tisdag 20 november 2012

Lasagne med rökt skinka, squash, körsbärstomater och ostig sås med västerbotten och keso


Det är inte länge sedan jag gjorde lasagne utan den klassiska köttfärssåsen, utan en en helt annan historia, en svamplasagne med pestotäcke. Lite blodad tand fick jag kanske för här kommer ännu en ganska färglös lasagne som smakar bättre än den ser ut. Fyllningen består av rökt skinka, och squash som varvas med en ostsås med både västerbotten och keso. Gott och mättande, så mycket mer begär jag inte av middagsmaten. Den behöver inte gå fort att laga och inte heller vara lättlagad. Jag trivs i köket!

Jag trodde att keson skulle behålla sin klumpiga konsistens men den löser upp sig i ostsåsen som blir slät och fin. Tunna skivor av squashen fixar du lätt med en osthyvel. Om du som jag vill ha en ganska lös lasagne nöjer du dig med tre lager pastaplattor, i min form blir det nio stycken plattor. För en fastare, och därmed torrare lasagne kan du slänga ner fyra lager, tolv plattor. Ta lite tid och beräkna det där med hur mycket du kan lägga av ostsås, skinka och squash mellan lagren - så att du inte står där med för lite eller för mycket på slutet.

4 portioner
1 stor squash (ca 400 g), tunt hyvlad på längden
Salt
200 g riven lagrad ost (västerbotten eller präst t.ex.)
250 g naturell keso
1/2 tsk riven muskotnöt
25 g smör
1/2 dl vetemjöl
8 dl mjölk
200 g rökt skinka i skivor
9-12 lasagneplattor (250 g)
Salt och vitpeppar
Halverade körsbärstomater

Lägg den hyvlade squashen i ett durkslag och salta. Blanda runt och låt stå i cirka 20 minuter. Ta undan 1 dl av den rivna osten, blanda resten med keso, muskot, lite salt och vitpeppar. Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölet. Börja späda direkt under omrörning med lite av mjölken så att smör och mjöl löser upp sig. Späd sedan med lite mjölk i taget tills all mjölk sakta kokat ihop till en bechamelsås. Låt sjuda ett par minuter och blanda sedan ner ost- och kesoblandningen. Smaka av med salt och vitpeppar. Det behövs inte mycket extra salt så var försiktig...

Skölj av och torka squashen. Smörj en ugnsform och bottna med ostsås. Varva ostsås, squash, skinkskivor och lasagneplattor. Avsluta med ostsås överst. Fördela ett gäng halverade körsbärstomater över lasagnen och strö över decilitern med riven ost som du har sparat. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter. Lasagnen får lätt lite för mycket färg mot slutet. Du kan dra ner värmen till 200 grader och även täcka med lite folie om det skulle behövas.

En krispig sallad är gott till den mjuka och såsiga lasagnen!



Durkslaget hittade jag inte. Kan ligga kvar i någon av kartongerna vi bar ner i förrådet inför vår inflyttningsmiddag. Det fick bli lökkorgen i stället :-) Jag kan inte helt säkert säga varför squashen ska saltas innan, det är ju en sak med aubergine för att ta bort beska. Men jag tycker inte att squash är beskt alls så min teori är att saltet ska mjuka upp lite eller så är det för att bli av med vätska. Någon som vet säkert?



Denna blekfis till lasagne blir i alla fall lite gladare i färgen med tomater på toppen...



Jag använde en "dryg" deciliter riven ost till gratineringen. På ett ungefär...



Slafs så var det upplagt och klart. Och maten flyter ut. Men så vill jag ha min lasagne så inga perfekta portioner med raka kanter här inte. Jag tycker att det blev gott och maten passar perfekt i en matlåda. Allt enligt uppgift från Mannen och det är en ganska säker källa.


Mina planer att planera middag och inhandla för måndag-torsdag gick i lås. Kommer inte ihåg när jag senast lyckades med mer än två dagar i rad. Sååå skönt att inte behöva stanna och handla, inte ens för att komplettera. Att jag laddade två stora papperskassar till bredden när jag handlade igår, i stället för att ta fler kassar var dock mindre smart. Självklart gick en sönder när jag precis kom fram till porten hemma, alltid lika kul. Men det var ju nära hem att hämta en ny kasse så några svordomar senare var allt inburet och inplockat i kyl och skåp. Duktig idiot!

Den som hänger med kommer att bjudas på en rätt med kyckling och gnocchi, en hederlig husmansrätt och så en rejäl lite annorlunda gryta. Två av dessa recept har jag aldrig gjort förut och det ska bli kul att prova. Måndagens recept är lasagnen som vi nyss har avverkat här. Mot nya matmål!

God afton!

Förresten, fler kategorier har jag ju nu!
Med tiden och all mat som lagats med den så hade min kategori "Smått & gott" vuxit sig väldigt lång. Det är inte så praktiskt att behöva scrolla ihjäl sig när man vill titta igenom något så jag har lagt till fler kategorier och delat upp det lite mer. Hoppas det ska underlätta lite beroende på vad du letar efter!


18 kommentarer:

  1. Oj oj vad gott det ser ut. kan ju inte bli annat än gudomligt smaskigt med de ingredienser!

    Lena från Make Ahead Food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och mycket salta smaker "av sig själv" från ost och skinka så det behövs inte alls mycket extra av den varan. Smaskigt och slafsigt!

      Radera
  2. Konstigt att keson löser upp sej i såsen av sej själv, men tur att den gör det.

    Att trivs i köket tvivlar vi inte på alls, det märks. Måste vara härligt att få rumstera runt där inne igen!
    Squash ska nog saltas för att bli av med vätska, det har vi för oss i alla fall. Precis som man gör med gurka ibland.

    Härligt med framförhållning, även när påsarna brister...Hänger med gör vi, och ser fram mot de nya målen!

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir bara små vita prickar kvar av keson, det kan jag leva med :-) Jag tror ni har rätt där om squash och salt. Det blev en rejäl pöl med vatten efteråt...

      Jag hoppas att jag ska kunna fortsätta med framförhållning och planering. Det blir faktiskt lite roligare då. Och det är inte så att maten varje dag är spikad utan jag kan ändå vilken dag jag gör vad - som jag känner för. Så både flexibilitet fast det är planerat!

      Kramar!

      Radera
  3. Här blev det också lasagne idag men av den klassiska varianten. Barnen önskade sig det och bad så snällt ;). Men jag tycker det är roligare med variation. Ska bli kul att se resten av rätterna, lite nyfiken på den där grytan. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju en klassiker av en anledning, den håller alltid och jag förstår att det inte kan vara lätt när de ber snällt :-)

      Så många varianter på lasagne som jag förstått att det finns så fortsätter jag nog att prova nytt ibland, med klassikern däremellan.

      Grytan är jag också nyfiken på, två sorters kött ska det vara i och en massa grönsaker. Förväntningarna är stora så jag hoppas att jag lyckas leverera.

      Kram!

      Radera
  4. Blev nästan helt såld på din rubrik idag förutom rökt skinka.... ;) Ja, med den kombinationen kan det väl inte bli annat än gott hehe.

    Najs med kategorier... tog bort min julkategori i våras men ångrar mig nu... får se över och kanske lägga tillbaka den.

    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grisen går nog bra att ta bort och ersätta med något som du är bäst på att komma på. Tipsa gärna, jag har en kollega som är vegetarian och gärna lagar min mat men behöver då förstås ändra lite här och var. Jag tipsar så gott det går och hon har förstås egna idéer men mer input skadar ju inte!

      Jag tror det underlättar med kategorier och en liten bild när någon vill leta, inklusive jag själv. Jag glömmer ju bort allt jag har lagat och favoriterna vill jag snabbt kunna få fram. Men som sagt, då får inte listan vara alltför lång - då tröttnar man nog...

      En julkategori skulle nog vara väldigt poppis nu!

      Kram till dig!

      Radera
    2. Fast klart om du letar så är ju sökfunktionen väldigt bra. Jag söker alltid i mina recept så hittar jag de snabbt och smidigt :)

      Radera
  5. Älskar krämiga lasagner med mycket go smak! Vem trivs inte i köket?!:) Men nuförtiden kan det vara lite hetsigt....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns en del konstiga typer som inte trivs i köket har jag hört, stackars människor :-) Blir det hetsigt lägger jag ner. Är det inte trevligt när maten lagas blir den inte god har jag också hört. Det är inte utan än att jag tror lite på det...

      Radera
    2. Absolut. Det jag tror kan uppskattas som jag uppskattar i alla fall när jag själv letar recept är en bild på slutresultatet. En bild triggar mer än bara en rubrik. De inlägg som har flest träffar hos mig är kategorierna. För de är ju inlägg o inga sidor även om de ligger som en lista i toppmenyn. Hepp!

      Radera
  6. Hej! först: bloggen och rätterna är topp topp!
    Tänkte se om du har några goda, enkla tips på vegetariska rätter, lasange, pizza, pasta eller något annat gott?

    SvaraRadera
    Svar
    1. kanske kan länka ett eller två recept från dina tidigare inlägg?

      Radera
    2. Hej Gustaf!

      Tack och bock :-)

      Det finns en hel del vegetariskt faktiskt, och där det inte är vegetariskt brukar jag tipsa om hur rätten kan bli det. Använd sökfunktionen "Rota runt i skafferiet" i vänstra menyn och skriv vegetariskt:

      http://lottakruse.blogspot.se/#uds-search-results

      Alla träffar från bloggen kommer med, se flera numrerade flikar.

      Jag märker vegetariska rätter med etiketten vegetariskt så det är det bästa sättet att hitta dem här. Hoppas något av det kan passa, det finns allt möjligt!

      Radera
    3. Gustaf!

      Här en direktlänk till en jättegod vegetarisk gratäng med vitmögelost: http://lottakruse.blogspot.se/2010/10/gronsakslasagne-med-tacke-av.html

      Den har min kollega som är vegetarian provat och hon gav tummen upp!

      Radera
    4. Verkligen tack! Ska spana in tipsen! Hoppas på lyckad lördagmiddag!

      Radera
    5. Vassego och lycka till!

      Radera