torsdag 10 maj 2012

Burgare surprise - fast ändå inte - fast ändå väldigt gott!


Burgare är så himla gott och lätt att göra! Och det blir nya varianter nästa varje gång jag gör det. Den här burgaren är fylld med en bit camembert som skulle bli en liten suprise för Mannen när han tog en tugga. Men det blev inte den effekt jag hade hoppats på, att osten skulle sippra ut och verkligen kännas på tungan. Det var som att den absorberades av köttet under stekningen. Lite grand rann upp ovanpå burgarna medan jag stekte dem men sen uteblev effekten helt när vi högg in på dem... Men det betyder inte att smaken försvann förstås! Osten bidrog till saftiga och smakrika burgare.

Smaken höjdes ett par ribbor också tack vare att jag anammade ett tips från burgarproffset Andy, nämligen att salta RIKLIGT i förväg på den sida som ska stekas först. Oj, vad försiktig jag var först med saltkaret men sedan öste jag på. Helt klart skillnad så det kan jag verkligen rekommendera. Det blir inte för salt (om du inte tömmer halva saltkaret förstås...). Så tack för tipset, Andy! Blir härmed rutin när jag bör burgare.

Burgare fyllda med camembert
Forma nötfärs till ganska tjocka biffar. Gör ett hål i mitten av dem och peta ner en bit camembert eller någon annan god ost, ädelost är nog jättegott! Forma till igen så att hålen täcks. Salta rejält på ena sidan av burgarna. Fixa tillbehören du önskar så att de står redo. Hetta upp en panna och stek burgarna med den försaltade sidan nedåt i smör och olja. Vänd när burgarna fått fin färg. Sänk värmen och stek färdigt. Montera burgaren och gapa stort!



Nästa gång lägger jag några skivor ovanpå burgaren också i slutet av stekningen för ännu mer smak!



Bastillbehören varje gång det är burgare på gång; krispig isbergssallad, tjocka skivor tomat och råa lökringar. Ibland röd lök - ibland gul lök. Ibland stekt men rå är godast, tycker jag. Och mycket av det ska det va!



Rosta gärna brödens snittytor i torr panna på hög värme en stund. Både för att eventuell majo, ketchup och annat flytande inte ska sogga ner bröden, och så är det trevligare med frasiga bröd. Och lite snyggare... Jag hade lite majonnäs på botten att limma fast salladen med. Sedan "bara" tomat och lök.


Mätt som en bräda blev jag av denna burgare... Av med jeansen och på med mjukisbrallor! Tycker lite synd om Mannen som sällan ser mig i "civila kläder". Han sticker före mig på morgonen medan jag fortfarande skruttar runt i morgonrocken och efter matlagning och middag på kvällarna tar jag gärna en varm skön dusch och spolar av mig matoset. Sen blir det myskläder eller mer skrutta i morgonrocken. Och på helgerna på landet är det mest snickarbrallor och målarfläckig T-shirt som gäller. Stackars karl. Fast det är väl äkta kärlek det när han ändå tycker jag är vacker :-) Eller börjar han se dåligt kanske...

10 kommentarer:

  1. Oh, man kan ju riktigt föreställa sej hur den där ostbiten skulle sippra fram när du beskriver det. Synd det inte riktigt blev som du tänkt, men huvudsaken är att det smakades av osten!

    Jo tack, det där med att skrota runt i morronrock på kvällen känns igen, vi gör det båda två, härligt är det. Klart det är äkta kärlek, phhö:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var synd att effekten uteblev men smaken var ju där i alla fall. Får väl trycka i mer ost nästa gång...

      Vad mysigt det låter, två morrisar som skrotar runt! Då e det inte bara jag då som monterar ner civilklädseln på kvällarna :-)

      Radera
  2. Oh Burgare! Nu blev jag sugen IGEN!!! Ser fantastiskt goda ut! Erkänn bra grej med saltet? Tror man inte, att det gör sån skillnad. Kul att du våga testa.
    Jag skall testa ostfyllt nästa gång tror jag.
    Ha det bäst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, det är väl du alltid sugen på :-) Händer mig väldigt ofta också... Grym skillnad med saltet. Det var lite läskigt att ösa på så där men no regrets and never going back!

      Vet att du gärna lägger olika sorters ost ovanpå burgaren och då blir den ju mer framträdande. Man kan ju göra både och :-)

      Tack detsamma!

      Radera
  3. kajomida10 maj, 2012

    Jag har aldrig gjort en burgare hemma! En eller tva ganger om aret blir det en BigMac... har jag missat nagot ;-)

    Har en *mystyp* här hemma som hoppar ur *gautkläderna* direkt när han kommer hem, jag gör det inte... men när jag är ledig sa är det nattlinne och invirad i filt som gäller ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Kajomida (vad heter du egentligen förresten? kan jag inte få veta det?) :-) Du har verkligen missat något om du aldrig gjort hemburgare (jag har inte skrivit fel, hamburgare hemma blir hemburgare)! Det är såååå långt ifrån BigMac, även om jag också tar en sån ibland. Checka in hos Andy som du redan känner till, och alla hans varianter. Han e grym och maler t.o.m. ibland köttet själv till burgaren. Jag kommer inte i närheten av hans skapelser men att göra sin egen med precis alla färska tillbehör man vill ha är en helt annan upplevelse än att köpa över disk.

      Morris eller nattlinne och filt - mysigt är det!

      Radera
  4. En riktigt god burgare, det är inte mycket som slår det! Och allt blir ju godare med ost, det är min fasta åsikt.
    Är egentligen rätt mätt, men det här inlägget får mig att vilja brassa på i köket.
    Han verkar vara en smart en, din kille. Allt klär en skönhet som man säger!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur? Anything med lite ost... Smart e han älsklingen verkligen. Och överseende :-) Och skönheten kommer ju inifrån, eller hur var det ;-)

      Radera
  5. Lotta, du är nog den enda som kan få hamburgare att se delikata och smarriga ut, herregud! Jag som inte ens äter kött dreglar lite halvt om halvt över fotona!

    Haha, inte tror jag att han börjar se dåligt ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha! Vad rolig du är! Tänk bönburgare eller kanske kikärtsburgare.. Jag är faktiskt mer veggie än vad som kanske framstår här. Köttet jag tillagar är mycket för Mannens skull.. Jag äter väldigt lite av köttet som tillagas.

      Jag hoppas att han har synen i behåll i alla fall :-)

      Radera