söndag 18 september 2011

Pannkaksrulle med kantarellstuvning och babyspenat


Det här är lyxpannkaka som går snabbt att göra och kan ätas på stående fot eller lite mer elegant med kniv och gaffel på tallrik, som en förrätt till exempel. Just idag blev det den enklare varianten. Inte kunde jag låta gubbarna jobba med trädäcket (nej, det är inte klart ännu...) utan att ge dem god energi som ett tecken på min uppskattning för deras slit. Så jag slängde ihop den här rullen med krämig kantarellstuvning och serverade i friska luften. Stuvningen toppas med babyspenat innan rullen rullas.

Vi fick lite regn i förmiddags men det gav sig. Att det är mulet och blåser stoppar inte mina hjältar. Alldeles strax får de krypa in i en vedeldad värmande bastu och efter det äta mammas köttfärslimpa så det är inte sådär jättesynd om dem :-) Det kunde ju ha varit värre, typ spik i foten...

Pannkaka, 4 personer
125 g smör + smält smör till bakplåtspapperet
2 dl mjöl
3 dl mjölk
3 ägg
1 tsk salt

Smält 125 g smör och blanda med mjölet till en "pasta". Häll i mjölken och rör om tills det blir en slät smet. Ta kastrullen av pannan och låt svalna lite grand. Vispa sedan i äggen och salta. Lägg bakplåtspapper på en upnsplåt med höga kanter, måtten bör vara ungefär 25 x 35 cm så att inte pannkakan blir för tjock eller för tunn. Pensla bakplåtspapperet med lite smält smör. Häll smeten i pannan och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 20-30 minuter. Pannkakan ska bli gyllenbrun och färdiggräddad rakt igenom. Var beredd på stora bubblor som poppar upp men bry dig inte om dem, de plattas till när pannkakan rullas ihop. Rullen skivas i 12-15 bitar som räcker till fyra personer. När pannkakan är färdiggräddad, jämna till kanterna med kniven. Kantresterna är jättegoda att mumsa på som de är!

Kantarellstuvning
Ca 200 g kantareller i mindre bitar
1 finhackad gul lök
1 dl vispgrädde
1,5 msk vetemjöl
2 dl mjölk
En skvätt kinesisk soja
Smör
Salt och vitpeppar

Hetta upp en stekpanna och lägg i kantarellerna. När de har släppt ifrån sig vätskan, tillsätt löken och en rejäl klick smör. Fräs ett par minuter och pudra sedan över mjölet. Rör om och blanda i mjölk och grädde. Låt koka ihop till stuvningkonsistens, det får inte vara för löst. Smaka av med lite soja, salt och vitpeppar. Bred stuvningen på pannkakan, fördela en näve babyspenat över och rulla ihop. Låt rullen vila några minuter så att den sätter sig lite grand innan du skivar upp den. Lägg upp snygga skivor på ett fat och garnera med babyspenat och körsbärstomater. Servera till just dina lyckligt lottade matgäster eller frossa själv! Pannkaksrullarna passar att äta både varma, ljumna och kalla. Härmed är jag nog färdig med kantareller för den här säsongen.


Grejerna till pannkakan...

Rör i äggen när pannkakssmeten har svalnat lite.

Som sagt, pannkakan kan blåsa upp lite här och var under gräddningen men det är inget som påverkar slutresultatet.

Ungefär 200 g kantareller uppmätt i min nya fina våg :-)

Fräs kantareller och gul lök i en rejäl klick smör. Varför snåla?

Lite babyspenat piggar upp rullen med sin färg och smak. Tror säkert att ruccola skulle kunna funka också även om det har kraftigare smak.

Stuvning och spenat på pannkakan med skurna kanter. Rulla ihop från ena långsidan. Försök rulla så tajt som möjligt så håller bitarna ihop bättre och ser snyggare ut. Jag misslyckades lite där... Min rulle blev mer bred än rund:


Lägg upp skivorna på fat och snygga till med lite babyspenat och körsbärstomater.

Inte lika snyggt efter att gubbarna har huggit in men det är ju strunt samma. Mellanmålet blev väldigt uppskattat!

Mannen fixade kaffe på maten. Dubbla espresso. Och så blev det visst en wirrepinne till pappa också. Är man pensionär så har man den rättigheten på en söndag :-)


4 kommentarer:

  1. Gud vad underbar blogg du har!
    Fullpackad med inspiration och fina bilder :)

    SvaraRadera
  2. Tack, Emily - riktigt kul att höra!

    SvaraRadera
  3. Wow, det här låter verkligen toppen, jag bara MÅSTE testa! Och superfint blev det också! Nu är jag hungrig, magen skriker efter pannkaksrulle... gärna med kantarellstuvning... MUMS ;)

    SvaraRadera
  4. Hej Alexandra!
    Det är både pannkakan och fyllningen som gör det, men jag tror att det skulle funka lika bra med champinjonstuvning, eller räkstuvning om man gillar det. Lycka till om du provar!

    SvaraRadera