måndag 8 oktober 2012

Mac'n Cheese Deluxe - eller lite lyxigare makaronipudding på ren svenska. Åsså ölprovning!


Mac'n Cheese (Macaroni and Cheese) är vardagsmat på andra sidan Atlanten men där tycker jag Sverige slår USA med hästlängder med vår makaronipudding. Nog har vi ätit det bra länge i det här landet och nog finns det många varianter på det - den ena godare än den andra? Att det dessutom är bland det bästa du kan stoppa i din matlåda gör att i alla fall jag gärna gör det någon gång i månaden åtminstone.

För att fortsätta på temat med engelska uttryck så skulle jag vilja kalla makaronipudding för Comfort Food. Om jag förstått begreppet rätt så handlar det om traditionell och god mat som lagas ofta och därmed ger en trygg känsla, gärna favoriter från när man växte upp. Eftersom det var fredag när den här puddingen lagades så tyckte jag att den kunde lyxas till lite. Att vi inte har något kök i sta'n för tillfället bidrog också till valet av middag. Som sagt, det här är bra mat att ha i matlådan...

Hur pimpar man en makaronipudding då? Jag använde grädde i äggstanningen och blandade i champinjoner och så gjorde jag toppingen extra maffig med västerbottenost och ströbröd. Kanske inget nytt under solen men första gången jag har gjort det i alla fall. Och väldigt, väldigt gott blev det måste jag säga. Inte svårt alls heller och det är välkommet när vi landar på landet ganska sent på kvällen. Köer från Stockholm. Igen. En långtradare som hade blivit stående och blockerade en hel fil. Mer än så behövs inte för att det ska bli kaos... 

Principerna för en god makaronipudding i min bok är att inte koka pastan för mycket, den ska bara vara nästan klar - annars blir det för mosigt. Lök och bacon ska vara i, purjo eller gul lök spelar inte så stor roll. Mycket äggstanning med ost så att puddingen inte blir för fast. Och så ska det vara ost på toppen också så att det blir en smarrig yta. Några smörklickar innan den åker in i ugnen är inte heller så dumt. När puddingen kommer tillbaka ut från ugnen är det bara att plocka fram gaffeln och moffla i sig. Någon kniv behövs inte!

Lite lyxigare makaronipudding - ca 6 portioner
500 g pasta (jag tog någon typ av skruvar men hederliga mackisar går ju bra)
2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
4 ägg
Salt och svartpeppar
150 g riven västerbottenost
Ströbröd
1 stor gul lök, grovhackad
2 paket bacon á 140 g, strimlat
100 g champinjoner i kvartar
Några smörklickar

Koka pastan nästan färdig. Häll av vattnet och spola kallt. Blanda ihop en äggstanning av grädde, mjölk och ägg. Salta och svartpeppra efter smak. Fräs baconet. När det börjar bli klart, lägg gul lök och kvartade svampar i pannan och fräs med baconet några minuter. 

Smörj en ugnsform och lägg i pastan. Blanda pastan med bacon, lök, svamp och hälften av västerbottenosten. Häll i äggstanningen så att den fördelas jämnt i formen. Tryck gärna till lite grand. Strö resten av osten över blandningen och fördela sedan ströbröd över i ett tunt lager. Avsluta med att fördela några smörklickar över och ställ sedan in i ugnen på 200 grader i 30 minuter till att börja med. Kolla så att puddingen inte bränns vid under tiden, täck över i så fall. 

Totalt behöver den vara i ugnen ca 45 minuter. Jag låter den gärna stå kvar efter att jag har stängt av ugnen på eftervärme någon kvart. Allt för att äggstanningen ska stå till sig och inte vara för lös. Det är bara att kolla regelbundet och ta ut puddingen när du är nöjd. Det är gott med lite tomater till eller gör en sallad och servera till.

Hugg in!



Har du sett hur champinjonerna ser ut på undersidan, jag menar verkligen tittat efter? Det ser nästan ut som något som skulle kunna leva i havet... Eller så är det bara jag som är konstig :-)



Gott fräs att blanda med pastan; champinjoner, gul lök och bacon. Lite västerbottenost sen i pastablandningen och du är hemma.



Om du vill hålla nere på kalorierna... Gör inte makaronipudding :-) Smörklickarna ovanpå innan det är dags för ugnen känns nästan som ett måste och de gör sitt till för både smak, yta och färg.



En bit av makaronippuddingen och lite tomat och jag är såååå nöjd. För att det ska se lite trevligare ut kan man ju strö över lite hackad persilja, och det smakar ju gott också så inte bara kosmetika.




Och vilken helg vi fick! Sol både lördag och söndag. Tid att sitta ute med ansiktet vänt mot den där stora gula grejen som står lägre och lägre på himlen men den finns ju kvar ändå! Och så sovmorgnar med sena "frukostar". Inte göra något speciellt. Bara vara. Det är lyx. Om du ändå skulle ha något att klaga på så avslutar jag med detta citat från anonym:

"Att klaga är som att sitta i en gungstol - du har något att göra men du kommer ingenstans."

Just det - ölprovning var det åsså! I helgen smakade jag av importerat öl, ända från Ystad och Kalmar! Här är vad jag tyckte om dessa ädla drycker:



Ängöl från Kalmar/Alla tiders Prima Lager var helt i min smak. Dracks väl kyld och hade en god eftersmak som inte tog över för mycket. Jag kan vara lite känslig för det. Inte för mättande heller som vissa ölsorter kan vara. Ängöls bitter var god men lite i det tyngsta laget för mig - om man kalla en öl för tung? Jag är ju inte någon expert på att beskriva ölsmaker men ändå... Så Ängö Kvartersbryggeris Prima Lager vann den fajten.

Och så IPA:n Ysta från Två bryggare i Ystad, just det, med d på slutet :-) En IPA är ju en IPA och inte något som jag dricker jätteofta. När smakar väl en öl som bäst tänkte jag, om inte i samband med bastubad? Jag tog med mig den mörka drycken in i hetluften och kan säga att den smakade förträffligt mycket och gott när den var väl kyld. När bastuvärmen hade tagit kål på kylan, ja då blev den också lite för mycket för mig. Jag drack väl inte tillräckligt fort helt enkelt :-)

Tack för Kalmarölen, Emmy och tack för tipset om Ysta IPA, Håkan! Tänk vad jag även vidgade mina horisonter på ölfronten tack vare mitt besök i Skåneland :-)

Trevlig måndagskväll önskar jag dig som läser!




22 kommentarer:

  1. I dag är det synd om mig faktiskt. Sitter här på jobbet, 2,4 mil hemifrån, och har glömt matlådan hemma... Hungrig som bara den är jag också. Som tur är har jag en snäll kollega som lånade mig ett paket spicy nudles. Kanske blir något att blogga om då det är mina första spicy nudles. Längtar hem för i kväll ska jag göra kantarellrisotto och baconlindad rostas. Bra måndagsmat, eller hur? ;o)

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aj, då. Ingen matlåda. Då tycker jag verkligen synd om dig :-) Nudlar är ju inte riktigt samma sak som egen mat i låda men väldigt schysst av din kollega att dela med sig!

      Ingen dålig måndagsmiddag du har på gång, ingen dålig middag vilken dag som helst förresten :-)

      Kram

      Radera
  2. Champinjoner ser på untersidan lite ut som maneter tycker jag, du är inte konstig ;-)

    Jag är nog *jättepoppis* här hos dej för att jag läser dina (men även andra) recept så "noga"... du blandar en äggstanning men häller aldrig i den ;-) Och varför förkoka makaronerna? Jag tror det blir jättegott om de kokar i äggstanningen (eller köttfärsåsen...). Ser gott men mycket mäktigt ut, kanske så det ska vara i en matlåda ;-)

    Ha en bra vecka och räkna ner timmarna tills du kan kocka i ditt egna nya kök!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var nog typ maneter jag tänkte på - skönt att jag inte är den enda :-)

      Jag skulle ju bara kolla om du var med :-) Äggstanningen är nu med i receptet hela vägen - tack för uppmärksamheten. Skulle bli lite väl torrt utan äggstanningen. Jag har aldrig testat med rå pasta från början, utan brukar som sagt koka den men inte helt färdig.

      Det blir riktigt mäktigt och räcker till många matlådor.

      Tack detsamma! Snart kockrockar jag i eget kök igen :-)

      Radera
  3. IPA är min favorittyp av öl faktiskt. Det ska var beskt så att det krullar sig bak i munnen, och lukta så fruktigt att man tror man är i en annan världsdel. Härligt!

    Trevliga ögonblick då man stannar upp och verkligen tittar på en vardaglig sak, så som en champinjon. Vilka konstverk egentligen. Löv kan ge mig en sån känsla också. Häftigt.

    Riktig mac'n'cheese har jag aldrig ätit, men väl pastagratäng. Och din mat här påminner mig om en gratäng vi åt ofta när jag var liten. Comfort food - yes box.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du testat PUNK IPA från USA? Den är riktigt god och om du gillar IPA måste du hämta inspiration från bloggen India Pale Ales som jag följer - finns i blogglistan. Doften av öl kan verkligen vara helt underbar. Fast inte när den har läckt ut i en resväska...

      Det finns så mycket fint. Titta bara på en paprika när du delar den med alla frön och hinnor. Vackert!

      "Riktig" mac'n cheese tror jag egentligen är makaroner och ostsås, och då är ju vår makaronipudding mycket bättre!

      Radera
  4. Makaronipudding lagar jag en stor sats och drar till sjukan för helgjobb i ett par dagar, typ :-) Och alla är nöjda ska jag tillägga.
    Berra hälsar att du har bra ölsmak! Tur du fick testa två av deras sorter i alla fall.
    När det gäller MC-åkandet är jag vilande spätta eller nåt. Vi har inte haft hoj sedan ett par år tillbaka eftersom vi inte hann åka lika mycket när barnen kom. Men inte ex-spätta! Bästa sättet att semestra på, bortsett den en öm bak.
    Ramslöksoljan har jag bara blandat lika delar med äppelcidervinäger och sedan smaksatt med salladskrydda. Hällt över strimlad kålsallad och även över tomatsallad. Inte mer avancerat än så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hå, perfekt för familjen att leva på några dagar :-) Tack, då anar jag att han har liknande ölsmak. Ja, två av tre var ju inte så dåligt med tanke på hur många mil de små rackarna transporterades.

      Ska erkänna att jag är ganska vilande också just nu. Fast Mannen kör sin racer varje dag till och från jobbet. Så länge det bara går tills snö och is sätter stopp, inte att det blir kallt. Brrr... Öm i baken blir man och så är det så orättvist att behöva ha packningen på ryggen när man är passagerare!

      Jag ska gå loss på de där oljorna så fort jag bara kan. Under tiden står de i kylen som Erik sa :-)

      God natt!

      Radera
  5. Har alltid undrat över det där med macaroni and cheese som de säger över there ;) Har ju själv aldrig varit där och har heller (ännu) ej testat rätten. Men du har nog rätt... vi i Sverige har nog godare makaronipudding även om jag inte har smakat den heller haha ;)
    Kram vännen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. M&C over there är nog oftast vegetarisk, typ makaroner och ostsås men jag skulle ändå inte rekommendera det. Gör hellre en veggie variant av svensk makaronipudding! Kasta ner lite broccoli t.ex. i stället för bacon, eller blomkål kanske?

      Kram!

      Radera
  6. Makaronipudding som är så gott men det var länge sen jag gjorde det. Nu fick jag ny inspiration! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott! Bra, dags att göra det igen nu då :-)

      Radera
  7. När jag bodde i USA fick jag smaka på några ruskigt läskiga M&C, så jag håller med dig - vi i Sverige kick ass med deras MC. Utan tvekan! :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här, provade den som färdigmat från matbutiken. Urk! Och det växer de upp på... För alla amerikaner gör det nog inte the Martha Stewart way:
      http://www.marthastewart.com/274703/macaroni-and-cheese-recipes/@center/854190/comfort-food-recipes

      Radera
  8. Snygg närbild på champinjonen, ser nästan lite läskigt ut... Gott ihop med makaronerna! På en amerikansk blogg jag trillade in på var han/hon (perfekt ställe för hen) imponerad över M&C:n som var kokt i mjölk - mjölkstuvade makaroner alltså. Inget ensamrätt, tycker jag inte ;) Men de gillar sånt over there :p Med lite svamp och bacon och annat gottigt i så blir det ju komplett!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser nästan ut som ett vattenlevande djur den där champinjonen :-) Passade jättebra med svamp i puddingen. Man kan nog slänga ner lite annat också, broccoli funderar jag på t.ex. Ja, nog röstar jag på den svenska versionen!

      Radera
  9. Haha, på tal om skruvade mackisar så önskade min son det av sin halvdöva morfar när han var liten, det bidde stuvade makaroner i stället! I Västindien äter man ofta macaroni pie som tillbehör till allt det andra :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan förstå att det blev fel, speciellt som stuvade makaroner nog var mer bekant för morfar än skruvade :-) Men det är ju också jättegott, med massor av muskot!

      Oj, macaroni pie som tillbehör! Men då tar man god tid på sig att äta middag också va :-)

      Radera
  10. Haha, jag vet inte om man tar god tid på sig men man äter lite av allt. Förresten rusade jag hem och lagade makaronilåda efter att jag läst ditt Mac n' cheese recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte om det var lite the italian way :-) Makaronilåda blev det även hos dig alltså :-) Såg bilden på Insta - såg jättefin och god ut!

      Radera
  11. Undrar om min 5 åriga dotter gillar detta, jag kommer med säkerhet göra det! Ölen också! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så länge dotra inte rynkar på näsan åt köttfärssås och mos så är du hemma :-) Ölen får du inte missa!

      Hoppas både och smakar och trevlig helg!

      Radera