söndag 19 augusti 2012

Cambozolafylld fläskfilé med kantarellrisotto och stekta tomater



Jag har en ny officiell favorit med fläskfilé! Varken cambozola eller fläskfilé är ju nytt hos mig men den här kombinationen av de båda har jag inte gjort förut och det blev så himla gott! Och att det är enkelt gör ju inte ett dugg, även om jag gärna lägger tid på matlagningen. Den tiden och energin lade jag i stället på det som serverades till köttet, kantarellrisotto smaksatt med lite champinjoncrème. En bra risotto kräver sin uppmärksamhet så det var skönt att ha köttet förberett att bara steka på när risotton började bli klar. Några stekta tomathalvor till och en riktigt god middag var komplett.

Fläskfilén, ca 4 portioner
1 fläskfilé i 12 skivor
180 g cambozolaost i 12 bitar
Salt och svartpeppar
Smör att steka i

Lägg köttskivorna på ett skärbräde, lägg på lite plastfolie och tjonga till med botten på en kastrull så att de plattas ut ordentligt. Lägg en bit cambozola på varje skiva och vik ihop. Fäst med tandpetare. Stek på hög värme ungefär tre minuter på varje sida i smör. Salta och svartpeppra.

Servera med stekta tomathalvor och en god risotto. Jag gjorde den som jag brukar men smaksatte med frästa kantareller och ett par dryga matskedar champinjoncrème. Oj, vad sådan crème sätter mycket smak! Det som blir över går utmärkt att frysa in och till exempel använda för att pusha fram mer svampsmak i en svampsås eller musta till en köttfärssås med en annan gång.

Här finns grundrecept på risotto, men ta bort tomatpeston.

Om du inte har lust att röra ihop en risotto kan jag tänka mig att pasta och kantarellsås också blir jättegott till den fyllda fläskfilén.




Börja med att förbereda köttet så att det är klart fram till stekning. Tajma med risotton och tänk på att köttet behöver 3 + 3 minuter plus tiden att värma upp pannan. Risotto vill man äta så direkt som möjligt efter att den är färdig så det är viktigt att ha koll här...



Jag tycker om fläskfilé i utbankad form. Spåna gärna vidare på vad du kan fylla den med i stället för cambozola. Eftersom köttet i sig har så mild smak kan man dra på med nästan vad som helst.



Dela några tomater på mitten och stek snabbt i lite smör eller olivolja. Salta och svartpeppra lätt. Enkelt och gott tillbehör!



Salt, krämigt och bara så väldigt gott. Vi ses igen på tallriken, den här rätten och jag :-)

20 kommentarer:

  1. Där var det *bingo* igen ;-)

    Om jag spånar vidare på annan fyllning så skulle det nog bli... vaddå? Knaperstekt bacon förstås och det ihop med ost, och varför inte lök och kantareller också. Allt finhackat, lätt stekt och sen en matsked eller två på varje skiva fläskfilé.

    Det låter inte som om du skulle hinna med att laga mycket mat de kommande dagarna (heller). Jag har ett jättebra recept på en snabblagad och mycket god pastarätt om du är intresserad, jag kallar det Carbonara à la Lotta ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att det gillas! Fläskfilé är ju så bra på det sättet. Bara att fylla med det man gillar. Tack för pastatipset :-)

      Radera
  2. Cambozola är verkligen så gott (Dick har jag bara testat med pepparkakor under julen) ;) Detta skulle säkert funka med quornfile mmm tack för tipset!

    Ja det har varit varmt och skönt i flera dagar här, härligt att njuta fastän man jobbar. Spännande tider framöver. Lagar du några extra rätter i förskott så du har till bloggen, eller hur gör du? Söndagskramar i massor!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Borde verkligen funka med quorn! Det blir onekligen knepigt att leverera till bloggen men jag får klura ut något bra sätt att hålla den igång :-)

      Kram!

