fredag 24 augusti 2012

Chili- och citronkyckling med Moma-ris - håll i hatten!


Ända sedan jag blev bjuden på ett fantastiskt gott ris kokat i kokosmjölk med bland annat gul habanero av asfaltsdrottningen Moma så har jag velat testa själv. Nu är det äntligen gjort och jag är riktigt nöjd med resultatet även om jag aldrig kommer att komma upp i "Moma-klass". Till det heta riset gjorde jag kyckling med chili och citron. Varför stanna vid hett ris? Lika bra att ösa på och hetta till kycklingen också!

Visst är det genialiskt att koka riset i kokosmjölk?! Det blir så himla gott och fullt av smak. Den gula habaneron ligger högt upp på styrkeskalan och bara genom att låta den fräsa med löken och sedan koka med riset så ger den massor av hetta till riset. Sen behöver man ju inte tugga på den efteråt om man inte verkligen gillar det heta men låt den ligga kvar i riset vid servering.

Mannen har fått för sig att mat som lagas med citron smakar fisk (???!!!) så han tyckte att kycklingen blev sådär. Jag håller inte med på någon punkt. Varken att det smakar fisk av citron eller att kycklingen blev sådär. Den blev supergod! Om du tycker att det blir lite torrt med kycklingen och riset utan någon sås till är det bara att servera med lite svalkande matyoghurt eller annat lämpligt. Välj att göra kycklingen med eller utan vitlök.

Chili- och citronkyckling, 4 portioner
4 kycklingfiléer
1 citron, klyftad
1/2 citron, saft och rivet skal
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
1 färsk spansk röd pepparfrukt, finhackad
1 msk akaciahonung
1/2 dl bladpersilja, finhackad + lite till garnering
1 tsk kinesisk soja
2 tsk salt
Vita sesamfrön

Skölj, torka av och ansa kycklingfiléerna. Lägg dem och citronklyftorna på en oljad plåt. Blanda citronsaft, citronskal, vitlök, pepparfrukt, honung, persilja och soja. Pensla kycklingen och citronklyftorna med blandningen. Salta och strö över sesamfrön och hackad persilja. Stek kycklingen i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter tills kycklingen är klar. Servera med Moma-riset och eventuellt matyoghurt eller en kall sås.



Smakrik blandning med chili och citron. Riktigt bra polare till kycklingen!



Kyckling och citronklyftor penslas och skickas in i ugnen.



Och så Moma-riset! Gul habanero ska fräsas med lök och sedan koka med riset. Receptet på riset hittar du här hos Moma >



Med spänning fräste jag habaneron med löken, hur starkt blir detta?!



Och så får den gula läckerbiten simma med ris och bönor också...



Moma-riset måste du bara testa! Och kycklingen också för den delen :-)


Nej, det här var den paus jag har tid med för idag. Nu måste jag fortsätta packa och bära skräp till bilen som ska köras till återvinningen. Hur mycket får det egentligen plats i en liten tvåa på 38 kvm?! Alldeles för mycket. Och då har jag förrådet kvar... Jag har hållit på hela veckan och i morgon bitti går flyttlasset. En förklaring om något till varför det har varit glest med inlägg här liksom besök och kommentarer i bloggosfären.

Nu gäller det att sy ihop det sista innan flyttgubbarna kommer i morgon. Kartongerna står staplade längs väggarna, mattor är ihoprullade, väggarna gapar tomma och köksskåpen rymmer inte längre några kokkärl. Det dröjer innan jag kan laga mat i ett kök i sta'n men som tur är har jag ju köket på landet så visst kommer jag att fortsätta blogga om mat under tiden renoveringen av lägenheten pågår. Och så ska jag våldgästa bror och svåger och deras kök...

Jag vill önska dig som läser en riktigt trevlig helg. För min del blir det nog mindre trevligt. En flytt är inte det roligaste man kan sysselsätta sig med och när vi flyttar in på en byggplats blir det inte direkt roligare... Men men! Det blir bättre och det är bara att bita ihop med fokus på slutresultatet :-)

En riktigt dålig bild men det är i alla fall vårt kitchen to be:



Bilden är tagen från vardagsrummet. En vägg har tagits bort mellan ett litet och mörkt matrum och det ursprungliga köket vid fönstret. Det blev jätteljust och fint. Med urfräsning för el i väggarna och väggdemolering så är det minst sagt dammigt överallt. Men vi ska stänga in oss i sovrummet och bo där väldigt provisoriskt tills det är klart att vistas i andra rum. Wish us luck :-)

Som sagt, ha en riktigt trevlig helg och prova riset inom en snar framtid!



24 kommentarer:

  1. Låter jättegott både riset och citronkycklingen! Som vanligt måste jag nog ändra lite ;-) och inte göra det för hett, utesluta sesamfröna och bönorna, men det går nog bra.

    Citron ihop med kyckling är gott och smakar inte fisk *skakarpåhuvudet*. Du kan tala om för Mannen, att fiskälskare, t.ex. min Sambo inte vill ha citron till fisk, för då smakar det citron och inte fisk nämligen ;-)

    Håller tummarna för att allt går bra med flyttlasset imorgon! Gör det lite mysigt i sovrummet och *låtsas* att ni är på landet (men glöm att ni har ett fint kök där) som det var innan sovstugan kom till och när ni vill äta *låtsas* ni helt enkelt att ni är på tältsemester ;-)

    Ha en bra helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju det som är så härligt, ändra och göra precis som man vill! Han är lite knasig Mannen, vet inte var han får det där med citron och fisksmak ifrån.

