lördag 12 maj 2012

Capresesallad med gravade tomater - perfekt på festbuffén!


Caprese är ju gott som det är men genom att grava tomaterna med salt och socker lyfter man denna min favoritsallad till en annan dimension. Urgott! Och så blir det så snyggt att använda olika sorters tomater, olika till färg och form. Tomaterna skivas ganska tjockt och sedan ska de stå en halvtimme med socker och salt över. Vätskan som bildas hälls av och sedan river man mozzarellan, strimlar basilikan, ringlar olivoljan, flingsaltar och svartpepprar. Allt på ett fat och klart!

Jag kan verkligen rekommendera att ställa fram det här fatet på en buffé, eller äta som tillbehör till grillat, till en pastarätt eller med en bit bröd som hel måltid, då gärna ett vitlöksbröd.

Ungefär 6 portioner
Blandade tomater i olika färg och form, ca 800 g
1/2 tsk salt
1/2 tsk  socker
1 klump mozzarella, 150 g
Ett gäng basilikablad, ca 1 dl
Olivolja
Flingsalt och svartpeppar

Skiva tomaterna i ganska tjocka skivor. Bred ut tomaterna på ett stort fat eller en plåt, salta och sockra. Låt stå i rumstemperatur ungefär 30 minuter.

Häll av vätskan och bred ut tomaterna på serveringsfatet. Riv mozzarellan och lägg över tomaterna. Strimla basilika och strö över. Ringla över olivolja. Avsluta med flingsalt och svartpeppar.



Många butiker har självplock nu med olika sorters tomater - bara att plocka åt sig av det man vill ha. Om det inte finns brukar det finnas färdiga blandningar i askar. Jag älskar tomater! Eller har jag redan sagt det :-)



Servera salladen på ett fint fat  - det är den värd!


Här på landet rullar det på i vanliga helglunken. Lång sovmorgon, slappa efter frukost. Fnula på kvällens middag som lutar åt grillat, fläskkarré kanske. Det har jag aldrig tillagat faktiskt. Jo, det är sant! Det har regnat sedan vi kom igår men det börjar ljusna och det ska visst bli avsevärt bättre. Körsbärsträden står i full vit blom och det är så vackert att titta på utanför fönstret. Hockeyn igår blev en blå-gul kalldusch och nyss har jag sett ett självmål i hockey, det är nog enda gången hittills...

Jag är inte särskilt frekvent när det gäller shopping men i veckan hamnade jag på Indiska som jag tycker har mycket fint till helt OK priser. Bland annat har de så fina koppar, härliga att fylla med hett te och kupa händerna runt. Köpte en till mig och en till Mannen och hans morgonkaffe.



Plockade med mig en bunt bordstabletter också i jättefint mönster som koppen står på här. Kul med lite färger som piggar upp i vår vit-grå-svarta frigga. 4 för priset av 3, så'nt gillas! Tabletterna är gjorda i ett material som gör dem smutsavvisande och lätta att torka av, lite vaxfeeling utan att kännas för mycket utomhus. Finns i flera olika mönster.

Dags att lyfta rumpan ur soffan och åka till affärn med inköpsnotan i högsta hugg. Ta vara på dagen och tiden. Stressa inte mot nästa grej och nästa. Njut av våren nu även om vädret är kass där du är. Snart nog är solen tillbaka och sommaren kommer. Sen går det undan. I alla fall om man inte tar en dag i taget och njuter så mycket man kan av varenda en. Ska försöka att själv leva som jag lär :-)

Ha en riktigt bra helg kära läsare!

24 kommentarer:

  1. Jag som egentligen inte ens tycker om tomater, skulle lätt kunna tänka mig både den här och den föregående rätten. Tomater måste ha kompisar för att vara goda. Blir supersugen på det du lagar!

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mannen är inte heller särskilt förtjust i tomater men som du säger, med några goda kompisar till så gillar han det också. Roligt att det lockar :-)

      Kram

      Radera
  2. Alanya, vi säger bara Alanya! Slungas direkt tillbaka till en av Turkietresorna som gick dit för flera år sen. På vår favoritrestaurang beställde vi alltid in en liknande tallrik varje gång vi var där, lika gott varje gång.

    Kloka ord där, mindfullness i allra högsta grad.
    Hoppas du har njutit av helgen och gör lika med veckan som kommer.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter alldeles ljuvligt att få stoppa i sig där i den miljön! I Grekland blir det läskande grekisk sallad med fetaost i stället. Det smakar så mycket bättre på semester med sol och avkoppling, gärna sådana här sallader till lunch. Fast inte så tokigt en varm sommardag i Sverige heller :-)

      Ja, livet tar slut, förr eller senare. Synd att bara hasta igenom det enda man får.

      Toppenhelg har vi haft, trots regn i början. Hoppas detsamma för er, ska in och läsa lite så jag får se vad ni har haft för er.

      Kram!

