måndag 22 oktober 2012

Färsbiffar i ugnen gräddinerade med ost och tomat


En stor sats med färsbiffar, täckta med ost och tärnade tomater och en gräddig skysås åkte in i ugnen och gratinerades seeeeent i fredags kväll. Gräddinerat alltså! Den sena middagstimmen hängde ihop med garderobsinköp och därmed även valet av mat. Färs och pasta blev utgångspunkten, resten kom ihop sig av det som fanns hemma för att göra det så enkelt som möjligt. Ibland blir det godast så.

Det här blev i alla fall ett sådant tillfälle. Trots att vi har ätit detta fredag-lördag-söndag så är vi inte trötta på det :-) Att det inte blev mer matlagning än så denna helg hänger ihop med monteringen av nämnda garderober med inredning, HiFi-inköp och installation samt höststädning som tog fem timmar av söndagen i anspråk...

Kryddmängderna är svåra att ange exakt, jag mäter inte upp men på ett ungefär i alla fall...

Till ca 10 biffar behövs:
400-500 nöt- eller köttfärs
1 ägg
1/2 dl mjölk
1 msk ljus sirap
1/2 tsk kinesisk soja
1 gul lök, finhackad
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
1 krm chilipulver

Stekning och skysås
Smör
2 1/2 dl mellangrädde
1 msk tomatpuré
Lite vitpeppar och soja till skyn
4 tomater, hackade
2 dl riven prästost (eller annan ost med mycket smak)

Blanda ihop ingredienserna till färssmeten. Forma till lite avlånga biffar. Hetta upp en stekpanna och smält en klick smör. Stek biffarna runt om på hög värme till fin färg men inte så länge att de blir helt färdiga - de tillagas färdigt i ugnen och blir därmed saftigare. Lyft över biffarna till smord form. Häll grädden i pannan och vispa mot bottnen för att få med smakerna från biffarna. Smaksätt med tomatpuré, lite vitpeppar och soja. Låt sjuda ihop ett par minuter. Sila av skyn om det är mycket "skrap" från stekningen. Häll gräddskyn över biffarna i formen. Fördela tomathacket ovanpå och sist den rivna osten. Gräddinera i ugnen på 200-225 grader i ca 15 minuter tills osten har smält och fått fin färg.

Servera biffarna med pasta, potatismos eller ris. Eller en matig grönsak som t.ex. broccoli om du vill undvika kolhydrater. Vi åt biffarna med spagetti och det tyckte vi passade riktigt bra! Som sagt, trots triss i denna maträtt under helgen så är vi ändå inte trötta på det :-)

 

Tomater kan man göra mycket gott med! Använda med ost och gratinera färsbiffar till exempel!



Superenkel gräddsky! En klick tomatpuré gör den lite fylligare utan att dominera smaken.


Riv helst ost direkt från en hel bit prästost (eller annan smakrik ost). Den enda färdigrivna ost i påse som jag tycker smakar något är västerbottenosten...



Helt i min och Mannens smak!


Då är det måndag igen och mer mat ska lagas! Härligt! Härligt också att det mer och mer känns som att vi bor "på riktigt" i vår lägenhet nu när man hämtar kläder i en garderob och inte från en flyttkartong :-) Mannen har meckat med ljud och bild så nu är det också (nästan) klart. Återstår lite möbler som är beställda för att komplettera möblemanget. Och så ska vi få upp tavlor, speglar, lägga mattor på golven..... Det tar tid att komma i ordning - men det är roligt att hålla på!

Ha en fin måndag!




15 kommentarer:

  1. Såg att ni kollade på HiFi, det blev inköp tillslut då :)

    Gräddinerade biffar, vad härligt det låter! Grädde ju ju det mesta bättre ;) Med tomat och ost på också ser det verkligen gott ut. Sånt tröttnar man inte på i första taget!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Nu är Mannen nöjd också :-)

      Grädde, ost och tomat - vad mer behöver man :-)

      Radera
  2. Underbart:) Grädde är livets krydda;)

    SvaraRadera
  3. Samma mat varje dag 3 dagar i rad och det tillsammans med en matbloggare... det måste vara rekord ;-)

    Jag hade nog dag 2 t.ex. gjort en champinjonsås och serverat pommes till färsbiffarna, den 3:e dagen råstekt potatis typ pyttipanna...

    Hälsningar *besserwisser* ;-)

    Nä, det ser så gott ut och ibland, t.ex. när jag gör gulasch äter jag samma mat också varje dag tills det inget är kvar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog rekord :-)

      Jag hittar gärna på något annat med sånt som blir över, gör det lite annorlunda men den här helgen fanns varken tid eller ork till annat än att koka ny pasta till biffarna. Skönt att denna helg är över! Ett halvår till nästa föreningsstädning :-)

      Radera
  4. Säger som kajomida, 3 dagar i rad... impad! ;)

    Löv dina bilder... alltså du kan snart konvertera en vegis... not! =) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då vill det till att det är gott. Jag gillar inte alls annars att äta samma mat ens två dagar i rad...

      Tack, snälla :-) Nej, stay veggie!

      Kram!

      Radera
  5. Ett synnerligen bra uttryck, gräddinerade, det kommer vi att adoptera.
    Tomathacket låter som en smarrig topping tillsammans med osten, lite mer schwung i maten.

    Härligt att ni börjar "ridda ing er" (bo in er), visst är det härligt att få gå och småpilla lite med inredningsdetaljerna. Skönt också att slippa klädkartonger och fått garderober på plats.

    Ha en fin vecka,
    kramar

    PS, jo det är bara 6 veckor kvar...:) DS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev riktigt, riktigt gott och saftigt. Som alltid när man låter det "gå färdigt" i ugnen.

      Härligt är det verkligen och tack för översättningen :-)

      Tack detsamma till er och kramar!

      PS Galet!

      Radera
  6. Så otroligt gott det ser ut och nu efter att ha surfat runt på massa matbloggar känner jag att spagetti blir det i morgon! *slurp*

    Lena Från Make Ahed food

    SvaraRadera
  7. Där har vi den där älskade grädden igen, sååå gott! Hade jag nog kunnat äta 7 dagar i veckan utan att tröttna på det. eller inte riktigt kanske.

    Skönt att ni börjar få lite mer ordning.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, älskade grädde! Och det behöver inte vara några mängder heller, och inte ens den fetaste. Fast sju dagar i veckan, på gränsen :-)

      Du har butiken som snart är klar, vi har lägenheten - visst är det skönt och kul!

      Kram!

      Radera
  8. Oj... 5-timmarstädning är inte att leka med. Hemma hos oss är det Berra som står för den och så undrar han alltid vart jag tagit vägen :-P Vi(läs mest Berra) ägnade helgen åt att rensa ut en massa grejer i vår källare för att kunna lägga in matta där. Jag smet iväg och pysslade med mina plantor. Också mycket viktigt.

    Snacka om att pimpa till vardagsbiffarna. Vi har samma rätt som en favorit som tillagas allt i ett i pannan fast jag brukar slå en skätt soya i såsen istället. Har aldrig testat att ostgratinera rätten (but i will!), men däremot toppat biffarna med annat och blandat ned allsköns ingredienser i såsen. En rätt som gillas av alla!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tog ut sin rätt kan jag säga, nästan hela söndagen gick åt... Hur ska jag hålla mig undan som inte har några plantor att ägna mig åt :-)

      Jag har både soja och tomatpuré i såsen jö! Har nästan alltid lite soja och vitpeppar när jag gör gräddsky efter stekning av kött. Här kan man verkligen göra hur mycket som helst för att de vardagliga biffarna ska bli roligare och godare!

      Radera