måndag 23 juli 2012

Krämig brysselkålssallad med stora vita bönor, tomat och purjolök


Fyra dagar på landet och en grillfest senare, tillbaka i bloggosfären! Nu har jag en del gott att dela med mig av, framför allt från grillfesten. Först ut blir en suverän brysselkålssallad, mild och krämig med en dressing som är en av de godaste jag har gjort, tror jag. Mild men ändå med lite bett från vitlök och syrlighet från yoghurt. Passar så fint ihop med brysselkål, stora vita bönor, körsbärstomater och purjolök. Ett kallt tillbehör som är värd sin plats på vilket buffébord som helst.

Dressingen går att förbereda dagen innan så är det bara att vända ihop allt samma dag som det ska ätas. Ihopblandningen kan också göras lite i förväg och så blandar man runt en gång till bara precis innan salladen serveras (dressingen sjunker till botten när den fått stå ett tag och det ser ju lagom kul ut..).

Om du gillar parmesan, testa att finriva lite och blanda med dressingen.

Till åtta personer på en buffé behövs:
750 g fryst brysselkål
2 burkar stora vita bönor (400 g + 400 g)
500 g körsbärstomater, halverade
1 purjolök, strimlad
1 knippe persilja, hackad
1 knippe gräslök, hackad
70 g blandad sallad
(Fling)salt och svartpeppar

Koka brysselkålen mjuk i saltat vatten, spola med kallt vatten och låt rinna av. Häll bort spadet från bönorna, skölj och låt rinna av. Blanda allt med dressingen.

Dressing
2 ägg
2 msk pressad citronsaft
1-2 vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap
1 tsk salt
1 dl rapsolja
1 dl turkisk yoghurt (10 %)

Lägg äggen i kokande vatten i tre minuter. Ta upp och kyl av direkt i kallt vatten. Dela äggen på mitten med en kniv och gröp ur både vitor och gulor. Mixa äggen med citronsaft, pressad vitlök, senap och salt. Håll mixern igång (mixerstav går jättebra) och häll sakta i oljan - lite i taget. Häll över i en skål och vispa ihop med yoghurten. Dressingen är klar och blandas till sist med kål, bönor, grönsaker, örter och sallad. Allra sist - smaka av med (fling)salt och svartpeppar!



Jag är så glad att jag på allvar tycker om brysselkål nu, för att tidigare i mitt liv ha varit något som jag har fnyst föraktfullt åt. Det är väl så att det händer något med smaklökarna med åren, de mognar eller så blir de mindre kinkiga med åren för att de tacklar av. Fast jag föredrar att se det som att de mognar :-) Och så är de ju så himla fina, vilka små konstverk!


Den milda dressingen passar nog ypperligt även till grön sparris och om man är lagd åt det hållet, blandad med färska räkor i drivor på en rostad macka... Det här var första gången jag gjorde en äggbaserad dressing, riktigt spännande och vilket resultat!

Jag kommer att göra den här dressingen fler gånger, helt klart, både med och utan vitlöken. Det jag definitivt ska testa att blanda ner nästa gång är finriven parmesan. Sältan och smaken från osten tror jag skulle lyfta dressingen ännu högre. Säkert gott till en kycklingsallad med bacon i stället för en klassisk caesardressing. Värt att prova! Om man blandar ner kokt skivad potatis så anar jag att man har en god potatissallad, men då är den inte längre något för den som vill hålla nere på carbsen. 

En annan jobbar vidare ett par veckor till. Det ryktas om "tyskvärme" som ska styra upp sommarvädret. Nåja, vi får väl se hur det blir med den saken. Vädret i helgen var i alla fall helt OK bortsett från några skurar i fredags som vi löste med presenning över oss.

Det finns mer gott att bjuda på från grillfesten så välkommen åter till mina två små kök, vi ses!

20 kommentarer:

  1. Mums, så god salladen ser ut!

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig blandning, ser gott och krämigt ut!

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och kanon som bas för den som vill lägga till/ta bort. Det är gott med krämiga sallader, tycker jag. Hellre "vita" än med klar dressing har jag kommit fram till för min del.

