torsdag 16 januari 2014

Biff Lindström med råstekt potatis och lök


Älskar färsbiffar! En storfavorit är á la Lindström. Biffarna blir så saftiga och är packade med smak. Det som är så bra med färsbiffar (förutom att det är himla gott) är att man kan slänga ner lite vad som helst. Fast för att kallas Biff Lindström ska man nog ändå ha i åtminstone rödbetor och kapris. Det har jag inga som helst problem med, så här kommer en variant med lite senap i också!

Servera biffarna med råstekt potatis och lök, salt- eller ättiksgurka och skivade rödbetor! Potatismos är förstås också gott till. Potatismos är alltid gott!

4 portioner
3/4 dl mjölk
Knappt 1/2 dl ströbröd
400 g nöt- eller köttfärs
1 gul lök, finhackad
2 msk kapris, grovt hackat
3 msk inlagda rödbetor, fintärnade
2 äggulor
1 msk dijonsenap
Salt och svartpeppar efter smak
Smör till stekning

Blanda mjölk och ströbröd och låt stå tills det har svällt. Blanda sedan med resten av ingredienserna till en fin smet. Stek en liten bit av färsen i smör och smaka av med salt och svartpeppar. Forma till fyra biffar och stek i smör på medelstark värme, ca 4-5 minuter på varje sida tills de är genomstekta.

Råstekt potatis och lök
Skär fast potatis i bitar. Grovhacka en gul lök. Använd gärna en traktörpanna som har ett lock och stek på potatisen i lite smör på hög värme några minuter tills den börjar få färg. Dra sedan ner värmen och lägg på locket. Skaka om regelbundet. När potatisen börjar bli klar, klicka i lite mer smör och blanda ner löken så att den får steka med en stund. På slutet tar du bort locket så att potatisen får ånga av lite. Smaka av med salt och svartpeppar.



Kapris och rödbetor ger grymt god smak till färsbiffarna!


Servera med gurka och rödbetor, och så stekt potatis och lök förstås!

Igår blev det lax (!) till middag. Lax som vi hade bestämt oss för att vi inte tycker om! Men vi vågade prova ändå med riktigt bra råvara, och det blev hur gott som helst! Laxbarriären är sprängd och jag tillbringade kvällen med att surfa efter fler goda laxrecept och det finns ju hur mycket som helst. Så roligt att få kunna variera maten mer och prova på helt nya recept med lax, och annan fisk också förstås. En helt ny matvärld har öppnat sig :-)

Gårdagens laxfilé på drygt 400 g (ca två portioner) tillagades i ugnen på 200 graders grillvärme tills termometern visade 55 grader. Laxfilén med skinn penslades med olivolja, sedan pressades citronsaft över, kryddning med Santa Marias kryddkvarn "Fish & Seadfood" med bland annat saffran och fänkål. Överst vita sesamfrön som gjorde ytan på laxen lite knaprig. Till detta serverades ris och en enkel sås på matlagningsgrädde, crème fraiche, vitt vin, hummerfond, citronsaft, salt och vitpeppar. Och så en sallad med blandade blad, avokado, tomat och rödlök. En riktig kanonmåltid! Den bjuder jag på men tyvärr utan bild...

Se där, två recept i ett och samma inlägg - inte illa :-)




24 kommentarer:

  1. Biffar i alla former går lätt ner i Malins mage, nemas problemas! Så även lax. Jag tycker du är så duktig med att testa fisk. Tänk vad Mårtenssonarna måste vara stolta! ;-)

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja... Lite duktig är jag i alla fall :-) Bara att tacka Mårtenssons för inspirationen och peppningen!

      Kram till dig!

      Radera
  2. Jag älskar Biff Lindström, men just denna rätt blir aldrig bra när jag försöker göra den själv. Biffarna blir ofelbart torra, hur jag än gör. Men när jag ser det här blir jag suger på att testa igen!

