onsdag 21 oktober 2015

Ostsås med bacon och broccoli till pasta - krämigt & gott av "rester" från ostbrickan


Gick igenom lite bilder i kameran och hittade den här enkla rätten från i somras som jag slängde ihop efter en afton med ost och kex. Och lite annat att skölja ner det med :-) Ett perfekt sätt att använda det som (eventuellt) blir över från en ostbricka är att smälta ner rubbet i grädde och crème fraiche i en härlig sås till pasta. En ostsås klarar sig rätt bra själv, särskilt om någon eller några av ostarna har mycket karaktär, men det är gott att blanda ner något annat också. I det här fallet blev det fräst broccoli och knaperstekt bacon. Mycket krämigt och gott!

Jag använde en bit blå ädelost, brie och färskost med dill & gräslök. När jag använder vitmögelost i en sås så brukar jag skära bort det grövsta av kanterna. Kan vara svåra att smälta ner...

Förslag på ostar du kan använda
Vitmögelost: Brie, Camembert
Ädelost, grönmögelost: Gorgonzola, Roquefort, Stilton
Färskost med olika smaksättningar

Ca 4 portioner
Minst 400 g hård och mjuk dessertost
2 1/2 dl mellangrädde
2 dl (lätt) crème fraiche
1 gul lök, hackad
1 broccolihuvud - buketterna i lagom stora bitar
1-2 paket bacon (140-280 g), knaperstekt i bitar
Salt och svartpeppar
Smör
Pasta till servering

Fräs broccoli och gul lök i lite smör tills buketterna mjuknat. Salta och svartpeppra lätt. Knaperstek bacon och klipp/skär i mindre bitar. Blanda grädde och crème fraiche i en kastrull. Värm och rör om tills vätskan är slät. Skär ostarna i mindre bitar och låt smälta ner i kastrullen. Blanda i broccoli, lök och bacon. Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Servera med nykokt pasta. 

Ostsåsen blir god som den är men den blir ännu bättre med dessa godsaker: broccoli, lök och bacon

Tag vad du haver kvar från ostbrickan. Eller satsa på ett par-tre ostar och gör såsen ändå! Färskosten med dill & gräslök passade jättebra i den här såsen.

Jag hade i lite citrontimjan också. Nu har den plantan gjort sitt för i år... 

Krämigt och gott är bara förnamnet... 

Svågern som var gäst hos mig vid detta tillfälle intygar att det smakar fint med rött vin till detta. Jag gjorde en sallad till också...

Oreganoblomster från min täppa och en vit ros från svågerns. Min växer vilt medan svågern har lite (läs mycket) bättre koll och utbud i sin trädgård :-) Fina minnesbilder av sommaren som gick... 

Ljus i sommarkvällen. Det var då det. Nu är det höst och det dröjer innan vi sitter ute och äter igen. I alla fall här hemma i Sverige...





5 kommentarer:

  1. Ja tack! Och även detta recept vidarebefordrar jag direkt till min jobbarkompis vars man är vegetarian för baconet kan man ju blanda i som man tycker. Om han (eller alla) vill, så passar nog även lax... Apropos lax; vad tror du om lax i din broccoli-blomkåls-gratäng istället för prosciutto?

    Här nere i Tyskland går det redan åt mycket värmeljus och det är ju lite för tidigt för ljusslingor och dylikt, men det får vi väl stå ut med några veckor till ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt - med eller utan bacon :-) Tror absolut att lax funkar i den gratängen! Att toppa med på slutet eftersom fisken tillagas så fort...

      Snart är det dags för ljus i mängder!

      Radera
  2. Åh, det påminner oss om när vi skulle återskapa en rätt som vi käkat på semestern för några år sedan, pasta med fyra sorters ostsås. Vi traskade ner till osthandlaren och frågade vilka 4 sorter han kunde rekommendera till en sådan sås. Han höll på att trilla baklänges när vi sa vad vi skulle göra och bad oss att komma ner med receptet när vi fått till det :)
    Gott blev det, makalöst gott, och receptet fick han vår kära ostahandlare!

    Kramarna på dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad underbart! Jag skulle också lätt kunna göra ostsås de luxe på det sättet, behöver inte alls vara på rester men ett bra sätt att ta vara på dem - om det blir något kvar :-)

      Kramar till er!

      Radera
  3. kajomida02 maj, 2016

    Sedan igår kan jag bekräfta att denna rätt smakar precis lika bra som den ser ut! Såsälskare som vi (2) är så hade vi ungefär mängden till 4 personer. I ostsåsen blev det brie, blåmögel ost (nästa gång tar vi gorgonzola...) och färskost med örter som fick hjälp av mer frysta örter. Underbart gott och som sagt, man kan variera med ostarna beroende på vad man gillar och vilken smak man vill framhäva mer.

    Synd att det inte blev några rester hos oss bara ;-)

    SvaraRadera