Den här kycklingsalladen drygade vi ut och gjorde lite mer matig med bulgur kokt i grönsaksbuljong. Fast om man äter den med lite bröd till så räcker det gott och väl under varma sommardagar. Salvia är väldigt gott till kyckling. I det här receptet fräser man några blad i olja eller smör och blandar i salladen. De får en jättehäftig smak och konsistens, lite frasiga. Jag ryggade lite först inför att det skulle vara nektariner i salladen. Frukt i mat är visserligen något som jag börjar gilla mer och mer men det kändes lite avigt. Tur då att jag struntade i den känslan och tog med nektarinerna. Det blev så gott och passade kanon tillsammans med de övriga smakerna. Kycklingen marineras en stund i olivolja, citronskal och salvia innan den lindas med prosciutto och bryns färdig. Sedan skivas den och läggs ljummen i salladen.
Ca 6 portioner
6 kycklingfiléer
6 skivor prosciutto
Finrivet skal från en citron
3 msk olivolja
10 salviablad
Salt och svartpeppar
Flytande smör/rapsolja
1 påse mixad och sköljd sallad i påse, t.ex. medelhavsvarianten
(eller blanda själv olika sorter i motsvarande mängd)6 mogna nektariner
75 g sockerärtor
Ca 3 dl svarta oliver
10 salviablad
Balsamicovinäger
Gör så här:
- Börja med att marinera kycklingen i olivolja, citronskal och strimlad salvia, i ca en kvart.
- Häll salladen i en salladsskål.
- Strimla sockerärtorna.
- Skär nektarinerna i bitar.
- Blanda salladen med sockerärtor, nektariner och oliver.
- Dela kycklingfiléerna på längden.
- Dela prosciuttoskivorna på längden.
- Linda en halv skinkskiva runt varje kycklingbit.
- Hetta upp lite smör/rapsolja i en stekpanna och stek kycklingen till fin färg runt om tills den blir klar, i ca 5 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg upp på skärbräde och låt svalna lite grand.
- Fräs salviabladen i samma panna när kycklingen har tagits bort, max ungefär en minut. Låt ev rinna av på hushållspapper. Strimla salviabladen.
- Skiva kycklingen i bitar lite på snedden. Blanda kyckling och salviablad med salladen.
- Servera med bulgur, couscous eller bara bröd och den som vill skvätter lite balsamico över.
Kycklingen marineras i olivolja, citronskal och salvia. |
Kycklingen är lindad med prosciuotto och ska stekas till fin färg. |
Bulgur kokar jag i grönsaksfond eller -buljong för mer smak. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar