måndag 5 mars 2012

Curry- och kardemummakryddad fläskfilégryta med nötfärs, paprika och tre goda tillbehör


Oj, vilken lång rubrik på en maträtt! Men den är ju helt sann och hade kunnat vara ännu längre om jag hade skrivit ut alla tillbehören också; rostade kokosflingor, hackade salta jordnötter och mango chutney! Det här är en rätt som jag har haft i gömmorna i många år och med tiden modifierat tills den har blivit som jag vill ha den. Just nu i alla fall, det kan alltid ändras. Det kan låta lite knäppt med både fläskfilé och färs i grytan men det funkar fantastiskt bra. Curry och kardemumma är en jättegod kombination och med alla tillbehör och ris till så är i alla fall jag hur nöjd som helst. Det borde gå lika bra att använda fläskytterfilé, bara den får puttra aningen längre för att hinna bli lite mörare. Den som vill har vitlök i. Som vanligt är jag så snäll så jag skippar det för Mannens skull.

Till 4 rejäla portioner
Fläskfilé, ca 600 g
400-500 nötfärs
Salt och svartpeppar
1 stor gul lök, finhackad
(1-2 vitlöksklyftor, finhackade)
2 krm mald kardemumma
1 msk curry
Smör
2 paprikor i olika färger, strimlad
1 lagerblad
1/2 dl tomatpuré
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
1 dl vatten

Ansa, skölj, torka av och skiva fläskfilén. Stek hastigt i smör på båda sidor och krydda med salt och svartpeppar. Ställ åt sidan. Fräs färsen i smör och fördela den ganska stort, mer som klumpar och inte grynig. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg färsen i en gryta. Fräs den hackade löken i smör tillsammans med kardemumma och curry. Lägg över i grytan. Blanda ner paprikastrimlorna, lagerblad, tomatpuré, crème fraiche, grädde och vatten. Lägg fläskfilén överst och småkoka grytan i ungefär 15 minuter (längre om du använder ytterfilé - kolla köttet tills det känns bra). Rör om i grytan smaka av med mer kryddor om du önskar (salt, curry och kardemumma).

Torrosta kokosflingor i het stekpanna. Skaka pannan hela tiden så att flingorna inte bränns. Det går fort!
Hacka salta jordnötter och ta fram en burk mango chutney. Lägg upp alla tre tillbehör i skålar och servera med grytan tillsammans med kokt ris.

Urgott är det direkt och även dagen efter, så perfekt till en matlåda även om det blir en ganska lyxig sådan. Men vad är det för fel på det?

Vi inledde middagen med att bjuda på lite skumpa och salta tilltugg. Våra gäster var brorsan med sambo. Även om två av gästerna var förkylda och lite under isen hade vi en jättetrevlig middag med en massa prat om allt möjligt och det var så kul att få bjuda på middag i vår nystädade frigga - helt rensad från allt vad verktyg och blåkläder heter! For now...


Jag vet att curry är en kryddblandning som kan ha väldigt olika karaktär, men till det här receptet använder jag helt enkelt den där det kort och gott står "curry" på burken av det vanliga märket. Härlig färg och smak!

De tre tillbehören i form av jordnötter, mango chutney och rostade kokosflingor. Jag vill inte vara utan något av dem till just det här. Sharwood's chutney passade utmärkt i smaken men alldeles säkert funkar andra märken lika bra.

Jag använde grön och orange paprika men det är helt och hållet en smaksak. Eller om du handlar i butiker med sortiment som inte är så kompletta, snarare en tillgångssak :-)

Ikväll blir det hämtmat. Thai och pizza. Här går Mannens och mitt föredragande isär, både beroende på smak och karaktär. Gissa vem som ska ha pizza :-) En så'n dag idag när jag inte orkar laga mat utan tar vägen hem utan att passera matbutiken. Den energi jag har kvar för ikväll ska jag lägga på att bläddra i tidningar som samlats på hög, både om mat och inredning och så ska jag läsa en massa trevliga bloggar så att jag vet vad ni har för er i köket och utanför. Planen är också att få ihop en matsedel för tisdag-torsdag. Sen får det vara bra!

Ha nu en riktigt bra vecka med mycket god mat!

12 kommentarer:

  1. Receptet låter "interessant" som man brukar säga när man inte vet riktig vad man ska tro och tänka ;-) Fläskfilé OCH nötfärs ihop tror jag inte jag ätit, men om du säger att det är gott så stämmer det säkert!

    Ibland måste man bara testa "nya" kombinationer, det vet jag av erfarenhet och har t.ex. lyckats att övertyga flera medmänniskor om att det är gott med en skiva bröd, stekt ägg (med hel gula), råa lökringar och sen ketchup över det *lol*

    Är receptet kanske lite inspirerat av en Thailand-resa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller så hummar man lite bara :-)
      Det är verkligen jättegott och egentligen inget konstigare när man tänker efter än att blanda färs och bacon t.ex. i en chiligryta, eller högrev och fläsk... Trust me!

      Faktiskt inga som helst influenser från Thailand. Snarare tror jag att det är från ett nummer av Allt om Mat anno jättelänge sedan...

      Radera
  2. M U M S.
    Och er sovstuga läste jag om nedan. Oh my, så fint, vilka händiga personer ni är och snygg inredning på det. Sen matguru ovanpå det. Du bara ÄR bäst, så enkelt är det.
    kram till dig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men sluta nu... Får ju plocka fram rodna-kudden här i soffan och täcka mitt ödmjukt blossande nylle snart :-) Fast seriously, tack. Kram till DIG!

      Radera
  3. Låter spännande med både fläskfilé o färs. Men med alla goa smaker kan det inte bli fel!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det funkar verkligen jättebra. Jag har en något kräsen bror och han var hur nöjd som helst :-)

      Radera
  4. Lotta! Du är min favorit!
    Pol Roger!! Underbart!!!!

    Kraaaaaaam//Eva ( :o)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska det va ska det va, eller hur! Vi hade sparat på den för att fira med när sovstugan blev klar. Satt väldigt fint :-)

      Kram till dig, Eva!

      Radera
  5. Inga som helst fel på en lyxig matlåda alls, kanske packa ner lite bubbel också för säkerhets skull :)

    Färs och filé på en och samma gång låter som en mycket intressant kombination, väl värt ett prov!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite bubbel i matlådan vore inte dumt. Vad glad man skulle vara på jobbet. Frågan är bara hur effektiv man skulle vara :-)

      Kombinationen är kanske lite crazy men det funkar verkligen. Jag vet ju att ni kommer att ändra och twista på det, så prova gärna så att jag får se en ny variant på kombon!

      Radera
  6. Snygga dukar du!:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodu, och exkluxiva också. Direkt från Hemtex :-) Tack!

      Radera