fredag 21 augusti 2015

Ugnstorkade tomater - till urgod pestopasta och på varma mackan


Jag älskar tomater. ÄLSKAR tomater. I alla former. Att torka dem i ugnen är intet nytt men tål att upprepas. Många gånger om. De här tomaterna torkas ett gäng timmar och sedan förvaras de i olivolja tills du lägger dem som pålägg på en varm macka eller använder dem till tomatpesto som får gegga ihop sig med pasta. Gott på en ostbricka också. Fast godare om du stoppar dem i munnen :-)

Tomaterna behöver 4-6 timmar på sig beroende på hur stora de är. Mina tog 4 timmar och 30 min och då hade jag ett gäng gula som var lite större. Det doftar härligt i köket under tiden men om du inte vill ha tomat och örter som parfym kan jag tipsa om att flytta på kläder som kan ta åt sig...

Det här inlägget handlar om tomaterna. Sen blir det ett separat inlägg om hur du gör tomatpeston med dessa härliga tomater. Det går åt ganska mycket olivolja eftersom tomaterna ska täckas av det i burk med lock. 

Ugnstorkade tomater, ca 6 dl
1 kg små tomater, halverade (gärna olika sorter)
2 vitlöksklyftor, skalade
1 dl färska örter, repade (jag använde oregano och citrontimjan)
Salt och svartpeppar (ca 1 tsk resp 1/2)
Olivolja (mycket)

Fördela tomater, vitlöksklyftor och örter på en ugnsplåt. Salta och svartpeppra. Ringla över olivolja. Ställ in i ugnen på 100 grader 4-6 timmar tills tomaterna har skrynklat ihop sig och torkat. Ställ åt sidan att svalna. Lägg tomaterna i ren(a) burk(ar). Tryck ihop dem med en sked för att få bort luft och häll på olivolja. På med locket och in i kylen. Klart!


Jag är ett riktigt tomatfreak och det blir ju inte bättre av att de är så vackra!

Oregano och citrontimjan har jag i en kryddtunna på landet. Citrontimjan doftar helt fantastiskt. Vanlig timjan funkar också i receptet. 

Tomatorgie del 1. Klart på plåten och in i ugnen.

Tomatorgie del 2. Varsågod.

Tomaterna är torkade och dränkta i olivolja. Här uppmätt och klart för receptet till tomatpesto. Kommer snart...

Jag gör aldrig varma mackor utan tomater. De torkade inlagda tomaterna smakade ljuvligt tillsammans med ost och skinka. Schysst mellanmål eller lättare middag. 

Nyfiken Boris medan jag fotade. Men han ville inte smaka. Konstig katt.

Jag har tagit fredagssemester idag för långhelg. Då knackar sommarförkylningen på dörren. Tack så mycket. Länge sedan jag var förkyld så det är surt när det kommer till helgen och det fortsatt fina vädret. Kanske sista helgen den här sommaren som det blir så. Men men. Jag får göra det bästa av det ändå. Fast feber när det är varmt och starkt solljus när skallen bankar är verkligen ingen hit...Annars är det bra. Eller ja, hyfsat i alla fall :-)

Trevlig helg!


2 kommentarer:

  1. Bu och blä för förkylningar, men heja heja för tomater i alla former och färger! Vi fick en minitomatplanta av en arbetskamrat, hyste dock in den hemma hos syrran/svägerskan för att den överhuvudtaget skulle få sol och tomater. Nu dignar den av röda frukter och det är bara att gå dit och plocka med oss hem, bästa lösningen ever:)

    Krya på dej, kramarna från oss båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heja tomater! Vilken suverän tomatlösning ni har! Jag har faktiskt aldrig haft egna plantor. Måste nog försöka få till det till nästa sommar. Det är ju magiskt att kunna plocka sina egna... Tack, jag mår bättre nu. Kram + kram

      Radera