måndag 17 april 2017

Köttbullar i tomatsås med smak av fänkål


Köttbullar som får puttra i en mustig tomatsås att servera med pasta är en favorit för mig och något som återkommer på middagsbordet i olika former. Ibland gratinerar jag rubbet med god ost och smaken är lätt att variera genom hur du gör tomatsåsen, och hur du smaksätter köttbullarna såklart. Just den här såsen har smak av fänkål och morot. Även köttbullarna får en släng av fänkålen, i form av krossade fänkålsfrön, syrlighet av citronskal och lite sting av vitlök. 

I köttbullarna finns även riven parmesan som ger god smak och sälta. Färssmeten som drygas ut med rivet brödsmul blir ganska torr men det är inget som märks på slutresultatet. Köttbullarna steks hastigt till fin färg innan de myser färdigt i tomatsåsen där de får ännu mer smak och blir saftiga och goda. Tagliatelle tycker jag passar bra till. 

4 portioner
400-500 g nötfärs
1 tsk fänkålsfrön, krossade
50 g riven parmesan (eller padano)
50 g rivet brödsmul (färskt)
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
Rivet citronskal från 1/2 citron
Salt och svartpeppar
Olivolja

1 gul lök, finhackad
1 fänkål, finhackad
1 stor morot, finhackad
Olivolja
1 burk krossade tomater (400 g)
1 burk vatten (400 g)
En nypa socker

Till servering
Riven parmesan
1 kruka bladpersilja (hackad)
Rivet citronskal från 1/2 citron

Blanda färs, fänkålskross, parmesan, brödsmul, vitlök och citron samt salt och svartpeppar efter smak. Om du vill vara säker på smaken kan du provsteka en liten bit av färsen och krydda mer om det behövs. Rulla till köttbullar. 

Stek köttbullarna till fin färg runt om i olivolja. Lägg åt sidan. 

Fräs gul lök, fänkål och morot i olivolja - på medelvärme under omrörning ca 10 min - i traktörpanna eller kastrull. Fyll på med tomatkross och vatten (använd den tömda tomatburken för att måtta vattnet). I med en nypa socker och låt sedan såsen koka upp. Lägg i köttbullarna och låt puttra några minuter tills de är klara. Blanda i persiljan, riv över parmesan och citronskal. Servera med pasta. 


Fänkål ger god smak som påminner lite om lakrits. Fröna är lätta att krossa i en mortel.

Mustigt och gott med köttbullarna i massor av tomatsås!Maten lagades på landet under påskhelgen när ett äkta aprilväder yrde utanför fönstren. Ett par av matbilderna är tagna utomhus på trädäcket, intill skottad snö. Skottad snö! Ja, så blev det och i skrivande stund fortsätter flingorna yra. Nu längtar jag seriöst mycket till riktig vår!

1 kommentar: