tisdag 11 september 2012

Pasta- och grönsakslåda med mozzarella och parmesan + fetaostbiffar = tre gånger ost!


I fredags på landet blev det medelhavsinspirerat på alla håll och kanter. Pasta, tre sorters ost, grönsaker och färsbiffar. Jag tänkte att ett gäng goda grönsaker skulle fräsas ihop med lite tomatpuré och grönsaksbuljong för att sedan blandas med kokt pasta och en massa ost i en låda och bakas i ugnen. Det blev inte bara tanke utan även handling och riktigt gott! Mozzarella och parmesan i lådan och så smulad fetaost i färsbiffarna. Det blir tre sorters ost det. Varför hålla igen :-) Pastalådan blir härligt saftig och trådig av osten när man tar för sig av den. Jag skulle lätt kunna äta bara den som vegetarisk rätt.

Faktiskt första gången som jag gjorde färsbiffar med fetaost fast det långt ifrån är något nytt under solen - har bara inte blivit av. Men fler gånger lär det bli. Färsen mår riktigt bra av smakskjutsen från den salta fetaosten. Och lätt att göra också, bara att smula ner fetaost i din gamla vanliga färssmet. Forma och steka i smör. För att inte svika det svenska fäderneslandet helt och hållet fick lite hederlig morot åka med i lådan också...

Till ungefär fyra portioner
1 aubergine
3 tomater, grovtärnade
1 gul lök, grovhackad
1 stor morot, grovtärnad
2 stjälkar selleri, grovt skivade
Olivolja
2 msk tomatpuré
1 tärning/dallrig klump grönsaksbuljong
Rivet skal av 1 citron
Citronsaft
Lite vatten
Salt och svartpeppar
Ca 300 g kokt pasta
2 bollar mozzarella, grovrivet
2 dl parmesan, grovriven
Färsk timjan

Skiva aubergine på längden ganska tjockt. Salta på båda sidor och låt stå ungefär 20-30 minuter. Torka sedan bort vätskan som bildats. Skär den i stora bitar. Under tiden auberginen vätskar ur sig lite beska förbereder du de andra grönsakerna och river osten. Fräs sedan aubergine, tomater, lök, morot och selleri i lite olivolja. Blanda ner tomatpuré och fräs en liten stund till. Sedan i med en skvätt vatten, buljongtärning och citronskal. Låt puttra ihop en liten stund och smaka sedan av med hackad färsk timjan, citronsaft, salt och svartpeppar.

Lägg den kokta pastan i en smord ugnsform och blanda med grönsaksröran. Rör sedan ner mozzarella och parmesan - spara lite parmesan att toppa lådan med. Ställ sedan in hela härligheten i ugnen på 225 grader i ungefär 15-20 minuter tills den får fin färg. Ta ut och garnera med lite timjan. Servera med fetaostbiffar eller ät lådan som den är.



Grönsaksröran påminner lite om ratatouille men ingen paprika här faktiskt - det räcker så bra utan och paprika kan lätt ta över smakerna. Men blanda ner det också i röran om du vill ha det.


I färssmeten till fetaostbiffarna hade jag 400 g nötfärs, 2 ägg, salt, svartpeppar, ett paket smulad fetaost och lite färsk timjan.


Mycket av goda och nyttiga grönsaker! Och så är de så fina att titta på också...



En pastalåda/-gratäng ser sällan särskilt vacker ut när osten har smält och den blir gulbrun men man kan inte få allt här i världen. Om jag måste prioritera så prioriterar jag smak framför utseende.


För övrigt måste jag väl ta tillbaka det där om att hösten är här på riktigt. Helt plötsligt blev det sommar igen och klädvalen ännu mer förvirrade. Inte för att jag klagar, så skönt att känna ljumma vindar igen och fönstret fick stå rejält öppet hela natten. Vi har lika stor tur i nya lägenheten som i den gamla, att det är väldigt tyst utanför så att öppet fönster inte är några problem.

Hantverkarna är punktliga som vanligt, klockan sju är de igång och idag ska visst köket sättas upp. Jisses nu går det fort! Igår var golvet lagt i kök och vardagsrum när vi kom hem och vilken skillnad det gör med ett enhetligt golv! Jag ska ta och sätta ihop ett litet inlägg med bilder på hur det såg ut då och hur det ser ut nu för den som är intresserad av att se lite förvandlingar.

God kväll!


