söndag 22 april 2012

Saffransrisoni med ugnsrostade grönsaker, vackert och gott med oxfilékuber


Det är gott med saffran i mat! Varför använder jag det så sällan då? Inte vet jag. Lördagsmiddagen blev i alla fall en solgul härlighet med krispiga grönsaker och oxfilé i kuber. Risonin blandas först med saffransgrädde och sedan massor av grönsaker som rostats i ugnen. Vad man serverar till går självklart att variera, fläskfilé eller färsbiffar tror jag t.ex. går jättebra. Även någon vegetarisk variant av protein borde funka. Det blev mycket risoni över som jag har sparat (förstås) och tänker blanda med stekta skivor av kryddstark korv. Risonin är mild i smaken så en korv med lite umf i tror jag blir fint. Till middag någon dag i veckan eller matlåda till Mannen. Mängden saffran är så liten i förhållande till det andra så smaken tar inte över, den blir precis lagom - i alla fall i min smak.

Risoni är pasta som man kokar på samma sätt som annan pasta, i rikligt med saltat vatten. Var försiktig bara så att den inte kokar för mycket. Den är INTE rolig om den blir för mjuk. Att koka ihop och reducera saffransgrädden tar ungefär 15 minuter på låg värme, så planera för det momentet. Det är en del logistik att få ihop med grönsakerna som rostas i ugnen och sedan ska blandas med den kokta pastan och saffransgrädden samtidigt som köttet helst ska vara helt nystekt. Men det är ändå lätta moment. Med lite planering,  förberedelser och tungan rätt i mun så är det lugnt. Jag kunde inte låta bli att strö över lite riven parmesanost på min tallrik. Det är svårt att komma ifrån att det här påminner om risotto så parmesantarmen ryckte till :-)

4 portioner
4 paprikor i olika färger
2 röda lökar
1 aubergine
1 squash
2 kvistar färsk rosmarin
Salt och svartpeppar
Olivolja
1 citron, rivet skal
1 ask smörgåskrasse
Eventuellt riven parmesanost

400 g risoni
2 dl grädde
0,5 g saffran

500 g oxfilé (eller annat kött/vegetariskt alternativ)
Olivolja
Salt och svartpeppar
  
Skär grönsakerna i lite slarviga "rustika" bitar i samma storlek. Lägg på en ugnsplåt och blanda med rosmarin, salt och svartpeppar. Ringla över olivolja och rosta i ugnen ungefär 20 minuter. Vänd runt efter halva tiden. Blanda med citronskal.

Koka pastan och häll av vattnet. Blanda grädde och saffran, koka ner till halva mängden. Blanda saffransrisonin med grönsakerna. Tärna oxfilén och stek snabbt på hög värme i olivolja. Salta och svartpeppra. Toppa risonin med köttet och garnera med klippt krasse.



Härliga grönsaker! Jag var lite trött på ugnsrostade grönsaker ett tag men det går ju att variera hur man serverar dem. Tillsammans med saffransrisoni fick de en helt ny scen att glänsa på.



Man ser ju till och med hur gott det är med alla färger! Och så bekvämt när godbitarna sköter sig själva i ugnen. Att stå och skära till allt till lagom bitar är ett favoritmoment för mig. Det är lyxterapi :-) 

Krasse smakar väl egentligen inte så mycket men det gör maten lite snyggare och det ser fräscht ut, så varför inte?



Pastan är kokt och blandad med saffransgrädde och grönsaker. Nämnda krasse är klippt och strödd över. Nu ska bara köttet stekas lite snabbt så är det klart!



Gott, gott, gott, gott! Mannen slickade bokstavligt talat tallriken :-) Om inte oxfilé, stek på tunna skivor av fläskfilé eller servera med smakrika färsbiffar eller vegetariskt alternativ.


Här på landet är det grått och blött. Igår fick vi några solglimtar faktiskt och några skruvreglar till däcket kom upp. Nu har vi kommit så pass långt att det "bara" är att skruva på trallen. Förhoppningen är att komma igång med det nästa helg när det är långhelg. Vädergubbarna har lovat riktigt skönt väder till valborgshelgen men vi får väl se hur det blir med den saken. Nu ska jag göra frukost (ja, vaddå - det är ju söndag och klockan är inte ens elva ännu...). Se'n hämtar jag Mannen i sovstugan där han mornar sig med katten Boris. Det är skönt med en liten stund för sig själv på morgonkvisten. Så fick jag ju det här inlägget gjort också för den här maten vill jag inte att ni ska missa!

Ha en riktigt skön söndag och skit i vädret om det är grått och trist. Solen skiner i alla fall där bakom!


26 kommentarer:

  1. Det där ser väldigt gott ut måste jag säga! Funderar dock på om man kan smaksätta med något annat än saffran (som tyvärr inte faller maken i smaken)? SKall definitivt testas i alla fall men då i en något modifierad version. Kram Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Saffran är ju en speciell smak och inte allas favorit. Jag skulle kunna tänka mig att testa att smaksätta med tomat, och få röd risoni i stället. Kanske genom att blanda grädden med lite tomatpuré och reducera. Vågar du testa :-)

      Radera
  2. Åh, jag älskar risoni!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är faktiskt första gången jag har gjort något med risoni och jag gillar det också!

      Radera
  3. Risoni har jag aldrig sett förut men det ser jättegott ut, särskilt med saffransgrädden. Undrar om inte det skulle smaka bra till lax ocksa, men det far jag väl lista ut själv ;-)

    Som alternativ till saffran föreslar jag (utan att ha provat) gorgonzola (blir ingen färg förstas) eller varför inte spenat...

