fredag 29 juni 2012

Prosciuttolindad mozzarella med grön sparris och tomater. Sventalienskt!


I det här receptet har jag blandat italienska smaker med lite svenskt i form av grön sparris och tomater. och det blir bara sååå himla gott! Långa skivor av mozzarella lindas med prosciuotto, läggs ovanpå sparris i en ugnsform tillsammans med lite tomater. Några droppar olivolja och basilika allra överst och sedan in i ugnen ca 20 minuter och du har en helt suverän smakkombination. Passar som förrätt eller som hel måltid med lite pasta till exempel. Om proteinmängden känns för fjuttig så kan nog lite kycklingfilé till det hela råda bot på fjuttkänslan.

4 portioner som förrätt/2 portioner som huvudrätt med pasta till - på ett ungefär:
8 skivor prosciutto
1 paket mozzarella (avlånga sorten som lämpar sig för gratinering)
1 knippe grön sparris
Ett knippe körsbärstomater
Salt och svartpeppar
Några stänk olivolja
Strimlade basilikablad
(Kokt valfri pasta)

Skär mozzarellan i skivor på längden. Linda en skiva prosciuotto runt varje ostskiva. Smörj en ugnsform lätt med lite olivolja. Bottna med grön sparris som saltas och svartpeppras. Fördela bitarna med skinklindad mozzarella ovanpå sparrisen. Bred ut halverade körsbärstomater i formen. Sprätt över lite olivolja och lägg lite strimlade basilikablad överst. Gratinera i 225 grader ca 20 minuter. Servera eventuellt med kokt pasta.

Det ser ju läckrare ut innan ugnen har gjort sitt men inte direkt äckligt heller efteråt...



Mozzarella i en sån där avlång form som lämpar sig just för gratinering passar jättebra till det här men det borde funka även med vanlig mozzarella i klump. Prova!


Denna fredag mina vänner har jag semesterdag! Befinner mig på landet sedan i morse. Långhelg alltså och inte en dag för sent. Det blir midsommarfirande i efterskott kombinerat med födelsdagsfirande av min bror som fyllde år förra helgen. Vilken lyx att kunna ta del av alla midsommartips som finns i varenda matblogg nu. Det ligger ju i sakens natur att det mesta publiceras EFTER midsommarhelgen när allt är över. Fördel Lotta alltså :-)

Just nu har vi 95 kvm lägenhet, fast inte på samma ställe :-) Vi fick tillträde till nya lyan igår och först på plats var jag med tumstocken i högsta hugg för att mäta och mäta. Nu har jag måtten och fram ska det rutade papperet så att jag kan börja möblera och inreda endimensionellt. Bland det roligaste jag vet! Vår pluttiga och gulliga lägenhet kommer att bli såld även om det inte gick på första försöket. Vi har ingen brådska iväg utan behöver snarare tid på oss för att fixa i den nya lägenheten innan vi kan flytta in. Vi misströstar inte utan allt löser sig.

Vädret som började så lovande idag är snart ett minne blott. Det har börjat blåsa och molnen skymmer solen. Vad jobbigt. Vad ska jag hitta på då här på landet? Fram med blyertspenna, sudd och rutat papper :-)

Trevlig helg önskar jag dig som läser!



13 kommentarer:

  1. Hej hopp mina underbar bloggvän!
    Vill springa in och ge dig en stor @----> och önska dig en kanon fin fredag och helg!!
    <3 <3 <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt! Tack och detsamma <3

      Radera
  2. Now we're talkin'... Mat att bjuda Remsan på minsann! En fin rätt som passar i många sammanhang.
    Sitta och planera för nya lyan låter super tycker jag. Det är halva nöjet med att flytta.
    Ha en fin helg med firande och allt! Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så skönt att kunna pleasa damen ;-) Jag fattar! Pasta = big No No...

      Svårt att sova bara när man ligger och funderar :-)

      Tack, och kram till dig!

      Radera
  3. Hoppar över att kommentera maten idag, är inte *min* mat ;-) men håller med om att det är sååå kul att möblera en ny lägenhet i förväg! För 2 år sedan hade vi bara sett den vi bor i nu en gång, den låg ungefär 85 mil bort, ingen chans att mäta alls alltså... Eftersom jag älskar excel så körde jag där med höftade mått och pillade och sköt på soffor, mattor, bord och t.o.m. växter som jag gjorde med olika symboler som fick rätt färg också - det är ju hemskt viktigt ;-) Och excel har en fördel - man behöver inte sudda utan kan spara och ha lite olika alternativ att fundera på!

    Trevlig midsommar och grattis till din bror :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är nog lite old fashion där och tycker om känslan att sitta med blyerts, papper o sudd. Fast det är klart att i Excel blir det effektivare... Ner på krukväxtnivå brukar jag inte komma men det låter himla roligt :-)

      Radera
  4. Men, så himla gott det ser ut och verkar. Älskar alla ingredienserna, så det kan inte bli annat än gott.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mycket som är så himla gott så det kan bara inte bli fel, och det skriver jag under på!

      Radera
  5. Smarta smakkombos! Gott, gott, gott! Och snyggt (speciellt innan ugnen).
    Jag gör som du när det ska flyttas, mäter noggrant och ritar. Lycka till med planeringen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du missade ett gott där :-) Synd att tillagningen sabbar så... Visst är det roligt med ritandet! Tack - av erfarenhet vet jag att det kommer att bli många varv fram och tillbaka innan det sätter sig. Men det är ju en del av nöjet...

      Radera
  6. Härliga färger och bild (smaken kan jag ju inte uttala mig om ;) )
    Önskar dig en trevlig helg och ett trevligt midsommarfirande med familjen, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag skriver bild menar jag naturligtvis den första (men det förstod du säkert...)!

      Radera
    2. Hej nattugglan! Ha ha, förstår precis. Så synd att matens utseende får ta stryk vid tillagningen...

      Tack snälla o kram tillbaks!

      Radera