torsdag 6 oktober 2011

Curryfärs med lök och äpple - ingen medalj för vacker mat men gott!


Riktigt ful mat med så gott som inga färger, även om gulbrun kanske är en färg? Jag var lite tveksam men tyckte att smakerna i receptet borde funka ihop, och det gjorde de faktiskt. Vardag är ju vardag och ibland blir det inte den piffigaste och vackraste maten men den mättar och smakar gott ändå. Om du inte redan har blivit helt avskräckt vid det här laget att prova receptet kan du lugnt läsa vidare :-)

Det här behövs till en riktigt ful gryta som ger ungefär 4 portioner
300 g köttfärs
1 gul lök, hackad
1 stort äpple, i fina tärningar
1 purjolök, strimlad
1 msk gul curry
2 krm cayennepeppar
1 msk vetemjöl
Neutral olja
4 dl köttbuljong
2,5 dl mellangrädde
Salt och svartpeppar

Fräs lök och äpple i lite matolja i en gryta. Blanda ner curry och cayennepeppar och rör om ordentligt. Blanda ner färsen och bryn smuligt. Pudra över mjölet och rör om ordentligt. Späd med buljongen och låt koka ungefär tio minuter. Tillsätt grädde och purjolök och låt sjuda några minuter till. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med förslagsvis ris och quinoa.

Äpple är gott i mat och passar jättebra ihop med curry.

Receptet kommer från en gammal samling receptkort från den tiden då det inte fanns någon annan curry än "curry", och olja är "matolja" - inget om vilken sorts olja :-) Det mest exotiska jag hittar i samlingen är typ Risi e bisi och polska lådor av olika slag. Men det finns små guldkorn och jag tänker fortsätta prova receptkorten som har legat och skräpat i så många år. Rätt vad det är stöter jag på en riktig skatt!

Om inte annat så är det här perfekt mat i matlådor till Mannen som går på gym fem dagar i veckan. Bara att värma och sleva i sig för att fylla på depåerna. Han tyckte det var jättegott! Jag börjar bli tveksam över om det betyder så mycket egentligen...


3 kommentarer:

  1. Tack snälla Lotta ! Visst har du rätt , sol , värme är mycket värre för mig och mitt huvud.
    Kul att se de gamla receptkorten igen. Mamma hade dem men lagade aldrig något från dem.
    Förresten har du kikat in nån gång på den bruna maten , lite retro över den bloggen .
    Tänk om man var lika flitig som din man . Ibland önskar jag att jag var typ Madonna och hade mig själv som ett projekt, undrans om man skulle må bättre då?
    Köttfärs är en toppenråvara som går att variera i det oändliga , så tack för ny inspiration!

    Kram Carina

    SvaraRadera
  2. Men du jag missade visst kycklingen . Hur god såg inte den ut?! Jag måste snart också köra en pannkyckling.

    SvaraRadera
  3. Ska kolla in bloggen med det något suspekta namnet :-) Tack för tipset!

    Om man hade en PT och en massa tid och pengar som Madonna vore det ju ingen match! Men nu har jag en träningsbok om styrketräning för kvinnor så hon kan slänga sig i väggen. Ja, han är flitig och väldigt disciplinerad min man. Jag är lite mer loj där men på måndag så!

    Håller med om att köttfärs är riktigt bra, kan varieras lika mycket som kyckling.

    De där receptkorten är verkligen retro och lite nostalgi. Matlagning och recept till folket i sin linda på den tiden. Matintresset var ju inte alls lika utbrett då som idag. Pappa har sina favoriter som han alltid återkommer till bland de där korten.

    Hoppas att du får vakna upp till en migränfri egofredag om du har en sådan i morgon igen. Vi åker till landet som vanligt. Nu blir det första helgen denna säsong utan vatten, det blir till att släpa dunkar. Men det går det också.

    Sköt om dig!

    SvaraRadera