tisdag 6 september 2011

"Potatislasagne" - mitt bästa sätt att ta vara på köttfärssåsen...


Kalla det potatislasagne, potatismoussaka eller potatis- och köttfärssåsgratäng. . kanske t.o.m. köttfärssås à la Jansson :-) Det här är i alla fall det jag helst använder köttfärssås till som blivit över efter första omgången till pasta. Vardagsmat har jag utlovat i min blogg och det är precis vad det här är. Det är säkert någon gång varje månad som jag gör en rejäl sats med köttfärssås som vi äter till pasta ena dagen, och dagen efter varvar jag såsen med strimlad potatis, häller över lite mer grädde och gratinerar nå'n timme med lite ost på toppen. Det blir så himla gott med potatisen som suger åt sig av den goda köttfärssåsen och det översta underbart knapriga lagret!

Jag vet inte varför men jag tycker att det blir godare med strimlad potatis än skivad. Visst, det blir lite mer pyssel i köket men resten av matlagningen är så enkel och smidig att jag gärna lägger den tiden på strimlandet. Att stå där och låta kniven gå är ingen ansträngning heller för den delen, ren njutning och terapi för en foodie som jag. Den här maten passar förresten utmärkt i matlådan!

Smörj en ugnsform. Strimla potatisen och lägg ett lager i botten av formen. Salta och svartpeppra. Bred över din allra godaste köttfärssås (koka gärna upp den innan så är den lättare att fördela i formen och tillagningen går snabbare). Lägg på ett till lager med strimlad potatis, salta och svartpeppra. Häll sedan över 2,5 dl mellangrädde och riv över lite ost, förslagsvis prästost (förstås). Ställ in i ugnen på 200 grader i 45 minuter, upp till en timme. Täck över med folie på slutet om ytan börjar brännas - men ordentligt med färg ska det vara med knaprig potatis överst. Ät med någon grönsak till, jag tog körsbärstomater idag (jag vet att tomat är en frukt men är det så noga egentligen vad vi kallar det...).

Potejto potato - oavsett uttal är potatis en stor anledning till att jag ALDRIG skulle kunna leva på en kost som LCHF...

Strimla eller skiva potatisen - det är inte en smaksak egentligen utan bara vad man föredrar för stuk på potatisen...
 
Ett lager köttfärssås mellan lager av strimlad potatis. Så mycket enklare än så blir det inte...

Om jag inte var så snäll som jag är skulle jag lätt kunna skala av det knapriga lagret överst och bara äta det. I de där tunna strimlorna blir smaken av potatis, grädde och ost saligt god... Men så gör jag ju inte. Det som är därunder är väldigt gott det också så någon större uppoffring är det faktiskt inte att dela med sig. Dessutom är det jag som rensar kanterna på ugnsformen efteråt. Där brukar det fastna mycket gott!

Jag håller med om att färgen på den här maten inte är direkt "lysande" men gott är det! Pigga upp med grönsaker till, eller frukt ;-)

Jag kastade om middagsplaneringen lite grand, hade tänkt göra det här i morgon onsdag. Så i morgon blir det någon typ av pastasås som jag ska trolla ihop med broccoli, bacon och purjolök - det jag hade tänkt göra idag. Nu önskar jag trevlig kväll! Eller god natt kanske passar bättre, det blev ett sent inlägg i kväll.



2 kommentarer:

  1. Vilket bra sätt att ta vara på köttfärsåsen! Här hemma brukar vi göra en pastagratäng med köttfärsås när de blir över :D

    SvaraRadera
  2. Det händer att såsen åker ner i en pastagratäng här med, men favoriten är med potatis. Testa :-)

    SvaraRadera