söndag 7 augusti 2011

Grillad fläskfilé, muurikkastekt potatis, tomatsås och mangoldsallad


I fredags var vi på middag hos grannarna på landet som dessutom hade besök från storsta'n. En jättetrevlig middag och kväll blev det där vi bjöds på marinerad grillad fläskfilé, potatis från egna täppan som råstektes på muurikkan, hemlagad tomatsås och en fräsch grönsallad med mangold, grön paprika och haricot verts. Även haricot vertsen hade skördats från svågerns digra trädgårdsland. Det smakar extra gott när råvarorna inte har tagit omvägen via Konsum eller ICA och framför allt när det tillagas utomhus och alla är en del av matlagningen. Grannarna har en kokplatta med induktionsvärme i uteköket och en muurikka på det. Jag är inte ett dugg avundsjuk...

Marinerad fläskfilé
Köttet marineras i olja, soja, salt, svartpeppar och lite honung. Honungen ger jättefin yta och extra god smak på köttet. Eller så använder du någon färdig marinad som passar fläskkött. Låt köttet ligga länge i en påse, gärna från dagen innan. Ta fram påsen och lägg bredvid grillen tills det är dags att lägga på köttet, låt det inte vara kylskåpskallt. Grilla till fin färg tills köttet är genomstekt. Skiva köttet och lägg upp.

Tomatsås
Hacka en stor gul lök. Fräs i lite smör. Häll på två burkar krossade tomater med lite ketchup eller tomatpuré och låt det koka ihop. Smaka av med salt, svartpeppar och lite socker. En riktigt god tomatsås behöver stå och puttra en stund så ge den lite tid. Tillsätt färsk oregano mot slutet.

Råstekt potatis med persilja
Skala och tärna potatisen i lika stora bitar för jämn tillagning. Stek i smör under omrörning på medelvärme så att potatisen inte bränns. Den får fin färg ändå till slut. Känn efter så att potatisen blir genomstekt. Salta och peppra. När den är färdig blandas den med färsk hackad persilja. Man kan även ha i en hackad gul lök, tillsätt i så fall på slutet så att den inte steks för hårt.

Grönsallad med mangold och senapsdressing
Blanda mangold med någon annan sorts sallad, grön paprika, gurka och haricot verts. Dressingen är en vanlig vinägrett (3 delar olja, 1 del vinäger) smaksatt med salt, svartpeppar och en rejäl klick dijonsenap så att det blir lite drag i den. Jättegott till den ganska neutrala salladen med sina fina mangoldblad.

Brorsan ansvarar för muurikkan som han fick i 40-årspresent i juni. Den har använts flitigt i sommar!

Tomatsåsen puttrar ihop sig i grytan...

Den goda potatisen från det egna potatisplandet är klar!

Grönsallad och dressing serveras i helt underbart gammalt nött porslin som jag bara älskar!

Jag gillar även deras gamla tallrikar med det fina knallblå kantmönstret...

Dags att äta och njuta. Riktigt, riktigt gott. Tack för maten!

Och så sänkte sig mörkret i augustikvällen som blev sen natt/tidig morgon med mycket prat och musik i gott sällskap. Hoppas att även du får njuta av härliga grillkvällar. Många fler ska det bli för sommaren är inte slut ännu!


7 kommentarer:

  1. Ja nog såg det gott och festligt ut. Villken lycka att få äga ett sånt vackert porslin och en Muurikka. Receptet kommer jag att ta men får då använda spisen.Åsa

    SvaraRadera
  2. Det blev jätte gott. Fläskfilé går alltid hem, trots att det ofta bjuds på det. J.J

    SvaraRadera
  3. Spisen går bra den också! Mycket av kryddan kommer från utomhusluften tror jag :-)

    Broder, tack igen för maten, inbjudan och sällskapet!

    SvaraRadera
  4. Vad roligt Lotta att du tar vara på din mammas goda husmanskost. På torsdag får jag lite gäster som kommer.Tänker då göra din mammas goda skinkstek. Tack Lotta och Mamma. Åsa

    SvaraRadera
  5. Mammas husman får inte gå förlorad :-) Jag tror hon tycker det är kul att jag lyfter fram hennes mat (och även pappas ibland). Ska hälsa henne att det finns fler där ute som uppskattar det! Ska precis till att lägga in receptet på mammas buljongkokta kyckling med härlig sås. Så det kommer mera...

    SvaraRadera
  6. Åååh vad gott! Man blir så läskad varje gång man går in o kikar här på din blogg! :) Fast det är väl det som är meningen!? ;)

    SvaraRadera
  7. Japp, det är ju lite av meningen. Kul att det funkar ;-) Det var verkligen supergott...

    SvaraRadera