    Finhackad lök och bacon i risonisasen och sen ett gäng köttbullar, det tror jag pa - fast da är vi lite langt borta fran ditt recept ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, lax eller annan fisk borde funka utmärkt. Fast det var ju inget alternativ jag själv tänkte på förstås :-)

      Att blanda med någon sorts mögelost tror jag också blir gott, med mer karaktär än mild saffran.

      Radera
  4. Ytterligare en rätt jag måste prova på. Nu marsch till köket. Hos oss blir den en kycklingrätt ikväll.
    Fin söndagskväll!
    kram Kat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör du rätt i, att prova alltså! Om ni gillar fisk, prova med lax till som jag själv inte tänkte på först.

      Detsamma till dig!

      Kram!

      Radera
  5. Saffran är verkligen gott i maten. Gillar dina ugnsrostade grönsaker... gissa vad vi har i ugnen as we speak? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ljuvligt gott! Menar du att det är same same ;-) Då får jag kolla in hos dig sen och kolla vad du gjorde mer...

      Trevlig söndagskväll!

      Radera
  6. Men JA, TACK, kan man beställa matlåda till Högdalen City?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, ha! Inte helt omöjligt - är inte så långt ifrån rent geografiskt i alla fall :-)

      Radera
  7. Svar
    1. Det gör ju jag oxå inser jag, och ändå använder jag det så sällan! Tror att jag förknippar det så mycket med bakning och fiskrätter. Men jag ska definitivt använda det oftare!

      Radera
  8. Med så mycket härliga färger så syns det verkligen hur in i bänken nyttigt det är. Tänk att ugnsrostade grönsaker kan vara så vackra...

    Risoni har vi stått och fingrat på lite, men aldrig köpt hem, får kanske ta och göra det.

    Ösregn mesta dagen här också, inte alls lika fint som det var igår, suck. Men med regnkläder på så blev det en långtur ändå, riktigt skönt faktiskt.

    Du får ha en riktigt bra vecka Lotta,
    kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mat är vackert! Jag kan bli fascinerad av det jag ser när jag delar t.ex. en röd lök på mitten - färger och mönster!

      Risoni i sig är inget speciellt, små pastagryn bara. Men de lämpar sig verkligen extra väl till vissar rätter, som den här.

      Jag är impad av att ni trotsar vädret så där, och jag håller med. Om man struntar i regnet och ändå ger sig ut så är det riktigt skönt. I alla fall efteråt :-)

      Ha det riktigt bra ni oxå. Kramar!

      Radera
  9. ÅH så smarrigt, risoni har jag ätit två gånger. En gång var ett riktigt fiasko men den andra var gudomlig, gäller att smaksätta den rätt! Detta måste jag prova :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att du inte gav upp efter första smakförsöket :-) Risoni passar jättebra till det här!

      Radera
  10. Vilka bilder. Klockrena varenda gång, själv står jag bara o svär när jag fotar och skyller på att kameran nog börjat paja. Hur bär du dig åt mänska?
    Ser riktigt smarrigt ut med alla färger! Jag läste någon gång om någon dietist/kost/träningsexpert som fick frågan om det fanns något lättare sätt att äta nyttigt och bra utan att behöva räkna kalorier och väga kolhydraterna.
    Ovan nämnda "expert" gav ett enkelt och bra svar som jag burit med mig sedan dess: "Tallriksmodellen (1/3 av allt) och JU MER färg på tallriken desto bättre!"
    Ha en skön Söndagkväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Andy! Jag svär allt jag oxå emellanåt. Ibland GÅR det bara inte att få till bilderna. Jag har provat mig fram till vad som funkar och jag har hittat min modell. Nära vill jag ha det så att man verkligen ser!

      Känner igen det där rådet faktiskt och jag brukar tänka på tallriksmodellen fast då i 25/25/50 där 50 % är grönsakerna. Fast tanken blir verkligen inte alltid verkstad om jag säger så...

      Vi är tillbaka i sta'n och har tryckt i oss varma mackor. Nu är det filmtajm så söndagkvällen rullar på fint. Hoppas samma för dig och familjen!

      Radera
  11. Det här verkar bara sååå gott. Jag är lite inne på risoni för tillfället så det passar finfint, de övriga ingredienserna behöver ju inte heller skämmas för sig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle kunna äta det utan kött, fisk eller något annat till. Gott som vegetariskt också med så mycket grönsaker!

      Din fläskfilé med whiskysås såg inte så tokig ut den heller :-)

      Radera
  12. Vilka fina bilder! Ibland får jag för mig att man bara "får" använda saffran på jul, men det är ju fel ju! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Kim!

      Jag håller med. Saffran är väldigt mycket jul och har inte varit något att ha i mat för min del. Men det är ju jättegott och en fantastisk krydda. Ibland trillar poletten ner sent :-)

      Radera
  13. Mycket vacker mat får jag lov att säga. Jag har dessvärre lite svårt för saffran i mat. Har några gånger fått det med alldeles för mycket saffran i och det har förstört mig lite.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gult är inte fult :-) Jag har varit med om liknande med för mycket saffran och kanske dålig saffran med fadd smak. Men det här blev precis lagom, faktiskt. Mild smak och inte för mycket "lussebullar". Men det är ju verkligen en "känslig" krydda.

      Radera