onsdag 28 december 2011

Färsspett med fänkål, het yoghurtdipp och varm matvetesallad


Oskulden är spräckt när det gäller matvete, första bekantskapen är gjord iom gårdagens middag. Jag blev inte överförtjust men blandat med lättfrästa knapriga grönsaker så blev det riktigt bra till mina färsspett med fänkål. Den heta yoghurtdippen med några droppar chilisås passade bra till. Matvetet påminde lite grand om smaken på bulgur fast det är mycket mer "tugg" i det. Om jag måste välja nästa gång så blir det bulgur men det är bra att kunna variera sig. Jag tror att Mannen uppskattade det mer än jag. Däremot var vi båda överens om att det verkligen kändes att den här maten är nyttig och det är ju inte fel. Varken bacon, grädde eller ost i det här. Fast lite knaperstekt bacon i matvetesalladen hade allt inte skadat :-)

Till åtta spett
400 g nötfärs
1/2 gul finhackad gul lök
2 dl riven fänkål
1 ägg
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
Olivolja
Smör
1 dl vatten

Blanda färsen med lök, fänkål, ägg, salt och svartpeppar. Forma till avlånga biffar och stek runt om i olivolja på ganska hög värme tills de har fått fin färg. Släng då en bottenskyla vatten i pannan och stek färdigt biffarna. Kör ett träspett genom biffarna till serveringen.

Yoghurtdipp
2 dl grekisk yoghurt
1/2 dl finhackad gul lök
Några droppar chilisås eller tabasco
2 tsk pressad citronsaft
2 krm salt

Blanda! Smaka av och ställ i kylen tills det är dags att äta.

Varm matvetesallad, 4 portioner
Matvete för 6 portioner enligt paketets anvisningar
Grönsaksbuljong, mängd enligt paketet
1 liten squash - skivad och sedan i kvartar
1 gul paprika, tärnad
1 röd paprika, tärnad
1 purjolök, strimlad
Olivolja

Koka matvetet i buljongen tills all vätska har sugits upp. Fräs squash och paprika i olivolja några minuter. Tillsätt sedan purjolöken och låt den fräsa med. Blanda med matvetet och servera varmt till spetten med den kalla yoghurtdippen.


Mycket grönsaker i denna måltid. Varsågod kroppen!

Fräs inte grönsakerna för länge, de ska ha kvar lite tuggmotstånd. Purjolöken ska fräsas med på slutet.

Matvete ser ut som kalaspuffar innan det är kokt! Men smaken är långt därifrån...

Matvetet kan blandas med allt möjligt. Kan tänka mig att till exempel svamp och broccoli passar bra.

Mild yoghurt, några droppar hetta och rå lök blir jättegott i dippen. Grekisk yoghurt kan jag äta med sked direkt ur burken, så gott och fräscht!

Servera spetten antingen separat på små tallrikar med dippen....

.. eller med dippen i glas att doppa färsspetten i och äta rakt av spettet...

... eller alltihop på en och samma tallrik!
Återstår att se om det är någon som är intresserad av den här typen av mat så här dagarna innan nyår. Bloggen bombarderas med träffar som har anknytning till festligare mat. Om inte annat har jag på känn att efter nyåret kommer sökord som oxfilé och förrätter att bytas ut mot fettsnålt och nyttigt ;-)

Irony of the day
Igår kväll drack vi god och nyttig energidrink och jag puffade för dess antibakteriella egenskaper. Lagom ironiskt då att vakna med jätteont i halsen, sprängande huvudvärk och feber... Men det var väl försent att inta drinken igår. Skulle tro att förkylningen hänger ihop med juldagens samvaro med fem barn i åldrarna nio månader till elva år där en och annan näsa rann av snor... Nu håller jag bara tummarna för att eländet passerar snabbt så att jag får vara frisk i helgen. På fredag ska vi sätta upp råspont i taket på sovstugan och jag vill gärna vara pigg till nyårsfirandet. Jag har bäddat ner mig i underställ, morgonrock och strumpor med täcke OCH filt på TV-soffan i vardagsrummet. Det är för kallt i sovrummet och jag fryser :-(

Må väl!


12 kommentarer:

  1. God fortsättning Lotta! Nu är äntligen julen över och visst ska vi ta i tur med oss själva nu? Jag lovar att peppa dig om du peppar mig!
    Hallonen i drinken ser helt underbara ut...tänk att de funkar med avokado också och inte bara till choklad som jag trodde;)!
    Tror inte att du ska blanda ner knaperstekt bacon i drinken dock.

