torsdag 14 augusti 2014

Frico - italiensk potatiskaka med lök, ost och bacon


Alltså förlåt. Nu har jag tjyvstartat lite med "vinterpotatisen". D.v.s. den som inte kallas färskpotatis. Kalla mig galen eller utan smak men jag är verkligen inte förtjust i färskpotatisen som inte smakar särskilt mycket utan en jäkla massa hjälp på traven. Så var det sagt! 

Hittade en sån där potatispåse med texten "FAST" och slog till. Visst. Potatisen hade sett bättre dagar med lite rynkiga skal och groddar här och var. Men det stoppade inte mig! Med lite svalare väder blev jag bara så sugen på något rejält mättande. Aptiten gick igång med turbofart. Visserligen har jordgubbskräm med mjölk mättat denna sommar men då har aptiten i princip legat på noll p.g.a värmen.

Frico är en italiensk potatiskaka som till skillnad från andra potatiskakor, tortillas, frittatas - kalla det vad du vill - inte innehåller ägg. Det är osten som håller ihop det. Jag snappade upp hur man skulle göra frico på ett ungefär för ganska länge sedan när jag tittade på amerikanska Masterchef. Italienaren Luca som flyttade till USA och vann hela surven gjorde det här ganska långt fram i tävlingen och det gick hem trots att rätten är mer än rustik och inte särskilt "finessig".

Potatis, lök, ost och bacon. Att ha bacon (eller pancetta som i Italien) är en variant. Grunden är just billiga råvaror som potatis, lök och ost. Luca berättade för juryn hur den här rätten var ett ständigt återkommande inslag i kosten när han växte upp, då det var just, billigt. Om du inte visste det här om mig innan så kan jag säga att om jag bara fick äta potatis, ost, bacon och lök för resten av mitt liv skulle jag vara rätt nöjd. Men jag skulle ändå kräva tomater också. Skulle kunna offra bacon för tomater faktiskt....

När det gäller ostsorterna så använde Luca italienska ostsorter varav jag inte hittade båda så jag nöjde mig med en av mina absoluta favoritostar, prästen.

Det här är precis som med en omelett eller potatiskaka så att det är svårt att ange mängder och ett exakt recept. Lita på magkänslan när det gäller mängder och vill du ha mycket bacon och mer ost (eller mindre av det) så är det fritt fram. 


Serveringsförslag: Stekta tomater, färska tomatklyftor (nå't med tomat...)

Frico
Fast potatis, grovt riven
Gul lök, hackad
Bacon, strimlat och knaperstekt
Grovt riven ost med mycket smak (lagrad prästost, parmesan, boxholm)
Flytande smör/rapsolja (eller annat fett som du föredrar att fräsa potatis, lök m.m. i)

Hetta upp en stekpanna och ha i fettet. Lägg i potatisen och stek tills den är nästan klar och har fått lite färg. Blanda sedan ner löken och låt den steka en stund med potatisen. Blanda ner baconbitarna och den rivna osten. Ha inte för hög värme på. Låt steka till fin färg på ena sidan. Platta till det hela lite så att det blir som en kaka. Använd en tallrik eller ett lock för att vända på fricon. Låt steka ett par minuter till fin färg även på andra sidan. Fös över fricon till en tallrik eller servera direkt från pannan. 


Väldigt enkla råvaror; potatis, lök och ost. Men oj så gott det blir ihop...
Perfekt mat dagen före eller ännu hellre "dagen efter" :-)

... speciellt ihop med bacon :-)

Inte vacker mat. Det förstår man redan när man hör ingredienserna.
Men oj så gott och ljuvligt mättande i magen.