18 kommentarer:

  1. Jag gör sällan pastalådor eller gratänger, förutom lasagne då, men det där såg ju smarrigt ut med biffarna till, eller som du sa, som en vegrätt för sig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir så ostgeggigt och gott med alla grönsaker. Selleri och morot i blev verkligen lyckat!

      Och du tyvärr, den garderoben som inte är riven är knökfull så ingen plats för sonen där :-(

      Radera
  2. Vad spännande med det nya köket, ser verkligen fram emot bilder!

    Tre sorters ost kan ju inte bli annat än gottigt, mums!

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inlägg kommer - det är verkligen kul att se förvandlingen även om det är långt ifrån klart.

      Är man ostälskare är det aldrig fel med tre sorter, och bra som proteinkälla också om man vill köra veggo.

      Kram!

      Radera
  3. Ojoj så gott kära du! Den där pastalådan/gratängen har jag en liknande variant jag kör... blir så gott! Och tre sorters ost... jag är såld ;) Kram vännen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pastalådor kan man inte få för mycket av :-) Och inte ost heller :-)

      Kram kram!

      Radera
  4. Så fina bilder, så kul att se hur rätterna växer fram när du kockar!
    Tre sorters ost i pastan låter som en pastarätt vi spisade hos Massimo, fast med gorgonzola istället för feta - himlariket för ostälskare:)

    VI!!! Vi är intresserade av att se förvandlingen, spännande.

    Kramar från oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla ni :-)

      Åh, gorgonzola! Låter också gott. Eller något annat ädelt för mer smak för det skulle man lätt kunna tillföra lite mer av.

      Okidoki - bilder kommer!

      Kramar tillbaks!

      Radera
  5. Man kan aldrig få för mycket ost i maten ;). Fetabiffar blir det allt som oftast och den där gratängen får jag nog prova på någon dag. Hade säkert passat jättebra till dagens falukorv men man o barn röstade ned mig och körde klassikern med makaroner. Ser fram emot bilder, spännande...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nix, det kan man inte! Jamen, falukorv till låter också gott. Lite variation till mackisar och ett bra sätt att få i sig grönt. Det ska jag komma ihåg så tack!

      Rapport kommer!

      Radera
  6. Oj, så mycket gott på en och samma gång! Kan aldrig bli för mycket ost.
    Ja, ta genast tillbaka det där med hösten. Det är sensommar ännu, inte sant ;-) Fast vädret är aningen veligt just nu...
    Lägg gärna upp bilder på renoveringen! Det är bara kul om vi kan få följa med på ett hörn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okejrå, sensommar it is! Och så är det ju faktiskt än så länge. Lagom till helgledigt lär det bli under tio grader igen...

      Yes, jag fixar lite halvdåliga mobilbilder men det syns rätt bra ändå vad som händer.

      Radera
  7. Pastalådan ser trevlig ut tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Trots den trista färgen :-) Mycket gott i den i alla fall!

      Radera
  8. När jag kom hem igår kväll vid halvtiotiden hade jag inte ätit *middag* än och hade inte lust att laga någon, därför avstod jag ifrån att titta in här - och det var tur det, för det ser så gott ut!

    Jag har gjort en *fuskpastalåda* ett par gånger, *fusk* = jag använde en påse "fix" (om man säger det i Sverige) där köttfärs steks, i med vatten + grädde och sen "kryddblandningen" som puttar med kort. Detta hälls över OKOKTA spiralmakaroner, ost strös över och sen gratineras det hela i ugnen (spiralmakaronerna blir kokta och tar smak av såsen).

    Det var otroligt gott och kan ju göras själv med egna smakvariationer och ingredienser. Kanske du hittar på något gott och visar hur du gjort i det NYA köket i den NYA lägenheten som jag är så nyfiken på att se "före och efter" bilder ifrån ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter smart med okokt pasta från början, risken är ju att det blir lite för mjukt annars. Färdiga kryddblandningar är aldrig fel.

      Längtar som en tok efter att få experimentera i nya köket och med mer utrymme känns det som att det kommer att bli lättare av någon anledning, att få ta ut svängarna både rumsligt och kreativt.

      Bilder kommer!

      Radera
  9. You had me at "tre gånger ost" :) Pastagratäng låder mycket trevligt, bra när man ta köra lite "Cajsa Warg" med den.
    Har ju följt er lägenhetsförvandling på instagram, men ser gärna fler bilder här! Kram på're!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, jag vad gjorde man utan ost! Pastagratäng eller låda är bland det bästa till vad man nu har.

      Fler bilder kommer, lättare via Instagram :-)

      Kram!

      Radera