    Kram till dig!

    SvaraRadera
  2. Japp, nu är det nya friska tag - vi tar dem tillsammans :-)

    Ha ha, även jag inser begränsningarna med bacon. Ibland blir det bäst utan :-)

    Nästa vecka ska jag börja med raska promenader och lätt styrketräning. Det är väl typ det min stackars kropp orkar till en början. Men det är ju inte fy skam. Det blir till att planera maten noga och handla hem för flera dagar i taget så att jag inte bara orkar handla och laga mat efter jobbet innan jag slänger mig i soffan. Mer behövs om det ska till någon förändring med energi och hälsa!

    Nu kör vi :-)

    SvaraRadera
  3. Ibland räcker det om man hoppar av bussen/tunnelbanan en eller två stationer tidigare och går en liten promenad varje dag eller tar trapporna istället för hissen osv. Att göra det regelbundet är nog det svåraste men dock det viktigaste!

    Krya på dej men skynda långsamt, en förkylning behöver tid att försvinna... och 2012 har t.o.m. 366 dagar som jag gärna vill ta del av dina fina recept och bilder ;-)

    SvaraRadera
  4. Glömde att skriva att om du går till läkare tar en förkylning en hel vecka. Om du kurerar dej själv bara 7 dagar :-)))

    SvaraRadera
  5. Ha ha!

    Visst är det som du säger. Jag känner mig redan bättre med dina peppande ord. Tack!

    En förkylning botar man bäst själv och jag ska ta det lite lugnt. Har fyra dubbeltrappor upp till kontoret varje vardag. Kanske skulle sluta ta hissen till att börja med ;-)

    God fortsättning, Kajomida!

    SvaraRadera
  6. ej hopp, varför har vi inte kikat in i dina kök tidigare (eller har vi det...?) Hit kommer vi i alla fall att återvända många gånger, känns som det passar oss alldeles utmärkt.

    Matvete kör vi med ibland i vårt kök, speciellt när det ska gå lite snabbare och mätta bra. Att slänga det i sallad är riktigt bra serveringssätt:)

    SvaraRadera
  7. Tjena Mårtenssons!

    Ja, hur har ni kunnat missa mig :-) Kul att ni hittade hit till slut! Er känner jag igen minsann och tittar in då och då i ert kök. Ni verkar vara ett trevligt par med matglädjen på rätta stället. Är lite avis på att ni pular i köket tillsammans även om jag helst råder själv i mina kök...

    Det blir nog matvete fler gånger, som ni säger, det mättar bra och så känns det nyttigt!

    Gott slut på året!

    SvaraRadera
  8. Linda Johansson29 december, 2011

    Hittade din blogg strax innan jul och har mycket glädje av den! Kul att ni som bloggar orkar lägga ner så mycket jobb på att glädja andra! :)
    GOTT NYTT ÅR!

    SvaraRadera
  9. Hej Linda!
    Tack, vad glad jag blir. Det är verkligen kul att blogga om mat och dubbel glädje när det uppskattas. Det är ju en del jobb bakom så tack igen och gott nytt år!

    SvaraRadera
  10. Denna nyårsafton blir mer som en vanlig lördag. Vi har inget för oss. A och dotter åker till alperna klockan 7 på nyårsdagens morgon. Jag gissar att de kommer springa runt och packa som yra höns. Dottern kommer att sitta vid datorn och skjuta upp allt , pappan kommer hysteriskt tjata på henne . Dörrar kommer att slås igen och mitt i allt kaos är det visst nyårsafton. Kanske för att toppa den Norén lika farsen , kommer säkert min svärmor vilja bjuda in sig till en middag !

    Men när allt är över , tänker jag i lugn och ro fira in det nya året .
    Jag ber dig fira och ha kul du istället , så får jag läsa om det sen på bloggen .Jag tror bestämt att jag skall äta mig igenom bloggarna i år . Det verkar som man laddar för fullt med god mat ...alltid lika spännande för en trött matnörd!

    Kram på dig !

    SvaraRadera
  11. Smarrigt!! Äter mycket matvete i perioder. Gott som alternativ till ris, bulgur mm.

    SvaraRadera
  12. Ha en fantastisk vanlig lördag, Carina. Lovar att fira för dig också och svänga mina lurviga. Gillar du att bugga så gör jag det med svågern :-)

    Sofie, matvete blir det nog som sagt fler gånger. Speciellt på måndagar kan jag ana mig till. Du vet, "på måndag börjar jag mitt nya nyttiga liv" :-)

    Gott nytt år!

    SvaraRadera