måndag 18 juni 2012

Ostomelett med tillbehör à la tex mex - oj, vad gott och oj, vad mycket som blev tokigt i dag...


Tex mex kallar jag det för att jag serverar ostomeletten med några av tillbehören som brukar ingå när man äter tortillas eller tacos; tomater, lök, majs, avokado och så den röda såsen med den hetta man önskar. Redan nu vill jag säga att hoppa inte över salsan - det är den som gör hela rätten, tycker jag. Och allra helst ska du plocka ihop "the perfect bite" på gaffeln, allt på tallriken och inte för sig. Inte all mat samtidigt naturligtvis, inte ens jag har så stor trut, men lite av allt i en lagom munsbit på gaffeln. Det smakar suveränt gott! Av så enkla råvaror! Jag är alltså fortfarande inne på spåret enkelt är gott :-) Fast inte utan bacon förstås...

Det här kanske kan vara ett alternativ till fredagstaco, jag är ändå inte särskilt förtjust i vare sig tortillabröden eller nachochipsen. Om jag spånar vidare tänker jag mig att man kan ju även snajda till maten lite om man vill genom att stansa ut rundlar av omeletten och toppa med tillbehören lite snyggt. En läcker liten förrätt har vi då!

Beräkna 3 ägg och 3 msk vatten per portion och använd en stor långpanna om fler än två portioner ska göras. Jag använde den mindre varianten till två portioner.

2 portioner ostomelett
6 ägg
6 msk vatten
Flingsalt och svartpeppar
2 dl riven ost (jag blandade präst och svecia)

Vispa ihop ägg, vatten och kryddor. Smörj en långpanna och häll i smeten. Lägg över osten och grädda omeletten i 200 grader i ungefär tio minuter. Omeletten ska ha stannat men vara saftig inuti. Fast om du vill ha den rinnig är det bara att ta ut den lite tidigare.

Servera med tillbehören som är förberedda och klara:
Finhackad rödlök
Avrunnen burkmajs
Halverade körsbärstomater
Ganska grova bitar av avokado
Tacosås
Knaperstekt bacon




Förbered alla tillbehör i förväg, utom avokadon som du gröper ur i bitar precis innan det är dags att äta. Det är så trist om den hinner mörkna i köttet.




Förlåt men vem kom på att "egg white omelet" skulle vara bra för dig? Nyttigt till och med. Ni vet så där som smala skådisar i Los Angeles vill ha sina ägg. Det är lika med att äta i princip bara vatten. Inte mycket näring i äggvitan. Det är i gulan allt finns som är bra för dig:
  • Vitamin A som bland annat är bra för synen
  • Vitamin B2 som är bra för hyn och immunförsvaret
  • Vitamin D som bygger upp skelettet och tänderna
  • Vitamin E som ger skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar samt bygger upp immunförsvaret
  • Mineraler och protein som är bra för allt möjligt...
Inte meningen att komma med några pekpinnar här eller mästra om äggets förträfflighet men jag blir lite trött när jag hör att folk undviker ägg på grund av kolesterolet medan de sätter i sig mättat fett genom andra livsmedel. Jag gör både och :-) Om man är fullt frisk är det inga problem att äta ett ägg om dagen - enligt uppgift i alla fall. Jag är ingen expert men går mycket på magkänsla och försöker använda sunt förnuft. Ägg mättar bra, det är gott och det innehåller en massa nyttigheter. Det räcker för mig. Inte en chans att jag skulle välja vit omelett...



Omeletten blir väl inte riktigt lika nyttig när jag slänger i en massa riven ost, men gott blir det och man kan ju sansa mängden ost. Om man vill... Det ser lite läskigt ut med den rivna osten simmandes i omelettsmeten men det blir så fint så när det är gräddat och klart!



Lova att inte utesluta såsen om du testar att göra det här, och lova att ta med lite av varje på gaffeln när du tar första tuggan. Då kommer du inte vilja äta "separerat". Men vad vet jag, det är bara en gissning. Fast en väldigt kvalificerad sådan :-)


Vad blev det för tokigheter idag då? Tja, lite av varje. Jag glömde smörklicken i långpannan som lite käckt skulle smälta i ugnen så den brändes och det osade i hela köket. När jag öppnade luckan och kikade in så blev jag helt förblindad och det sved som satan i ögonen. Bara att göra om...

Papperet som jag lika käckt hade lagt fram för att lägga baconet på för avrinning av fett började brinna. Det låg liiite för nära gaslågan på spisen. Distraktionen som eldsläckningen förde med sig gjorde att några av baconskivorna blev liggande för länge i pannan och fick förpassas till sopen i form av kolbitar. Varken gott eller nyttigt...

