onsdag 28 september 2011

Marinerad kyckling i ugn med krämig varm potatissallad


Oj, vilken saftig och god kyckling! Det är lätt att tro att när insatserna i köket är små så får man mindre tillbaka men det är ju helt galet. Den här enkla rätten är ett utmärkt bevis för det. Kycklingfiléer marineras i sherryvinäger, senap, honung, gurkmeja, salt och peppar och sedan steks de i ugnen en halvtimme ungefär. Klara! Moset till är lika lätt att göra och med lika stor utdelning. En rejäl klick smör och lite crème fraiche blandas med kokt potatis som mosas grovt och blandas med lite grönt. Vilken smak!

Riktigt bekväm matlagning som passar utmärkt när energin är låg, men nu börjar faktiskt krafterna komma tillbaka vartefter blodsockret stabiliseras. Det här kan jag verkligen rekommendera och det är verkligen ett recept som sätter igång tankarna hos mig på variationer. Visst borde man kunna variera smakerna på den här marinaden! Lite chili eller curry skulle ge kycklingen helt andra karaktärer. Och lätt att jag ska prova med att mala fem sorters peppar och vräka på, och i stället för pepprig fläskfilé få pepprig pippi.

Kycklingmarinad
2 msk sherryvinäger
1 msk solrosolja
1 tsk flytande honung
2 tsk grovkorning osötad senap
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar

Blanda marinaden i en ugnsform, lägg ner kycklingfiléerna och vänd runt i marinaden ordentligt. Låt vila i 10 minuter. Tillaga i ugn på 225 grader i ca 30 minuter. Kolla på köttsaften att kycklingen är genomstekt, den ska vara klar och inte ha ett spår av rosa i sig. Ös kycklingen med marinaden några gånger under stekningen. Den blir underbart saftig!


Vad är grejen med just sherryvinäger, tänkte jag? Svindyrt är det... Är det "finare" än vanlig vinäger p.g.a. något särskilt tillverkningssätt t eller är det helt enkelt för att det är riktig sherry i? Det doftade väldigt starkt av vinäger medan kycklingen marinerades och jag blev väldigt skeptisk inför smaken. Men medan kycklingen stektes i ugnen byttes doften ut och i stället började det dofta gott av senapen, riktigt gott! Nu förstår jag grejen lite bättre med sherryvinäger, funkade i alla fall väldigt bra just här.

Grovkorning senap ska det vara...

Lite gurkmeja ger fin färg och så honung...

Kycklingen ska marineras i minst tio minuter, men det skadar nog inte med några minuter extra...

Och så potatissalladen!


Enkel varm och krämig potatissallad
Ca 1 kg mjölig potatis
Salt
1 dl crème fraiche
En rejäl klick smör (och då menar jag REJÄL)
Ruccola, babyspenat och mangoldblad (eller annat grönt som du gillar)

Koka potatisen mjuk i välsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen lite slarvigt, med en visp t.ex. Blanda potatisen med crème fraiche och smör. Blanda sedan försiktigt i det gröna. Du kan även smaksätta moset om du vill ha mer smak med t.ex. vitpeppar och/eller riven muskot.

Servera moset till kycklingen, en färsbiff, fisk eller annat kött. Tror faktiskt att det funkar som tillbehör till det mesta!



8 kommentarer:

  1. Du , det där såg smaskens ut ! Imponerad över din ork att hela tiden få till vardagen till en fest.
    Den vinägern har jag inte provat. Kanske finns den och annat gott på Delikatess mässan som hålls i oktober . Jag läste om den mässan och annat njutbart i senaste Elle mat &vin, ett riktigt topp nummer. 1-0 den här gången till Elle i matchen mot Lantlivs mattidning.

    SvaraRadera
  2. Suverän vardagsmat och inte alls jobbigt. Jag är riktigt nöjd själv faktiskt... Ibland är det faktiskt tungt att komma på vad vi ska äta, handla och laga - precis som du känner med matbestyren ibland. Men att ha en matblogg inspirerar mig själv att anstränga mig. Med det sagt att jag har lovat mig själv att inte pressa mig bara för att ha något trevligt att blogga om. Det får inte bli en börda, då försvinner det roliga.

    Sherryvinägern hittade jag på ICAs hylla för lite dyrare och finare produkter. Det fanns en sort som kostade 129 spänn flaskan (!) och liten var den. Alldeles dammig stod den där och jag förstår varför. Även den jag tog var dammig och eländig men den fick följa med för 59:- Det är ju svårt att säga om skillnaden skulle bli jättestor med säg balsamvinäger, kanske skulle det t.o.m. bli godare :)

    Menar du att jag har missat en bra mattidning?! Som du vågar ranka högre än Lantlivs underbara matmagasin, wow :) Då vet jag nå'n som ska plocka ett exemplar av den från hyllan i morgon dag. Blir perfekt att bläddra igenom på landet i helgen. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  3. Lantliv kommer nog alltid vara favoriten , men Elle den här gången var inte alls dum. Perfekt helgläsning.

    Som matnörd är det ok att kosta på sig lyxiga flaskor . Vi lagar åtminstone maten , tillskillnad från unga lyxlirare som ställer dit flaskorna bara för att det ska vara så i deras perfekta värld!

    SvaraRadera
  4. Det har du rätt i, Amen :)

    SvaraRadera
  5. Denne potetsalaten skal jeg definitivt prøve.
    Dette så riktig godt ut

    SvaraRadera
  6. Hej Mette i Oslo!

    Den är riktigt god och så enkel att göra! Ibland är det nästan det bästa. Ha i ännu mer créme fraiche för mer syra och krämighet...

    SvaraRadera
  7. Låter suveränt gott, det måste jag prova! Men jag har till ett annat recept letat efter just sherryvinäger och Ica säger att de slutat med den!? Något förslag på alternativ vinäger?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Kycklingen blir jättegod och potatisen också! Jag har sett ett recept hos Allt om Mat där de skriver i ett recept att man kan använda sherryvinäger eller äppelcidervinäger. Om du ändå vill få tag på sherryvinäger som lyfter det mesta går det att få tag på t.ex. här för en hyfsad peng: http://www.delikatesshandel.se/skafferiet/sherryvinager.html

      Lycka till!

      Radera