      Radera
  3. Måste helt klart testa dressingen. Äggbaserad dressing har jag inte testat än - dags nu alltså. Och brysselkål går ju faktiskt äta andra dagar än 24 december. Ändring på det också :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då blir din "ägg-premiär" avklarad också. Du kommer inte ångra dig... Brysselkål året om, helt klart! Finns ju färsk också men inte alltid (läs sällan) jag hittar det i butikerna på landet.

      Radera
  4. Här på Fehmarn växer mycket brysselkål så beroende på säsong kan jag få tag på färsk direkt från odlaren! Gott ser det ut - jag kan ju pilla ur dom vita bönorna (äter jag bara *baked* i chili con carne) ;-) Har du haft på svartpeppar också, eller vad är det för små mörka "prickar" man ser? Det vore säker gott att servera osttärningar till så att var och en kan bestämma, om man vill ha det...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lyxigt med nyskördat direkt från odlaren! Och självklart bort med bönorna om de inte gillas, en perfekt ta bort/lägg till-sallad. Japp, svartpeppar är det förstås som jag glömde skriva med. Nu är receptet komplett. Tack för vakna ögon :-)

      Radera
  5. Tyskvärme, ryssvärme, senast idag läste jag även om den franska värmen... Skit i vilken värme det är, bara den kommer snart!

    Har aldrig testat äggbaserad dressing, men blir onekligen sugen. Gillar ju ägg!
    Brysselkål har inte varit min favorit alltid heller. Men det blir bara godare och godare, dessutom är de ju så gulliga, som små miniminisalladshuvuden. Kokas de inte för länge är det ju grymt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, verkligen skit samma. Undrar om det inte är på G nu med temperatur över 20 grader och halv storm. Det brukar ju blåsa på när temperaturväxling är på G...

      Haka på, äggdressing blev en favorit! Överkokt brysselkål är ingen höjdare, kanske är det såna jag har fått i mig tidigare och bestämt mig för att jag inte gillar dem. Nu har de fått revansch :-)

      Radera
  6. Vilken rolig sallad. Jag brukar nästan aldrig äta varken brysselkål eller vita bönor. I min lilla värld är detta en liten ovanlig sallad....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rolig är också en riktigt bra beskrivning :-) Och precis så rolig man vill göra den. Bort med bönorna om de inte gillas och lägg till annat. Jag tror den skulle smaka fantastiskt gott med bacon och/eller parmesan!

      Radera
  7. Brysselkål som är så gott. Och salladen verkar vara jättegod!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här hör brysselkålen verkligen hemma!

      Radera
  8. Så oväntat med brysselkål mitt i sommaren. Men kanske då det är som godast. Lätt att man föräter sig på vissa livsmedel som man tok-frossar i dem under vissa årstider.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den färska brysselkålen är ju underbar, även om jag inte fick tag på det den här gången. Verkligen synd att låsa vissa råvaror till begränsade tider på året...

      Radera
  9. Jag är också så glad att jag älskar brysaelkål. Och att jag upptäckt att den går att använda till så mycket. Det här ser supergott ut. Piffa till med parmesan i dressingen ju bara göra det ännu godare.
    Jag försöker låtsas att jag har semester igen så fort jag kliver utanför jobbet. Det trista är bara att man måste krypa till sängs hyfsat i tid för att inte vara död när klockan ringer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste definitivt testa med parmesan nästa gång... Åh, jag förstår precis läget. Just med sängdags. Det är ju fortfarande ljust ute på kvällarna och det underlättar ju inte att komma i sängs i tid. Bra inställning där annars, att det är semester när arbetsdagen/-kvällen är slut :-)

      Hang in there - kram!

      Radera
  10. Du har gjort det igen Lotta! Gett mig något jag bara måste göra igen och igen och igen...(har precis hämtat mig från dina dillfritters). Maken är ytterst skeptisk till brysselkål men det här gick ner i honom - själv ska jag helt klart bygga ut med parmesan nästa gång.
    /Mari

    SvaraRadera
  11. Oj vad roligt att höra! Visst är det tokgott! O roligt att omvända de skeptiska... Nu blev JAG sugen på dillfritters igen. O denna sallad med parmesan. Trevlig helg!

    SvaraRadera