fredag 18 maj 2012

Rökiga burgare med grillade tillbehör - wrappat och klart!


Vilken härlig grillkväll det blev igår! Vi hade riktigt hyfsat väder, lite blåsigt bara men det är mumma för glödbädden som blir jämn och fin, dessutom blir den klar snabbare än om det är vindstilla. Jag grillade hamburgare och så grillades tillbehören också innan allt wrappades in i tortillabröd. Supergott!

Tillbehören som grillades var gul lök, tomater, squash och grön spansk peppar. Även tortillabröden fick en snabb omgång på grillen men det går fort att få färg på dem. Väldigt fort! Några sekunder för länge blev det faktiskt med brända bubblor som resultat. Men det går ju att skrapa bort. Salladen lade jag dock inte på grillen...

Hamburgarna gjorde jag av vanlig nötfärs som blandades med salt, svartpeppar och chilipulver. De penslades med olivolja och saltades extra innan grillningen. En hemmagjord parmesankräm med lime fick agera dressing. Salt, syrligt och väldigt gott. Passar bra som dipsås också till potatisklyftor, frittar eller strippar som passar att servera till burgarna. Det behövs ett ganska matigt tillbehör för att bli ordentligt mätt, i alla fall om man bara äter en burgare. Annars tar man två!

Om man ska tro allt man hör verkar det som att det är karlarna som sköter grillningen i de flesta hushåll men inte hos oss. Jag fixar rubbet från ax till limpa, eller från att fixa glödbädd till grillning och trots att jag inte är "utrustad" med vad det nu är för speciella egenskaper karlar har ;-) så klarar faktiskt jag av det ändå.

När man grillar både kött och tillbehör kan det vara knepigt att få ihop logistiken så att allt fortfarande är varmt när det är dags att äta. Ha gärna ugnen på lite värme och ställ in under folie vartefter det blir klart och ta fram när bröden ska grillas. Att grilla bröden tar inte ens en minut. Jag missade lite där så grönsakerna hann svalna men det smakade ändå väldigt gott.

Hamburgare med grillade tillbehör, två personer
300 g nöt- eller köttfärs
Salt, svartpeppar och chilipulver efter smak
1 grön spansk peppar
1 squash
8 körsbärstomater
1 gul lök
Isbergssallad
Tortillabröd
Olivolja

Parmesankräm till dressing
2 dl vispgrädde
1 dl finriven parmesan
1 tsk rivet limeskal
Salt och svartpeppar efter smak

Gör parmesankrämen allra först, eller så använder du någon färdig dressing. Koka upp grädden i en kastrull och reducera tills ca 1,5 dl är kvar. Ta av värmen och blanda ner parmesanosten tills den har smält helt. Blanda ner rivet limeskal och smaka av med salt och svartpeppar. Ställ att svalna.

Dela pepparfrukten på längden. Ta bort frön och hinnor. Pensla skalet med olivolja. Grilla skalet tills det börjar bli svart och bubbligt. Låt svalna och ta bort skalet.

Halvera tomaterna och skiva löken. Hyvla squashen på längden. Pensla alla grönsaker med olivolja. Lägg lök och tomathalvor i "grillkorgen", med snittytan på tomaterna nedåt. Grilla ett par minuter. Vänd runt lök och tomater och ta sedan bort tomaterna. Fortsätt grilla löken tills den får fin färg. Vänd runt löken då och då. Grilla sedan squashskivorna på båda sidor tills de får fin färg. Lägg alla grönsaker åt sidan och håll varmt.

Grilla hamburgarna och allra sist lägger du tortillabröden över grillen, det behövs bara nån halvminut innan du ser första bubblan och då är det dags att vända.

Servera hamburgarna med de grillade tillbehören, krispig isbergssallad, parmesankräm och någon variant av potatis.


 

Lime i parmesankrämen gör den "lättare" i smaken. Bara grädde och ost kan ju ge lite stabbig smak.



Smaka av parmesankrämen med salt och svartpeppar. För mig räckte 1 krm svartpeppar och knappt
1 krm salt.



Tillbehören som ska grillas är förberedda; hyvlat, halverat och inoljat.



Pepparfruktens skal ska få ordentligt med färg och sedan svalna. Sen går det lätt att skala bort det.




Första gången jag använde en sån här "non-stick" grillkorg, men det blir inte den sista. Väldigt smidigt och skönt att slippa grillspett som ofta släpper ifrån sig små bitar. Jag hittade dem på Claes Ohlson.




Löken fick några minuter mer på sig i grillkorgen än tomaterna....




Tillbehören färdiggrillade. Nu är det bara burgarna och bröden som ska få sitt.




Allt klart och lassat på det grillade tortillabrödet (som blev aningen för bränt...). Att montera allt rätt och kunna vika ihop brödet var lite tricky men i princip gör man på samma sätt som med vilken wrap som helst. Fyllningen i mitten en bit upp mot övre kanten. Vik upp nedre delen och sedan in med sidorna. Om ni förstår... Det är bara att prova sig fram. Om det blir lite kladdigt och droppar så är ju inte det hela världen.


Idag har vi varit till det blågula varuhuset och inhandlat utemöbler. Vi har inget färdigt trädäck att ställa dem på men vad då. De får ställas åt sidan i sina platta paket så länge. Vi törs inte vänta längre med att handla eftersom utomhussortimentet kan ta slut när som helst och de fyller inte på det. Så nu är det gjort i alla fall. Lite snickrande på däcket blir det innan det är dags för en bastu. Sedan blir vi bjudna på mat hos mamma och pappa ikväll. Det blir potatisgratäng med fläskfilé. Ingen dålig klämdagsfredag!

Ha en fortsatt trevlig helg!

16 kommentarer:

  1. Smart nonklibbkorg, men undrar just hur länge det håller? Bäst att testa. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Återstår att se hur smart hållbarheten är... I skrivande stund kör jag den i diskmaskin för det ska visst funka. Återkommer med rapport!

      Radera
  2. Men gud så gott-parmensankräm!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi snackar verkligen "gud-så-gott". Skulle vilja testa att gratinera potatis med den krämen. Mmmmmm :-)

      Radera
  3. Jag har en wokpanna (med hål i) till grillen jag brukar köra grönsakerna i och den använder vi flitigt. Grillad rotsakspytt är ett gott tillbehör till exempel. Vi skulle ha grillat ikväll, men istället blev det övertid på jobbet och hämtmat. Tror dock det får bli lite cava ikväll ;-)
    Låter härligt att gå bort och äta. Ha en härlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har en sån som vi fick i julklapp av svärmor för flera år sen. Aldrig använd men det ska definitivt bli av i sommar. Just till de här tillbehören var det riktigt bra med en grillkorg måste jag säga.

      Åh, vad gott med cava! Hoppas det kompenserar övertiden :-)

      Tack detsamma - nu är du väl ändå lite ledig - och kram till dig!

      Radera
  4. Tänk att en "vanlig" hamburgermiddag kan bli en sådan lyxlirar middag! Allt ser riktigt gott ut, och parmsankrämen ska vi absolut anamma ditt tips på limen nästa gång den görs.

    Smart korg den där, C.O kan man verkligen lita på:)

    Fortsatt trevligt till dej också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är tillbehören som gör det har man ju hört talas om. Att grilla dem gör det lite lyxigare och squash funkar väldigt bra!

      C.O. har verkligen bra grejer och jag gillar speciellt priserna!

      Hörs och ses!

      Radera
  5. Gott, jag får faktiskt grilla här där jag bor, trots att jag bor i lägenhet. Vi har till och med grill på gården som alla får använda. Det verkar bara vara ett problem med den, alla verkar vilja använda den så man kan ju inte vara säker på att få sitt grillat, hm, vi kanske får köpa en egen grill för säkerhets skull! Trevlig helg på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vad bra, det är verkligen inte alla som får. Vi skulle inte få göra det här i stan! Låter som en bra idé att ha sin egen och bära ut när det är dags...

      Trevlig helg till dig också. Jag ska resa bort i morgon och blandat annat se MoMA, fast det är ju inte dig det gäller. Gissa vart vi ska!!!

      Radera
  6. Tack för morgondagens meny, och med den där parmesankrämen till, mmm.
    Du, du skrämde livet ur oss här med förra inlägget att IKEAs sommarmöbler snabbt tar slut. Herrejisses vad snabbt vi åkte till IKEA här på kvällskvisten. Parasollet är i hamn. :) Så tack för tipset och påminnelsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego, hoppas det ska smaka!

      Det var ju inte meningen att skrämmas men jag har varit med om det både en och två gånger, att jag har sett ut något jag vill ha och sen när man kommer i början av juni så är det tomt! Bra jobbat där! Har ni shoppat det där gigantiska parasollet med en diameter på 4 meter? Vi såg det idag, urhäftigt. Till nya altanen kanske?

      Radera
  7. Åh, jag vill också grilla - mums!

    SvaraRadera
  8. Hej. Hittade precis din fina blogg när jag googlade på tillbehör till burgare. Än av de bättre svenska matbloggarna måste jag säga :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Christer!
      Vilken trevlig morgon att hitta din fina kommentar! Tack så mycket - vad glad jag blir :-)

      Kikade in hos dig och såg en väldigt snygg och inspirerande blogg. Dina bilder är fantastiska och du skriver så att man fastnar och vill läsa mer. Jag blev kvar ett tag och kommer tillbaka :-)

      Radera