Kanske lämnar jag sommarmaten för tidigt men jag kan inte rå för att jag längtar efter rejälare mat. Har hunnit med att göra både lasagne och köttbullar med stuvade makaroner. Grillat, kall sallad och potatissallad i all ära - det är inget fel på våra klassiker heller! Näst på tur står någon form av paj. Fyndade kalasfina pajformar (-50 %) och måste ju använda dem så fort som möjligt. Det blir någon en variant med en massa grönsaker. Kanske tomat i? Och lite bacon. Eller :-)




18 kommentarer:

  1. Wow, något jag skulle kunna äta dagligen! Jag älskar dessa grova potatiskakor, eller rårakor som jag kallar dem. Oftas blir det förstås med ägg och utan ost, men ditt recept ska jag testa - har t.o.m. en bit prästost i kylskåpet ;-)

    Hemma i Småland var det alltid stekt fläsk till (potatiskakan/rårakan/raggmunken stektes i "flottet"), numera äter jag ofta en råraka (utan bacon/fläsk) med kallrökt lax och en klick creme fraiche på - men det vet du ju redan ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, jag med! Stekt fläsk är inte dumt det heller, speciellt till raggmunk. Då måste det nästan vara stekt fläsk. Välstekt!

      Radera
  2. Åååh. Jag längtar SÅ efter potatismos, för att inte tala om allt annat höstigt som grytor och soppor. Mmm!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den kära knölen är efterlängtad!

      Radera
  3. Låter sååå gott, det får testas i helgen :)

    SvaraRadera
  4. Masterchef är ofta väldigt inspirerande tycker jag! Fast gillar den australiensiska versionen allra bäst.
    Sensommar- och höstmat, den är välkommen! Speciellt om den kommer i den här härliga potatis-, ost-, baconformen.
    Kram på dig. Du är GRYM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det! Även för mig är Australiens version den överlägset bästa. Tack Kim... DU är GRYM!

      Kram!

      Radera
  5. Denna sommaren har inte varit någon bra potatissommar för min del. Vi har inte lyckats få tag på de där riktigt goda färskpotatisarna. Så vi har också tjuvstartat med vinterpotatisen. Och sånna här rätter är ju ett helt underbart sätt att njuta av dem på!
    Bl.a. Mårtenssons och jag kommer stråla samman på någon pub i närheten av Globen/Restaurangakademin på fredag innan 17 (innan vi ska laga mat och testa vin ihop med Cono Sur). Kanske har du tid och lust med en fredagsöl ihop med oss :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det kan bli så har jag hört, och att det ska finnas riktigt god färskpotatis, men jag har inte heller råkat på dem. Nånsin faktiskt...Det är väl därför jag föredrar vinterpotatisen :-)

      Vi hörs om fredag - kram!

      Radera
  6. Masterchef är verkligen ett otroligt inspirerande tvprogram, speciellt det australiensiska som är vår favorit. Deras Masterclass är alltid lika intressant att titta på, alltid något man snappar upp! Där har verkligen den svenska varianten mycket att lära...
    Höstmaten har vi också varit inne och snusat på lite grann, det är svårt att motstå.

    Håller fullt och fast med Emmy, tycker att du ska träffa oss för en fredagsöl!

    Kramarna på dej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är visst rörande överens här om att den australiska versionen är bäst :-) De är så sjysta där också, om man jämför med amerikanska versionen där de kan gå över lik! Höstmat lockar verkligen, speciellt som temperaturen har tagit ett rejält skutt nedåt nu...

      Hörs om fredag - kul!

      Kramarna!

      Radera
  7. Ja, visst längtar man efter lite rustikare rätter nu. Soppor, grytor och vinterpotatis. Gick och spanade efter mjölig potatis idag. Man blir ju alltid som mest sugen på potatismos precis innan king edward kommer till matbutiken.

    Kul med historia bakom en rätt. Ser riktigt smarrig ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen! Och just potatismoset är efterlängtat. Petade i mig det till lunch på jobbet idag och det smakade precis som det skulle :-) Kul med historia och bra med inspiration från alla möjliga håll till det som till slut hamnar på tallriken!

      Radera
  8. Ojojoj, det här måste jag som är totalt GALEN i alla slags potatiskakor testa!

    SvaraRadera
  9. Jag hade en sötpotatis liggandes i kylen, himmelskt gott det också! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte vad det är för fel på mig men jag och sötpotatis kommer inte överens... Så synd!

      Radera