Jag köpte ett tvåpack avokadofrukter som skulle vara mogna för att slippa leta i en kvart och klämma på sjuhundra frukter för att hitta lagom mogna. Bara en av dem var mogen så det blev lite mindre av avokado än vad jag hade tänkt. Surt.

Och så tog batterierna slut i min trådlösa blixt. Jag försökte göra det bästa av situationen men det var väldigt svårt att få till det med bara lite gråmulet dagsljus utanför köksfönstret och det nya objektivet som jag fick på bröllopsdagen är jag inte vän med ännu. Det ska tydligen släppa in massor av ljus så jag valde det i brist på blixt. Men jag fick inte till fokus och kunde inte fota så nära som jag brukar vilja göra. Ni får helt enkelt lita på mitt ord när jag säger att maten smakade fantastiskt bra, inte på bilderna som inte gör den rättvisa alls.

Men men, några missöden överlever jag ju och i morgon händer det grejer som kommer att utplåna alla spår av dem. Lotta goes caribbean!!!

More to come...





10 kommentarer:

  1. Ha ha... Låter precis som när jag är i farten. Jag trodde jag var klumpigast i världen... Därför är flambering något jag inte vågar mig på. Tutta på med flit :-S
    Annars verkar ni haft en härlig helg! Och ätit en massa gott. Mat-Tina tipsade en gång om avokado, de ska kännas lite mjuka och "ögat" ska lossna lätt när du petar på det. Det sista är viktigt.
    Blir spännande att se vad du har för mumsigt till oss imorgon. Vilken cliffhanger minsann.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland blir det bara knas när jag håller på och har det börjat med en grej brukar det bli fler :-) Mitt mellannamn är klantarsel men jag jobbar på det!

      De var luriga de där avokadosarna. De såg likadana ut i färgen, samma konsistens och i samma paket. Den ena perfekt och den andra alldeles för hård. Bra tips det där med "ögat", det ska jag tänka på nästa gång!

      Var så nära att lägga in en bild på Sylvester Stallone när han hänger från en klippa i filmen Cliffhanger men tänkte att det skulle bli lite väl :-)

      Radera
  2. Äh, ägg är nyttigt. Allt annat är bara trams. Det här låter gott! Man borde kunna göra någon slags tacogratäng med omelettbotten, det kan också bli gott, eller hur? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt, trams är det! Absolut, tacogratäng - bara att spinna vidare. Man kan ju toppa omelettsmeten med tillbehören också om man vill och köra allt i ugnen - men det var gott att ha dem "råa". Och som sagt - såsen till är ett måste!

      Radera
  3. Ja gud ja... jakten på den perfekta avokadon fortgår... Väntar på "Plötsligt händer det-ögonblicket". Nämen, ett och ett annat bra exemplar har man ju stött på i sina dagar, men de är inte vanliga. Utrotningshotade månne?

    Ser förträffligt fint ut, jag är svag för både bacon och tacos-inspirerat!

    Och du, du är inte ensam om den där fumligheten...

    SvaraRadera
    Svar
    1. De där tvåpacken med mogna brukar vara riktigt bra men inte den här gången. Ingen bra grej att köpa när man ska ha det samma dag, man vet aldrig!

      Mycket gott var det, det blir definitivt fler gånger av samma stuk, med utveckling av tillbehören.

      Skönt att inte slippa vara den enda som fumlar (vilket roligt ord!) :-)

      Radera
  4. Åh, sådana missöden gör att man bara vill sätta sej ner och banka i golvet som minsta barnrumpan ju!!! Fast, det är bara att ta nya tag och komma igen. eller ringa pizzerian:)

    Härligt med en utmanare till tacosen, hurra< för det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Jag använde mig av lite fula ord så Mannen undrade vad jag höll på med :-) Men det hjälpte lite... Pizzerian finns alltid runt hörnet men det här blev godare!

      Tänkte jag skulle följa er i spåren där och variera fredagstacos, det är ju mycket bra och god mat i grunden som man verkligen kan sätta twist på. Hurra!

      Radera
  5. Mums för ägg och hurra för att de är så nyttiga! Detta inlägget har inte visats på bloglovin förräns nu... krånglar det mycket för dig? Har upptäckt tidigare att inlägg inte visas, surt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ägg rockar! Hm, nej jag har inte haft något krångel... Man tycker att man ska kunna lita på funktionerna men det kanske var något tillfälligt?

      Radera