tisdag 19 juli 2011

Kycklinggryta garam masala, limefräsch och chilihet


Först och främst... Den här rätten äter man inte med ögat. Det är smakerna man ska fokusera på... Såsen med kokosmjölk, kryddfräst gul lök, lime och chili får en riktigt obehaglig färg av garam masala, indisk kryddblandning. Jag tänker inte gå närmare in på vad färgen påminner om men försök att se förbi det för det här smakar mycket och riktigt bra! En stark rekommendation är dock att inte bjuda på den här grytan när du har middagsgäster. Om dina middagsgäster inte är sådana som litar på din matlagning förstås, och vet att det blir gott oavsett hur det ser ut :-) Jag använde garam masala från Fiddes Payne med malen koriander, kryddnejlika, kummin, kardemumma och kassiakanel. Underbar doft! Servera med couscous, bulgur, ris eller som jag gjorde i det här fallet, med en mix av bulgur och ris från Druvan. Och så lite hackade cashewnötter i en skål bredvid. Vågar du prova?

4 portioner
4 kycklingfiléer
Salt, svartpeppar
Smör
2 gula lökar
1 msk garam masala, indisk kryddblandning
1 hönsbuljongtärning
3 nypor torkade chiliflakes eller en färsk finhackad röd chilifrukt
1 burk kokosmjölk
1 lime
Flingsalt
10 körsbärstomater
1 påse babyspenat
1 dl hackade salta cashewnötter plus lite extra vid sidan av till servering

Börja med grytbasen och fixa kycklingen medan den puttrar (grytbasen alltså...).
  1. Skala och skiva löken.
  2. Smält en rejäl klick smör i en gryta. Fräs garam masala i smöret och smakerna kommer fram ordentligt.
  3. Smula i buljongtärningen. Tillsätt chiliflakes eller färsk chili. Rör om och fräs lite till.
  4. Häll i kokosmjölken och låt koka upp. Dra ned värmen och låt det puttra några minuter.
  5. Smaka av med salt och pressad limesaft.
  6. Skölj och putsa kycklingfiléerna. Skär i bitar/strimlor.
  7. Hetta upp en stekpanna och fräs snabbt kycklingen i smör. Krydda med salt och svartpeppar.
  8. Halvera eller kvarta körsbärstomaterna.
  9. Flytta över kycklingen med stekspadet till grytan. Låt kycklingen bli helt färdig, ett par minuter.
  10. Smaka av med salt.
  11. Ta grytan av värmen och blanda ner tomater och bladspenat - nu ska det inte koka mer.
  12. Blanda allra sist ner cashewnötterna. Klart att servera!

1 msk garam masala från Fiddes Payne dödar effektivt den fräscha vita färgen på kokosmjölken. Men gör underverk för smaken!

Torkade chili flakes är jättebra att ha hemma. Passar nästan i vilken gryta som helst.

Fräs löken med garam masala i smör. Tillsätt sedan buljongtärning och chili. När kryddorna blir varma i smöret frigörs ljuvliga dofter och smakerna höjs.

Kokosmjölk i grytor blir jättegott, tycker jag. Milt, fräscht och krämigt. Ger bra balans mot starka kryddor.

Grytan smakas av med färskpressad limesaft och flingsalt.

Sist i med körsbärstomater, bladspenat och cashewnötter. Och färgen.... Ja, den har vi pratat färdigt om nu :-) Men vi kan väl konstatera att det inte är så dumt med röda tomater och grön babyspenat som färgklickar...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar