måndag 29 oktober 2012

Färsrulle med parmaskinka och pesto - serverad med gräddstuvad risoni och ruccola


Vassego! En färsrulle fylld med parmaskinka och hemmagjord pesto. En riktigt god variant på pesto med prästost och mandel som du snabbt och lätt mixar ihop själv. Hela tillagningen av rullen är väldigt enkel liksom den gräddstuvade risonin med citron och ruccola som görs medan rullen steks i ugnen. Om du inte vill göra egen pesto, köp färdig.

För dig som inte är så förtjust i risotto - som kan upplevas tung och grötig - är gräddstuvad risoni ett "lättare" alternativ. Risoni är pasta men ser ut som stora risgryn. Stuvningen görs helt enkelt genom att koka risonin i buljong och grädde tills all vätska har sugits upp och pastan är tillräckligt mjuk. För mer krämighet, använd fetaste grädden - men vanlig mellangrädde går utmärkt. Den som vill blandar ner lite riven parmesan på slutet också, så påminner det lite mer om risotto.

4 portioner
400 g nöt- eller köttfärs
6 skivor parmaskinka
Salt och svartpeppar
Smör eller flytande smör/rapspolja

400 g risoni
5 dl grönsaksbuljong
2 1/2 dl (mellan)grädde
1 citron, rivet skal och citronsaft
Salt
Ruccola

Blöt ner ett skärbräde med kallt vatten. Platta ut färsen på skärbrädet till en rektangel, ca 35 x 25 cm. Salta och svartpeppra. Lägg på parmaskinkan och bred sedan över peston. Rulla ihop från långsidan till en rulle. Jämna till ändarna och pressa ihop rullen försiktigt så att den ser ut som en köttfärslimpa - så att den blir ungefär 25 cm lång. Lägg rullen i smord ugnsform och klicka över smör/ringla över flytande smör/rapsolja. Stek mitt i ugnen på 200 grader i 25-30 minuter.

Koka upp hälften av buljongen och all grädde. Blanda ner rivet citronskal och saften från en halv pressad citron. Häll i risonin och koka försiktigt. Späd med buljongen vartefter vätskan sugs upp av pastan. Kontrollera tuggmotståndet när koktiden enligt paketets anvisningar har någon minut kvar. När pastan kokat klart och det är lagom "blött", smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mer citronsaft. Blanda med en rejäl näve färsk ruccola.

Skiva färsrullen och servera med risoni och ruccola.



Det här är ett så bra sätt att använda färs på! Fylla med sånt man gillar, rulla och steka i ugnen och servera med pasta. Nästa gång slänger jag nog på mozzarella också, och soltorkade tomater...  En annan gång kanske jag testar med tomatpesto, en annan gång med grillade grönsaker och mozzarella, en annan gång med tapenade ... Ja, vad som helst (nästan) :-)


Och vart tog helgen vägen?! Och bara ett ynka recept att bjuda på blev det... I fredags provade jag de extra tjocka tortillabröden som pizzabotten och fixade snabb middag efter sen ankomst till landet. Igår blev det snabbmiddag igen hemma i sta'n - stekta ägg på stekta bröd med stekta tomater. Tiden lades istället på att rensa skräp och packa upp några flyttkartonger till (snart är det färdiguppackat...). Så det blir bara lördagens matlagning jag bjuder på här, men den här goda rullen och krämiga risonin är inte så "bara" :-)

Helgens väder kan vi verkligen inte klaga på - vilka härliga dagar det har varit! Mannen tog med Boris och Bojan på riktigt lång kattpromenad över stock, sten, berg och i träd. Trötta men glada och nöjda katter tillbringade sen x antal timmar med att sooooova på katters vis. Avslutar med ett par mobilbilder som Mannen tog på promenaden.

Ses snart igen med nya recept. Ha en fin måndag!



Silhuett av Boris på berget.



Madam Bojan i ett träd.

23 kommentarer:

  1. Risoni gillar jag och gräddstuvad låter alldeles gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Risonin blev jättegod så det måste du bara prova!

      Radera
  2. Snyggt! Köttfärslimpa är svårt att få snygg på bild annars men du lyckas ju alltid på något vänster! :) Påminner om farmors köttfärslimpa som hon rullar in bacon i. Gott som tusan och med pesto i måste det bli saftigt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thanx! Inte världens vackraste mat, köttfärslimpa :-)

      Den här rullar jag gärna in i bacon jag också - alla gånger!

      Radera
  3. Yes, please! Du vet att du alltid samlar "guldstjärnor" i mitt recepthuvud när det kommer ett inlägg med köttfärs ;-) En köttfärsrulle ser ju också bättre ut än en fylld köttfärslimpa så det blir väl att testa - beställde förresten 20 färgpatroner till min skrivare igår så laga gärna mer god mat ;-)

    Har kikat efter risoni i en välsorterad affär, men men... :-(

    Gjorde en smörgåstårta igår med ett lager bredbar, smakrik ost blandad med hackat ägg och den röran ihop med finfördelad knaperstekt bacon tror jag skulle smaka fantastiskt bra i en köttfärsrulle (märker att jag är hungrig...).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köttfärs ligger mig varmt om hjärtat :-)

      Tror att det skulle funka att gräddstuva någon annan typ av liten pastasort. Pasta brukar ju finnas i alla möjliga former, prova med någon annan sorts pasta eller gör en riktig risotto till.

      Fyllningen till smörgåstårtan skulle nog funka utmärkt i en färsrulle också! Visst är fantasin på topp när man är hungrig :-)

      Radera
  4. Nej, det är verkligen inte så "bara" det där. Just meningarna med grädde och parmesan låter ljuvligt gott!

    Vilka makalöst underbara katter ni har, är det möjligtvis Brittish blue eller ser det bara så ut?

    Kanonväder har vi också haft, men nu är det allt annat än så. Det stormar och vräker ner regn, blä... Tur vi ska piffa upp kvällen med gotter och tända ljus!

    Krameli kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Boris och Bojan är äkta bonnakatter :-) Och vi lånar dem bara på helgerna från bror och svåger när de inte åker till landet. Fast även om de också är där kommer de över till oss lika mycket :-) De är underbara!

      Japp - nu är det storm och ösregn. Det knakar i rutorna och jag kan inte låta bli att gilla det. Speciellt när man kan göra det mysigt och äta gott.

      Kramar till er!

      Radera
    2. Det där knakandet i fönsterna känner vi igen och visst låter det lite hemtrevligt. Det finns liksom lite själ där då...

      Radera
  5. Men brööööl, vad hungrig jag blev när jag såg det här. Jag som tänkte jag skulle käka havregrynsgröt till middag, men det får jag ge upp nu tror jag bestämt. Fyfasensågott.
    En vällagad risotto är ju aldrig dumt, men kul att variera sig lite.

    Katterna är verkligen fina! Nu brukar jag ju tycke det om alla katter, men Boris och Bojan är verkligen "fotogenuiqua" båda två!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, förlåt! Havregrynsgröt kan vara gott det också, med en massa blåbär och mjölk till exempel men tja, inte vad jag hade velat äta till middag i lördags i alla fall - då var färsrullen bättre :-)

      Ja, de är så fina och härliga. Vi har tur som får vara husse och matte på helgerna.

      Radera
  6. Vilken lyxlimpa! Vad gäller Mitt Kök så tycker jag inte den är så festlig men om du lyckas få hit Emmy så bjuder jag gärna på karibiskt hemma hos mig efter ni har sprungit benen av er på mässan, deal?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jepp - ska det va ska det va ordentligt :-) Enkel färs kan man göra riktigt festlig. På tal om festlig, Mitt kök har jag faktiskt ingen koll på men det är klart, såna där mässor kan bli väldigt kommersiella och inte så "matnördiga" som man skulle kunna önska.

      Vi får vänta och se helt enkelt hur det blir. Om inte då så vet jag att varken jag eller Emmy är svåra att locka hem till dig på karibiskt :-)

      Radera
  7. Det var länge sedan vi åt köttfärslimpa fylld med godsaker. Har aldrig testa denna fina fyllning. Ser ruggigt gott ut. Håller med Moma, en sådan tillyxad limpa!
    Jag ska kolla upp lite tåg-/busstider och återkomma om en eventuell tripp. Hänger på både tid och pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan nästan fylla med vad som helst, så lätt att göra också. Skadar verkligen inte...

      Det är något i bakhuvudet som skaver när det gäller den där helgen, är det då det är Fars dag kanske? Måste kolla. I så fall är det ju hemstaden som gäller och besök hos mor och far. Förstår att det är mycket som måste passa, men blir det inte nu i november så tar vi det en annan gång förstås.

      Vi höres!

      Radera
  8. Gräddstuvat låter gott... jag är ju rätt så ny på det här med risoni. :) Vet inte egentligen varför jag inte har testat det tidigare.

    Tortillapizzorna testade vi också nyligen... det mättade inte sådär värst gott måste jag säga... men helt okej som mellanmål/snacks ;)

    Kram från ett nu kallt Småland, brrrr!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Risonin blev riktigt god! Känns som ett mellanting av pasta och ris. Om jag var tvungen att välja mellan ris och risoni skulle det bli det senare, men då ska det vara lite al dente.

      Nej, inte var det någon hit med de där nya bottnarna. Om man inte tar det för vad det är och inbillar sig att det ska likna "riktig" pizza.

      Vi väntar på minusgraderna nu efter ösregn. Fint blanka och hala vägarna kommer att bli :-)

      Kram!

      Radera
  9. Vilken god köttfärslimpa! Den här varianten sparar jag genast! :)
    Du har en sån inspirerande blogg med väldigt fina bilder! Har varit hit till dig flera gånger och äntligen har kommenterat! ;)
    Tack för goda recept!
    Ha en fin dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lana!
      Tack, den blir väldigt saftig och god! Vad glad jag blir att du hälsar på här och gillar det jag bjuder på :-)

      Tack detsamma och kram till dig!

      Radera
  10. Men hur gott lät inte det då. Risoni har blivit en ny favorit här då sonen inte är så förtjust i ris. Ska absolut testa att göra denna risotto variant. Pesto i köttfärslimpa lät minsann inte fel det heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur gott som helst :-) Risoni har blivit en favorit för mig också! Ris är gott också men det skadar ju inte att kunna variera sig...

      Radera
  11. Idag har vi provat din köttfärsrulle. Den blev jättegod, och vad smidigt det var att bara platta ut, lägga på fyllning och rulla ihop, istället för allt blandande som man normalt gör.

    Risoni är en klassiker hos oss, och definitivt ett måste till italienska köttbullar med tomatsås.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Och visst är det smidigt att använda färsen så! Har inte provat risoni som tillbehör till köttbullar och tomatsås. Men det gör jag förstås nästa gång. Tack för tipset!

      Radera