söndag 2 april 2017

Fräsch räkmacka med ägg och avokado, ringlad med citron- och chilidressing


Hej bloggen, och du som läser, det var länge sen 💜 Nu är jag tillbaka med ett litet men naggande gott (var nu det uttrycket kommer ifrån, kanske ska maila Språket på P1 och fråga) inlägg om en riktigt god räkmacka som går ursnabbt att göra (när väl räkorna är skalade och äggen kokta :-))

De här mackorna passar perfekt som kvällsmål framför TV:n eller som förrätt. En macka per person mättar hyfsat bra. Det var gott med lite körsbärstomater till också. Beräkna ca 200 g räkor per portion. Det gör inget om inte allt får plats på mackorna, de går ju att äta bredvid också :-)

En sån här macka mättar på ett skönt sätt, magen känns precis lagom nöjd.
  • Gör dressingen först
  • Koka äggen 6-7 minuter och låt ligga i kallt vatten en stund så går de lätt att skala
  • Skala räkorna (förvara svalt tills det är dags att lägga på mackorna)
Till två mackor behövs:
2 stora skivor surdegsbröd
Olivolja
Majonnäs
2 ägg, kokta och skivade
400 g räkor, skalade
1 avokado, skivad
(Smörgåskrasse)

Värm olivolja i en stekpanna. Lägg i brödskivorna och stek till fin färg och frasighet på båda sidor. Lägg åt sidan och låt svalna. Bred majonnäs på bröden. Lägg på räkor, ägg och avokado. Strö över klippt krasse. Ringla över dressingen.

Citron- och chilidressing
1 msk vitvinsvinäger
2 krm chiliflakes
1/2 citron, skal och saft
4 msk olivolja
Salt & svartpeppar

Rör ihop vitvinsvinäger, chiliflakes, skal och saft från citron.
Vispa droppvis i olivoljan. Smaka av med salt och svartpeppar.

Tips!
Istället för salt och svartpeppar, använd en kryddmix med smaker du gillar där salt och peppar ingår. Det finns jättegoda kryddblandningar med t.ex. vitlök, paprika och torkade örtkryddor.


Det här satt fint en lördagskväll!

Varför har det då tagit så lång tid sedan jag gjorde ett inlägg sist (eller senast ska jag väl säga för här kommer ju ett till). Tja, det beror på en kombination av omständigheter som t.ex. att min trådlösa blixt har strulat och jag har inte riktigt fått ordning på den ännu. Men framför allt beror det på avsaknad av fungerande dator.

Jag lyckades nämligen tappa en (tung) skruvdragare på tangentbordet för ett tag sedan och efter det la min gamla dator av. (No hard feelings - jag förstår den...) Eftersom jag inte är nån direkt klippa på olika prestanda, för- och nackdelar hos olika laptops, har jag haft svårt att få tummen ur och köpa ny. Men nu så! Tummen är ur och här är jag igen :-)

En extra spark i baken (läs uppmuntran) har jag också fått av kära kollegan Harpan, tack för det :-)

Hoppas vi ses här snart igen!


6 kommentarer:

  1. Åh, välkommen tillbaka! Beställer en sådan här macka till fredagsmyset, tack!

    Kram kram

    SvaraRadera
  2. :-) Mjukstartar med en macka. Hoppas det ska bli mer lagat också. Trevlig helg! Kram!

    SvaraRadera
  3. Det lät supergott med den dressingen till att bryta med!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen droppen över i:et :-)

      Radera