      Radera
  3. kajomida13 maj, 2012

    Har funderat länge sedan jag läste dina sista rader om jag ska skriva det som kommer eller ej, men det känns rätt för att visa hur snabbt det kan gå och att vi alla nog borde tänka mer på att njuta av varje dag...

    För ett år sedan lärde vi känna ett par, gifta sen över 20 år, båda i 45-50-årsåldern men *jätteunga* och aktiva, positiva människor. Över 25 mil skiljde oss men vi ringde och mailade. I början av detta året mådde hon inte bra, åkte till sjukhus och fick veta, att hon hade haft en "lätt" stroke. Hon kollades upp ordentligt - och man hittade "knölar" i brösten :-( Av stroken märkte hon sen ingenting, men chemon var inte rolig... Vår kontakt blev ännu intensivare, dom gamla "bästa kompisarna" försvann, ingen kunde ta det här med sjukdom osv. Bara fem (5) veckor !!! efter det att hon åkt in för stroken avled hon istället pga cancer.

    En mycket sorglig "historia", men man ser, att varje dag ska man ta tillvara på, glädjas över småsaker, kanske det var sista gången...

    Önskar dej Lotta och alla läsare en bra söndagkväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var just med anledning av en sorglig bortgång i helgen av en nära till en nära som fick mig att tänka lite extra. Cancer även där. Så det är verkligen viktigt att ta vara på varandra och tiden.

      Sorglig historia du berättar, men verkligheten får en att tänka till.

      Detsamma till dig!

      Radera
  4. Älskar också tomater. De har massor av härliga färger och former i "min" butik men inte köpt några ännu. Grava tomater låter spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utan tomater vore matlivet väldigt tråkigt :-) De mår verkligen bra av att gravas. Testa!

      Radera
  5. CAPRESE mitt hjärtas maträtt. Svisch så är man i Italien. Men goda tomater är ett måste. Jag brukar ganska ofta plocka på mig de där olikfärgade tomaterna, blir ju mycket roligare så.

    Jag jobbar på att leva som dina sista rader, men det kan verkligen vara svårt. Läser en bok just nu som heter Nextopia som handlar om det förväntningssamhället vi lever i. "Du är inte bättre än din nästa grej". Mycket mycket intressant och läsvärd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det underbart gott - med goda tomater som du säger. Här duger inga vattniga stenhårda saker...

      Det ÄR svårt att leva i nuet, ta vara på varje dag och uppskatta det man har. Boken låter jätteintressant. Det är verkligen tröttsamt hur folk jagar efter nästa "grej" innan man ens har hunnit njuta av aktuell "grej"... Ja, du förstår hur jag menar.

      Idag är det måndag och jag ska njuta av det i stället för att hoppas att dagen ska gå fort så att det snart blir långledigt med Kristi Himmelfärd den här helgen. Dagens minuter och timmar räknas ju också och blir vad jag bör det till!

      Radera
  6. Vi älskar caprese! Har saknat det så mycket under graviditeten då man ju inte får äta buffelmozzarella. Underbar matblogg du har!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår att du har saknat det! Inte helt fel ställe att njuta den här typen av mat på heller, i Spanien!

      Tack snälla!

      Radera
  7. Gud vad gott det ser ut! Caprese sallad är jättegott i vanliga fall men med gravade tomater måste den bli helt underbar! Det ska jag absolut göra nästa gång. Ser att jag måste ta en sväng till Indiska också, blev störtförtjust i både muggar och underlägg. Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att grava tomaterna ger dem en extra kick bland de ganska snälla smakerna i en caprese, så testa!

      Indiska har massor av fint verkligen. Det blir nog snart en tur till dit, de där tabletterna var bara så fina OCH praktiska. Det är inte illa!

      Detsamma!

      Radera
  8. Ska verkligen testa att grava tomater, måste ju bara bli bra att få bort lite av vätskan. Salladen ser riktigt smaskig ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En riktig höjdare som det är en fröjd att ställa fram på bordet. Och så ska man välja bra mozzarella och det behöver inte vara den dyraste. I senaste numret av Allt om Mat blindtestade de mozzarella. En av de bästa var ICA:s allra billigaste :-)

      Radera
  9. Vilken sallad så häftig! Och härliga inspirerande bilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Häftig och god :-) Tack för det, Sanna!

      Radera
  10. Hejohå va gott det såg ut =)

    SvaraRadera
  11. Jag säger tre ord, yum, yummie och SUPERDUPER!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag skriver under på alla tre :-)

      Radera
  12. Åh, detta måste jag testa med tomaterna nästa gång det vankas caprese. För det lär det göra till både en och annan grillmiddag. Karré tycker jag är mycket gott att grilla, men det får absolut inte vara någon färdigmarinerad hemsk historia.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen en återkommande favorit för mig också. Det bidde entrecôte i stället för karré ocn nej, jag skulle inte heller köpa färdigmarinerat. Det är ju så lätt att göra det själv! För att inte tala om hur mycket godare det lär vara...

      Radera