måndag 12 december 2011

Potatis- och skinkgratäng med tre sorters ost


I lördags gjorde jag en jättegod potatis- och skinkgratäng med tre sorters ost - utan grädde! I långpanna på bakplåtspapper och därmed minimalt med disk. Mycket uppskattat på landet där vattnet behöver hushållas med från dunken vi släpar dit varje helg nu när sommarvattnet är avstängt.

Riven potatis och purjolök i botten. Ovanpå det skinklindad mozzarella, fetaost och västerbottenost. Ett gäng körsbärstomater och några skvättar olivolja. In i ugnen 20 minuter och sedan är det klart. Istället för rökt skinka kan man använda tunnskivad kassler och det borde även funka med lättstekt och skivad fläskfilé som får bli färdig i ugnen ovanpå potatisen. Prova dig fram till din favorit! För den som känner att en gratäng tarvar grädde så är det bara att hälla på en skvätt av det också. Det kan ju inte bli sämre, tänker jag.

Det är viktigt att använda fast potatis, att skölja den och krama ur så mycket av stärkelsen som möjligt. Annars klibbar det ihop och ser riktigt tråkigt ut. Gratängen blir ganska tunn så den påminner faktiskt lite grand om pizza fast med potatisbotten i stället för brödbotten. Jättegod att äta kall i småbitar dagen efter, eller ljummen efter en stund i ugnen.

Tips!
Spara receptet och gör det med julskinkan som brukar bli över. Det blir säkert en massa ost över också från julbordet att gratinera med. Det måste ju inte vara just de här ostsorterna. Servera med brysselkål :-)

4 portioner
1,3 kg fast potatis - skalad och riven
1 stor purjolök i strimlor
Salt och svartpeppar
12 skivor rökt skinka
1 rulle mozzarella i skivor
1 pkt fetaost, smulad
Ca 100 g riven västerbottenost
8 körsbärstomater i halvor
Smör och olivolja

Lägg ut bakplåtspapper på en ugnsplåt med kant. Skölj snabbt av den rivna potatisen med kallt vatten. Krama ur vatten och stärkelse. Stek potatisrivet i en klick smör och olivolja i ungefär fem minuter så att den får lite färg och blir nästan klar. Krydda med salt och svartpeppar. Fräs purjostrimlorna i smör och olivolja, salta lätt. Blanda potatis och purjo och lägg i botten på plåten.

Linda skinkan runt mozzarellaskivorna och lägg ovanpå potatis och purjo. Fördela över körsbärstomaterna i halvor. Tärna eventuell mozzarella som blir över och lägg på tillsammans med smulad fetaost och riven västerbottenost. Mal över svartpeppar och ringla till sist lite olivolja på alltihop. Gratinera i ugnen på 225 grader (200 i varmluft) i ca 20 minuter tills osten har smält och fått fin färg. Skär i bitar och servera med t.ex. gurkskivor och tomat.

De tre ostarna med så olika karaktärer passar jättebra ihop till mild potatis, purjo och rökig skinka.

Att steka i både smör och olja hör jag varenda kock prata om så då kan det ju inte vara fel? Det ska ha att göra med olika temperaturtåligheter, att kombinationen ger bästa stekresultat...

Potatis och purjo på plats i botten, mozzarellan är lindad med skinka, tomaterna väntar på sitt öde och några småbitar mozzarella toppar det hela. More to come...

Egentligen hade jag bara tänkt använda mozzarella och västerbottenost men det fanns en bit fetaost i kylen som fick åka med. Och det var bra tänkt. Så fin och god sälta den ger!

Close up... Många av mina favoriter i den här rätten: potatis, purjo, ost och tomat. Jag visste att det bara inte kunde bli fel :-)

Efter en stund i ugnen blir gratängen så här fin och aptitretande. Bara att skära till sig en rejäl bit och hugga in.



14 kommentarer:

  1. Låter smart! Vi upptäcker ofta att vi har galet många sorters ost i kylen. Då passar den här goda gratängen perfekt.

    SvaraRadera
  2. Mer ost till folket :-) Man kan ju slänga ner det mesta i en gratäng bara man får toppa med en massa ost så blir det gott.

    SvaraRadera
  3. Vad gott det ser ut! Få mig att tänka på "Mormors bästa bjudpaj" jag gör emellanåt;

    pajdeg, förvälld purjo, hela burkchampinjoner, rökt skinka med en skiva grevéost (här i Tyskland blir det Emmenthaler) viks till trekanter. Sen mycket tärningar av resten av osten och på med äggstanningen med grädde eller mjölk.

    Grymt gott och säkert något du som ostfantast kan variera lite ;-)

    Ha en bra vecka!

    SvaraRadera
  4. Låter smaskigt! Och att göra på rest av julskinkan så småningom är ju smart:-)
    Fin blogg, hittade precis hit!

    SvaraRadera
  5. Oj va smarrigt det ser ut =P Kramkram

    SvaraRadera
  6. Vilket bra tips på gratäng.Nu gäller det att alltid vara välförsedd med ost här hemma!

    Har du hunnit med några julbord än? Jag saknar visst all julkänsla i år när det gäller julmat och satsar istället på ny oprövade kort som iskonvaljer ...vi får se hur gröna mina fingrar är.
    I morgon laddas det för vår lucia pojke. Men just nu vet jag inte hur det blir med den saken . Hela hans tunga är full av prickar som svider .
    Bild bevis kanske kommer i morgon om han lyckas ta sig till dagis.

    Fin måndagkväll önskar jag dig med!

    Stor längtansfull kram till dig!

    SvaraRadera
  7. Kajomida, det låter supergott!
    Håller du hus i Deutschland? Är de bra på ost über da?

    Bra vecka önskar jag dig också!

    SvaraRadera
  8. Hello Mrs Sunshine!
    Kikade in hos dig och oj vad fint! Tack för kommentaren. Det är så kul med nya läsare som hittar hit.

    Välkommen åter!

    SvaraRadera
  9. Hej vardaxlyx du coola svartvita människa!

    Jag lovar att det inte bara SER smarrigt ut. It IS :-)

    SvaraRadera
  10. Kära Skridskoänkan, inte ett julbord ännu så långt ögat kan se. Och ingen är gladare än jag för de. (Medvetet rim) Förra året var på italienska Buco Nero. Det gillade jag. Just för att det inte var typiskt svensk julbord. Du då? Har du hunnit peta i dig nåt julbord än?

    Hoppas pojken inte har dragit på sig nåt alltför jobbigt virus så han missar lucia - nu när han har all rekvisita och allt....

    Vi ser väl till att ses efter alla helger igen?

    Bamsekram!

    SvaraRadera
  11. Bor i Tyskland sedan ca. 25 år, alltså halva mitt liv ungefär ;-)

    Lagade rätt mycket mat förr men för ett par år sedan blev det bara stopp... I våras hittade jag kryddburken av en händelse och där upptäckte jag också Två små kök. Har faktiskt gjort ett par av dina recept nu - färsbiffar med bacon och persilja, spagettigratängen t.ex. - och i går när jag gjorde kyckling slängde jag i ett par skivor bacon jag hade! Från vem kan jag ha blivit inspirerad till detta tro... ;-)

    Här finns hur mycket ost som helst, men ingen som är så god som prästost! Om någon ska ner till Burg (Fehmarn) så köp med ett par stora bitar till mej tack!

    SvaraRadera
  12. Aha, Kajomida. Så pass länge!

    Jättekul att du hittat Två små kök och faktiskt testar recepten också. Ja, vad skulle man göra utan bacon :-)

    Prästost är min absoluta favorit. Kanske tomten kommer förbi med en rejäl bit åt dig till jul. Förstår att du saknar den...

    SvaraRadera
  13. Nu har jag gjort gratängen, så himla god! Kunde inte ens vänta tills jag satte mig vid bordet utan tjuvade lite redan vid spisen.
    Jättefin blogg och massor av inspiration, här kommer jag kika in ofta!

    SvaraRadera
  14. Yey, vad roligt att du gillar den Linnéa! Tack för fina kommentarer och välkommen tillbaka :-)

    SvaraRadera