswiss och skumpa !

    SvaraRadera
  11. Vilken trevlig tårta. Den måste jag göra! Älskar maräng och swiss. Gjorde det senast förra veckan då jag hade en kompis med familj på besök. Serverade allt i små skålar så man fick blanda själv. Chokladsåsen gjorde jag själv och serverade ljummen. Vi hade även mycket färska bär till vilket är bra för de som inte vill snaska så mycket onyttigheter (vissa har tydligen karaktär!!:))
    Fortsatt trevlig sommar passar jag på att önska dig!

    SvaraRadera
  12. Hej, jag sökte på ett recept och hamnade på din trevliga blogg, massor med gott och fina bilder på allt hittade jag här :-). Tack för titten, jag kikar gärna in igen. Ha en fortsatt härlig sommar! /Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jenny! Vad kul att du hittade hit och varmt välkommen åter. Tack detsamma!

      Radera