fredag 9 december 2011

Risotto med färskost, bacon och ärtor


Idag blev jag sugen på krämig risotto! Jag gjorde den på det klassiska sättet med omsorg och tålamod ända fram till slutet. Då blev det oklassiskt med en rejäl klick färskost som blandades ner med osten. I och för sig är det ju inte klassiskt att använda prästost i stället för parmesan heller. Eller gul lök i stället för schalottenlök. Så OK då, jag gjorde en ganska oklassisk risotto. Men i både min och Mannens smak så blev det här faktiskt den godaste jag har gjort hittills!

Risotton kändes "lättare" med lite färskost i. Med så mycket buljong och ost som det är i risotto så blir smaken ganska "tung" och det är väldigt mäktigt. Syrlig färskost lättade upp på ett perfekt sätt så det kan jag verkligen rekommendera att blanda i. Jag åt risotton med knaprig bacon och ärtor, fullt tillräckligt för mig. För den som behöver mer (läs Mannen) så passar risotton bra ihop med kyckling eller en färsbiff.

När jag gör risotto gör jag alltid exakt efter paketets anvisningar. Det finns olika sorters risottoris och jag litar på att det bästa tillagningssättet är det som anges på förpackningen. Här har jag använt carnaroli. När det gäller krämighet, tuggmotståndet och den där kärnan som ska finnas kvar i riset så säger t.o.m. italienarna att det är en smaksak. Det alla är rörande överens om är att risotto inte får bli överkokt, helt utan tuggmotstånd. Då blir det bara en tråkig gröt av alltihopa.

4 portioner
1 gul lök, finhackad
1 dl olivolja
4 dl risottoris
2 dl vitt vin (matlagningsvin går bra)
1,5 liter grönsaksbuljong (för att ha lite marginal - precis allt går inte åt)
Nymald svartpeppar
2,5 dl riven prästost
3 msk färskost, Philadelphia naturell

Fräs löken på svag värme i olivolja tills den blir mjuk. Använd en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnsgryta. Blanda ner riset och höj värmen lite grand. Vänd runt så att riset blandas ordentligt med löken. Rosta i några minuter. Häll på vinet och rör om försiktigt tills det har dunstat bort helt och hållet.

Fyll på med sjudande buljong (annars avstannar kokningen) så att det täcker riset och ca 2 cm över. Rör om försiktigt hela tiden och koka på svag värme tills buljongen har sugits upp av riset. Späd sedan med 1-2 dl buljong i taget. Buljongen ska absorberas av riset mellan varje omgång och det ska koka jämnt och försiktigt. Rör om regelbundet. Beräkna koktiden till ungefär 20 minuter totalt från det att du fyller på med buljong första gången - beroende på den konsistens du vill ha på riset.

Smaka på riset mot slutet av koktiden och ta bort värmen från risotton när du är nöjd. Den ska då fortfarande vara lös. Rör ner den rivna osten och färskosten. Smaka av med svartpeppar. Salt behövs knappast men det är dina smaklökar som avgör. Låt risotton stå ett par minuter under lock. Servera sedan med knaperstekt bacon och gröna ärtor. Ringla gärna över lite olivolja.


De fem stegen för en klassisk risotto är 1) fräsa löken 2) rosta riset med löken 3) hälla på vinet som får dunsta 4) späda med buljong 5) blanda ner osten och krydda. Jag kan också räkna och vet att det bara är fyra steg i bilden men det kändes som lite overkill att fota när vinet hälls i och ska dunsta av :-)

Stjärnskottet i mitten. Färskost i risotton. Vilket lyft!

Det blev perfekt krämighet, sälta och tuggmotstånd på risotton. Utan att skryta... Eller är det det jag gör :-) Jättegott med småknapriga gröna ärtor till. Och bacon förstås!


8 kommentarer:

 1. Klart man ska skryta! Det ser riktigt gott ut! Härliga färger.

  SvaraRadera
 2. Tack, Sofie. Och du har rätt. Varför vara så jante :-)

  SvaraRadera
 3. Hej! Detta såg ju farligt gott ut =)
  Kramkram

  SvaraRadera
 4. Hej vardaxlyx! Gott är bara förnamet. Aktarej :-)

  SvaraRadera
 5. Det må vara en oklassisk risotto men ändock ser den alldeles ljuvligt god ut!

  SvaraRadera
 6. Ibland funkar det verkligen att vara lite respektlös mot klassiker :-) Att blanda färskost i risotto kommer jag definitivt fortsätta med!

  SvaraRadera
 7. Hallå.... nu kan Jag skriva också.... Jag blir så sugen på risotto och tackar för de detaljerade anvisningarna. Kram Johanna

  SvaraRadera
 8. Jojjo B, är det du :-)

  Se nu till att röra ihop en risotto till familjen!

  Om inte Jojjo, B. Gör det du också, till familj eller inte...

  Kram!

  SvaraRadera