M nöjer sig sällan med att göra bara en dessert när han sätter igång. Till midsommar bjöd han oss på crème brûlée med rabarber men tyckte att det kändes lite snålt så han gjorde även dessa chokladmaränger. Helt klart bland det godaste jag har ätit och han lyckades så bra med marängerna. Perfekt frasiga utanpå och aningen sega i mitten. Marängerna sätts ihop två och två med en chokladkräm som "klister". Innan man kan njuta av dessa godsaker måste man låta de få ta sin tid i ugnen, en timme ska de vara inne efter att de har vispats ihop och spritsats på bakplåtspapper. Räkna med totalt 1 timme och 20 minuter plus timmen i ugnen. Men de är värda all väntan. Receptet har jag rivit ur Allt om Mat:s Vinspecialnummer 2010 och sparat i M:s dessertpärm som han bläddrade igenom innan han bestämde sig för vad som skulle ställas på midsommarbordet. Till broders 40-årsfest fick han på begäran göra dessa ljuvliga kyssar igen. De gick hem även denna gång. Försvinnande goda bokstavligt talat... Och så FINA! Idag blir det extra många kyssar av annat slag till mannen bakom marängerna som fyller år idag. Puss älskling!
Till 24 dubbla maränger behövs:
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk kakao
50 g mörk choklad (70%)
1/2 dl vispgrädde
1 msk smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader.
Vispa äggvitorna till fast skum. Ha i sockret och vispa till en blank marängsmet.
Spritsa ut 48 små maränger på en plåt med bakplåtspapper. Sikta över kakao.
Grädda marängerna i ugnen ca en timme tills marängerna känns torra och lätta. Ta ut och låt kallna.
Hacka chokladen och lägg den i en skål.
Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills chokladen har smält.
Rör i smöret och låt chokladsmeten stå i rumstemperatur ca en timme.
Lägg ihop marängerna två och två med chokladen emellan.
|
Är man uppmärksam så ser man att kakaon inte alls är siktad över marängerna innan de ställs in i ugnen. Det ska göras så men även solen har fläckar vet ni så M fick sikta över kakaon efteråt. Det gick alldeles utmärkt det också! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar