måndag 13 januari 2014

Jerkkyckling och potatispuré med bacon, gräddfil och gräslök


Här möter Sverige lite karibiska smaker! En mandelpotatispuré med bacon, gräddfil och gräslök passar förvånansvärt bra till jerkkryddad kyckling. Här snackar vi fusion! Potatispurén kan du göra med annan mjölig sort om du inte vill använda mandelpotatis. Smaken på moset blir helt fantastisk med lite syra från gräddfilen och från "favoritkryddan" bacon. Prova dig fram med mängden gräddfil bara så att inte moset blir för löst.

Marinera gärna kycklingen dagen innan eller åtminstone några timmar i förväg, t.ex. på förmiddag en ledig dag och laga färdigt till kvällens middag. Den färdiga jerkkryddan som jag använde innehåller rörsocker, kryddpeppar, citronskal, lök, selleri, timjan, svartpeppar, kanel, chili, persilja, muskot och nejlika. En kryddblandning helt enkelt, som curry och garam masala. D.v.s. det finns massor av varianter.

Helstekt kyckling i ugn med jerkkrydda
1 hel färsk kyckling
1 msk jerkkrydda
1 rejäl nypa chiliflingor
1 tesked farinsocker
2 tsk kinesisk soja
2 msk vatten
1 lime, saften
Salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienser (förutom kycklingen) i en kastrull. Sjud i ungefär tio minuter och låt svalna.

Skölj och torka av kycklingen. Gnid in den med kryddblandningen och stek i ugnen på 150 grader i ca 1 1/2 timme. Börja kolla kycklingen efter en dryg timme. Tillagningstiden beror på hur stor kycklingen är. Köttsaften i tjockaste delen av låret ska vara klar - inget rosa i färgen. 

Servera kycklingen med mandelpotatispurén nedan.

Potatispuré, 4 portioner
1 kg mandelpotatis eller annan mjölig sort, skalad och skuren i mindre bitar
Salt
3 msk smör
2-3 dl gräddfil
1 paket bacon (140 g), knaperstekt i bitar
1 litet paket fryst gräslök (eller färsk finhackad)
Salt och vitpeppar

Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. (Om du inte ångar av potatisen kan moset bli för blött....). Pressa potatisen och blanda med smör, 2 dl gräddfil, tärnat bacon och gräslök. Fyll på med med gräddfil till önskad konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.

Serveringsförslag
Om du vill ha grönsaker till detta så tror jag att haricot verts, gröna bönor eller grön sparris kan passa bra!



Lime och chili i marinaden till kycklingen - härliga och fräscha smaker!



När den torkade jerkkryddan får sjuda ihop med vätska
så kommer alla smakerna fram ordentligt. Det doftar ljuvligt i köket!



Kycklingen är förberedd med marinaden och ska stekas i ugnen.
Efter en dryg timme på 150 grader är den jättesaftig och god!



Skiva upp kycklingen och lägg ovanpå potatispurén.  Jag brukar inte äta kycklingskinnet
men det här blir så knaprigt och gott så det är svårt att låta bli...


Så fick vi lite vinter till slut. Lagom mycket snö så att det är ljusare ute och några minusgrader. Helt ok. Så länge jag inte behöver skotta är jag nöjd. Så här kan det få vara. Julbelysningen är bortplockad hemma hos oss och även hos de flesta grannar och i andra hus jag passerar om dagarna. Det är lite trist tycker jag, det lyser upp så fint med alla möjliga slags belysningar i fönstren. Jag har bestämt att jag ska köpa hem fler lampor och ha mer punktbelysning som kompensation. Tyvärr dröjer det ju ändå ett tag innan kvällarna blir ljusa igen. Den vita snön lyser upp lite extra på dagarna, men rår ju inte på kvällsmörkret...

Ha en fin vecka!


24 kommentarer:

  1. ojojoj, fantastiskt ser det ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kycklingen blir fantastisk och moset en ny favorit som jag kommer att göra fler gånger som tillbehör till annat kött och även fisk!

      Radera
  2. Om det inte är en skvätt lime i marinaden så är det ingen riktig god marinad :-)
    Jag älskar lime!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar helt klart som att lime har någon slags universell undergörande effekt just i marinad... Och i annat också förstås. Vad vore livet utan lime :-)

      Radera
  3. Blev sugen direkt när jag såg bilden - både på kycklingen och på moset! "Ödet" ville nog att jag ska testa direkt, för just så kom sambon hem och sa att han köpt en stor fin färsk kyckling till imorgon! Fick "fråga" google vad jerkkrydda är och hittade ett recept från Santa Maria och det är ju kryddor man mest har hemma. Nu fattas bara gräddfil och bacon och sen kan jag sätta igång!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men perfekt! Jag använde en kryddburk "Jamaican Jerk" så du kommer göra mer från grunden :-) Lycka till!

      Radera
  4. Ujujuj! Helstekt kyckling älskar jag verkligen. Jerkkrydda vetetusan om jag testat, ska kika vidare på det. Kram på dig, ha en bra vecka nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En favvo för mig också. Fiddes Payne har Jamaican Jerk i sitt sortiment. Har för mig att jag sett att du har haft någon annan av deras kryddblandningar... Jättegod! Detsamma till dig och kram!

      Radera
  5. Färsk helstekt kyckling... YUM. Men vad är egentligen jerkkrydda? (Ja, jag kan googla det själv ;)) Jag gillar när kyckligen får den där fina färgen på ytan (som om den vore bränd fast utan den brända smaken).
    Det kom några flingor här också nu. Kallt som i en isbjörnsm*tta är det också. Well well, nu får jag användning av mina dubbdäck till cykeln antar jag...
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jerk har säkert en bas av ingredienser som ingår och sedan kan det varieras precis som curry och garam masala. Som Moma säger, det finns säkert en miljon varianter :-) Knaprigt skinn ska det vara - utan bränd smak!

      Det blev verkligen kallt! Pälssadel på hojen också eller :-) Kör försiktigt!

      Kram!

      Radera
  6. Mumma, Jamaican Jerk, hur många varianter finns det inte på det, en miljon typ :-) Jag brukar göra min från grunden jag tycker det blir mycket godare än de färdiga varianterna som jag mest tycker liknar grillkrydda. Fast det är ju gott det med, även om ddet inte är så mycket jerk över det hela :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är väl lite som med curry och garam masala - en kryddblandning som kan varierar men har någon sorts grundkrydda som ger karaktären... Fiddes Payne har en riktigt god jerk faktiskt, som smakar långt ifrån grillkrydda. Men det är klart, att göra sin egen brukar ju alltid bli det bästa. Och något annat hade jag inte förväntat mig från dig :-)

      Radera
  7. Så galet gott! bara rubriken får mig att dregla. Jag har själv bara gjort en torr jerk-kryddblandning, men vet att Moma brukar göra en som blir som en kryddpasta. Jag har en hel kyckling som ligger i rimlag förtillfället, så jag undrar inte om jag ska kryddad den på detta vis.

    Det är ju blandade känslor det där med snö och kyla. Allt är bättre än det mörka blöta väder vi haft senaste veckorna även om vintern kom aningen sent. Men att får hem barn som är leriga ända upp i ansiktet - varje dag - är inget kul.
    Julen raskade vi ut i helgen och plötsligt blev de så mörkt! Fick plocka fram ännu fler ljuslyktor. fast det börjar märkas om eftermiddagarna att det börjar lite ljusare tider. Lite i alla fall.
    Ha en bra vecka. Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jerk som kryddpasta låter ännu bättre! Och att rimma kycklingen, det har jag ju glömt av - det blev så gott senast så det måste göras igen - tack för påminnelsen!

      Det kändes faktiskt som att nu behövdes ingen vinter, den fick liksom sin chans att blomma ut senast under jul och nyår, när den inte kom då kan man lika gärna vara utan liksom... Men som det är nu, några minus bara och fast på marken utan halka och elände, och ljusare, då är det inte så dumt! Förstår att leriga ungar är skönt att slippa :-)

      Detsamma till dig och kramar tillbaka!

      Radera
  8. Glömde säga en sak, som svar från mitt inlägg om frukost. Det behöver inte alls vara fel att hoppa över frukosten! Det är en gammal myt att vi bör äta frukost. Det kan däremot vara bra att se till att dricka en del vatten på morgonen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt tänkt på det där med frukost, speciellt efter att ha läst boken "Åldrandets gåta". Att vi överhuvudtaget äter för mycket och för ofta. Vi triggar ämnesomsättningen och insulinet som sliter på kroppen (och även gör nytta förstås). Att inte äta frukost är ju som att fasta... Dricka vatten tror jag är bra. Men om jag ändå inte är hungrig, varför tvinga kroppen att ta hand om frukost? Jag tror att det där med frukostintag är bra om man är känslig för blodsockersvängningar - att man fördelar måltiderna jämnt över dagen. Tack för att du stärker min tes om att frukost är överskattat :-)

      Radera
  9. Älskar Jerk! Galet gott. Så många goda blandade smaker tillsammans!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Jag lär använda kryddburken med jerk fler gånger!

      Radera
  10. Gott Nytt År, fina Lotta! Så otroligt gott detta ser ut!! Måste. Göra. Potatispuré. Nu.

    Så det så! Stor kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detsamma Hanna! Det är verkligen supergott och potatispurén kan jag tänka mig till allt möjligt annat. Eller bara precis som det är att skeda i sig :-)

      Kram!

      Radera
  11. Dina foton är så härliga att jag t o m blir sugen på kyckling, som jag inte alls gillar. :)

    Grannarna tycker nog att jag är knäpp, jag sätter gärna upp mina stjärnor i slutet av november och de får vara kvar hela januari, minst! Jag tycker faktiskt inte att de är särskilt "juliga", det är bara hängande och stående stjärnor, de i köket är visserligen röda.

    Men jag älskar det mysiga, mjuka ljuset som behövs för att pigga upp i mörkret. Varför har "alla" som bråttom att bli av med julpyntet? Hinner man tröttna på mindre än en månad?
    Allt annat julpynt åker dock ut runt trettondagshelgen. Men utegranen får stå kvar pga snön! Och jag gillar ljusslingan i rött/blått/grönt/rött så jag funderar på var den ska sitta resten av "vintern" när granen snart försvinner... Jag struntar i grannarna, mysig belysning är viktigare! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Linda :-)

      Jag håller med dig. Kanske tar jag fram belysningen igen. Eller åtminstone så kommer jag låta den vara framme mycket längre nästa år, och börja tidigare med den jag också nästa är :-) Det är ju både fint och mysigt!

      Radera
  12. Bilden på pippin när den ligger i formen är verkligen kanoners fin, vi har sagt det tidigare och säger det igen - du får verkligen fram det där med att man är vacker konst på dina foton!

    Spännande smakkombinationer, eller fusion, kul när man kan pussla lite gott här och var ifrån!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack - och visst är det så! Det är så mycket fina "ögonblick" som passerar under matlagningen och jag vill gärna försöka fånga dem.

      En god pippi blir ju ändå godare med våra härliga svenska smaker i ett gött mos!

      Radera