      Tack, vi har fått till det riktigt bra i vårt krypin och än så länge är humöret på topp. Kul att se framstegen i renoveringen av lägenheten också dag för dag.

      Hoppas du fick en bra helg du också!

      Radera
  2. Wow vad gott det lät att koka riset med kokosmjölk! Det har jag inte testat men det lär hända inom en snart framtid! Ha en skön fredag! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är riktigt, riktigt gott! Hoppas du fick en fin helg!

      Radera
  3. Ja, riset låter gudomligt gott. Ska jag verkligen testa att laga! Med något veg då naturligtvis... hmmm får kanske bli soja istället för qournfiléer eller tofu ;)

    Har ni det bra på semestern? Tell me vad ni hittar på1 Önskar dig en trevlig helg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du måste prova!

      Semestern flög förbi med flytt, lägenhetsriv och så några härliga dagar på landet då vi faktiskt hade vädret med oss. Och trädäcket blev så gott som klart!

      Hoppas du fick en fin helg och kram till dig, Amy!

      Radera
  4. Något, för mig, helt nytt recept. Kanske skulle ta och testa detta snart, låter gott.

    Får lite ångest av dina renoveringsbilder. Får flashbacks från då vi renoverat...

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lovar att det är jättegott! Förstår precis din ångest men det är ju roligt med resan också. Man vet ju att det blir bra till slut!

      Kram!

      Radera
  5. Riktigt gott det där riset. Fick det ofta när jag jobbade på båt och hyrde hus i VästIndien för över 20 år sen.
    Kanske dax att laga det själv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, då vet du precis vad det handlar om. Låter som att du hade det gott och bra i Västindien! Det gick alldeles utmärkt att göra riset själv fast jag förstår ju att det måste ha smakat mycket bättre på plats. Man får nöja sig med det näst bästa!

      Radera
  6. Häftigt ris! Det var något nytt för mig! Låter spännande, ska absolut läggas på att-göra-listan :) Hoppas att det går bra med flytten och att ni inte stressar ihjäl er i byggdammet! Kom ihåg att lägenheten inte springer iväg... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, det måste du! Flytten gick bra men det var väldigt slitsamt alltihop. Skönt att vara tillbaka på jobbet och få lite lugn och ro :-)

      Vi stressar inte, hantverkarna gör sitt medan vi flyr byggdammet - vi gör inte allt själva tack och lov.

      Radera
  7. Ja det där med riset lät faktiskt både gott och spännande! Det skall bli jättekul o se hur köket blir när det väl blir klart, tror det kommer att bli helt magiskt!
    Sköt om er! (Men det där med att mat med citron smakar fisk!? Där får han kamma sej göbben;) )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du skulle säkert gilla riset! Jag har en vision om köket och jag hoppas att jag hamnar nära när slutresultatet är klart.

      Tack och jag vet, jag skulle kamma honom sjdälv om han hade nå't hår på skallen :-)

      Radera
  8. Ho ho ho, "Moma-ris" minsann, tror inte att jamaicanerna går med på att låta sitt Rice & Peas få vara i mitt namn, ,men jag blir såklart smickrad :-)

    SvaraRadera
  9. Oj! Nu förstår jag vad du menar med att ni är utan kök. HELT utan kök :-)

    Moma kokade ju även majskolvar i kokosmjölk så nu får det bli till att bunkra upp med det och testa olika recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen HELT UTAN KÖK. Vi har kyl/frys och micro i sovrummet för frukostmat och att kunna tillaga/värma mat men that's it :-)

      Jag ska definitivt testa majskolvarna också. Kokosmjölk kan man ha till mycket!

      Radera
  10. Jag är rätt så trött på ris men det här måste jag erkänna att jag blir nyfiken på. Kycklingen ser också jättegod ut.

    Lycka till med kök och flytt. Det sistnämnda har jag gjort en hel del så det vet jag tar både mycket tid och energi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riset är så annorlunda det "vanliga" man har som tillbehör så testa gärna! Kycklingen är också jättegod men någon kall sås till behövs nog...

      Tack, det har gått bra men har varit väldigt slitsamt. Det tar liksom aldrig slut... Och varför tar man alltid förrådet sist?!

      Radera
  11. Gud, så gott! Måste verkligen testa att koka riset i kokosmjölk!!

    SvaraRadera
  12. ... och vad är det för fel på fisk nurå?! ;)
    Tack för den snälla kommentaren på min blogg, sånt här känns en smula lättare när man har fina människor omkring sig - IRL eller ej. Nu hoppas jag att jag också kan komma igång med flyttstök så småningom. Jag hoppas er gått riktigt bra!
    Riset ska jag testa snart, jag har ju tillochmed en liten bit gul habanero kvar i frysen - som jag fått på posten av Moma her self.
    Kram på dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han e knäpp, Mannen. Det är enda förklaringen :-)

      Förstår precis, har gått igenom ett litet helvete själv på den fronten och allt stöd som finns runt omkring en är guld värt, både i litet, smått, IRL eller digitalt. Flytten gick bra men oj vad slitsamt det är. Ja, du har ju sett lite på Instagram. Ta inte förrådet sist vad du gör :-)

      Ses snart för kram IRL, och gör riset för guds skull!

      Radera