      Radera
    2. Det skulle ju stå dock och inte dick... men du förstår vad jag menar... iPhonen stavar lite hur den själv vill ;)

      Radera
    3. Den lever ett eget liv ibland :-)

      Radera
  3. Ojojoj, leva utan kök en tid, hur ska du göra då? Kanske blir till att hyra in dej i grannens kök och kocka:)

    Cambozola gillas absolut och att ploppa in den i filéskivor kan bara blir gott. Men varför risottar vi aldrig till kött, så tråkiga vi är, det har alltid varit till fisk. Skärpning på det!

    Ha det så skönt som du bara kan nu de sista semesterdagarna och happy packing!

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror jag ska lura in mig i brorsans o svågerns kök då o då. På villkor att jag lagar mat tror jag inte att de protesterar alltför mkt :-)

      Klart ni ska göra risotto till kött! Saftigt o ingen sås behövs. Ja nu är det hektiskt ett tag. Tack för pepp!

      Kram + kram

      Radera
  4. Såg inte helt fel ut =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt i min bok :-) Tack!

      Radera
  5. Vackra matbilder som vanligt. Köttet låter mycket gott, däremot har jag svårt för risotto.
    Vilken helg det blev! Senaste dagarna har det varit tropisk värme och lika fuktigt i luften. Underbart i alla fall.
    Även om det är renoveringskaos ni kommer hem till är det ju ändå spännande! Ha en bra start på veckan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-) Vet ju att du inte är något risotto-fan men färsk pasta har jag för mig att du gillar! Testa med det och en kantarellsås!

      Ja, vad sjutton hände med vädret?! Snacka om tur i oturen att vi "tvingades" ta några semesterdagar på landet. Det var helt ljuvligt!

      Tack och detsamma till dig. Kram!

      Radera
  6. Den där rätten kommer snart att hamna på en (eller snarare 4) tallrikar i Kaksmulans kök. Idel favoriter kan inte bli annat än gott!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir riktigt gott! Kul att du vill prova :-)

      Trevlig helg!

      Radera
  7. Det här lät fantastiskt gott. Blir till att smaka till helgen :)

    /maria
    Reykjavik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du vill prova, Maria! Hoppas det ska smaka.

      Trevlig och god helg!

      Radera
  8. Kul att vi hann med 16 kommentarer i augusti innan receptet kom in idag, den 3:e oktober ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, inte illa jobbat va :-) Det är en liten specialare detta. Ville lyfta fram ett favoritrecept som senaste inlägg då jag idag är med i Expressens matbilaga "Mitt kök". För eventuella nya läsare ville jag ha något först som jag verkligen gillar och som de kan känna igen mig och min matlagningsstil i. Utan kök blir det till att "återvinna" gamla inlägg.

      På fredag kommer äntligen köksbänken i alla fall och i början av nästa vecka ska det kaklas. Så i nästa vecka SKA jag vara igång med att laga mat i mitt eget kök igen.

      Trevlig bergfest och helgdag!

      Radera
    2. Bergfesten, helgdagen och många dagar framöver är *räddade*... Har nu tre stora prästostar, räkost, bröd, småländska isterband osv. och även kött & grillkrydda som jag älskar till mina långstekta kotletter ;-) Bröd och isterband ska frysas in, men jag smällde i mig 4 mackor med räkost på knappt 8 minuter efter vi kom hem från bordershop där vi träffade min svåger, så inte räcker det länge inte ;-)

      Min porterstek luktar underbart från köket, ska vändas om en liten stund, dröjer nog minst en timma till innan jag vet hur gott det smakar!

      Skulle man inte kunna göra en variant av din fyllda fläskfilé med banan i? Rätten med förstekt fläskfilé som sedan täcks med stekta bananer och currygrädde har vi väl alla ätit, men när köttet är tunnt och med bananen i mitten så borde det bli väldigt gott när man steker det så också och sen låter currygrädden smälta i som sås... Testa, så kan jag ju härma efter ;-)

      Radera
    3. Vad härligt att få förråden fyllda! Hoppas porterstekens dofter håller vad de lovar när det är dags att äta!

      Vet inte om jag går igång på fläskfilé med banan och curry... Prova du och berätta :-)

      Radera