    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk mycket av rödbetor och kapris, mjölk/ströbröd och äggulor och gör dem stora så blir de inte torra. Testa igen - det är ju så gott :-)

      Radera
  3. VIlken läcker biff! Oj vad hungrig jag blev nu... Biff Lindström är fantastiskt! Blev det burgare av resterna sen? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet du vad? Precis så gjorde vi och det blev hur gott som helst att ha som burgarkött. Så tack för tipset :-)

      Radera
  4. Jag ÄLSKAR färsbiffar! Och speciellt Lindströmmare! Min mamma (som egentligen hatar att laga mat) gör faktiskt jättegoda biff á la Lindström. Själv har jag aldrig gjort några, när jag tänker efter. Tror jag får ta och bjuda hem mig själv på middag snart...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gemensamt föremål för föremål för matkärlek då :-) Tycker absolut att du ska ordna den där midda'n med Herr Lindström!

      Radera
  5. WEEII, fiskintaget stiger och Mårtenssons jublar i kör!!! Heja dej:) Och visst har du så rätt i att det hänger på råvaran till stor del, vi beställer gärna fisk genom Håkans jobb från Kåseberga och då vet vi att vi får ordentliga grejer.

    Och ja, Lindströmmaren går verkligen inte av för hackor heller, kanske en fiskvariant på fiskfärs ligger någon stans i framtiden?

    En riktigt skön helg önskar vi dej Lotta,
    kramarna till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är jag duktig :-) Och jag är så glad att jag tycker om det oxå. Riktigt avis på er tillgång till bra råvaror. Tror dock det är en bit kvar till fiskfärs. Jag föredrar fisk som flikar sig så där härligt. Men jag ska inte säga aldrig :-)

      Kramar!

      Radera
  6. Då måste jag fråga även dig: har du el någon du känner sagt att lax smakar mögel?

    Jag har ätit lax 2 ggr i mitt liv, på restaurang så jag trodde det var "säkert", men det var så stark mögelsmak att jag fick kväljningar. Laxen smakar även stark fisksmak/tran (som paret Mårtensson föreslog), men mögelsmaken var överväldigande.

    Det var gravad lax ena gången och någon slags fiskburgare med lax och torsk andra gången. Min syster kände också samma mögelsmak. Min bror som brukar grilla lax på sommaren säger att lax "alltid" smakar mögel, men han äter ändå. Jag står inte ut med varken tran- el mögelsmak.

    Men jag ser aldrig att någon annan tycker att lax smakar mögel (eller tran)? Har aldrig känt mögelsmak hos någon annan fisk (men äter i stort sett bara mager vitfisk och inlagd strömming), men däremot ofta i bananer, ananas och mango som jag älskar. :(

    Skulle gärna vilja komma över min fiskfobi och lax är ju inte så dyrt. Men jag antar att du hade en riktigt bra råvara den här gången (som inte borde ha smakat vare sig mögel el tran), det är nödvändigt om maten ska bli riktigt god! :) Jag är bara förvånad över att restaurangerna som jag besökte hade så "dålig" lax?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att smaken du beskriver kan förstärkas i gravad lax, och i en burgare där man maler till fiskfärs tror jag inte att man använder det finaste fiskköttet.

      Just smak av mögel kan jag inte säga att jag känner i lax, men när det smakar på det där sättet som jag inte tycker om så är det väldigt speciellt och inte apitligt för mig. Svårt att beskriva smaken annat än.. unken?

      Men vi hade tur tror jag. Det var en hel bit benfri laxfilé med skinnet kvar på undersidan, köpt över disk på ICA. Hela biten smaksattes med olivolja, citronsaft, mycket kryddor och så sesamfrön på toppen. Tror vi lyckades tillaga den till perfekt temperatur också och jag gillade verkligen smaken. Tror att du bara har haft otur för om jag kan tycka om det, så kan säkert du också. Prova igen!

      Radera
    2. Jag dyker in här i diskussionen som den fiskälskare jag är. Fisk ska absolut inte smaka mögel eller unket! Men på många ställen är det svårt att få tag på riktigt färsk fisk och då kan det lukta och smaka annat än bara hav. Lax ska inte vara billig, för du ska betala för kvalitén.

      Radera
    3. Bra bra att få det ytterligare belagt och håller med dig om priset på i det här fallet laxen. Laxfilen vi köpte över disk kostade 150 kr/kilo och Salmalaxen som vi köpte en bit av kostade 300 kr/kilo!

      Radera
    4. Jo, jag förstår mycket väl att man måste betala för att få bra kvalitet på maten, vare sig det är kött el fisk.

      Men det är så många som äter lax och säger att det är "urgott" och jag tvivlar på att de köper färsk lax för 150-300 kr/kg. Det är recept på lax överallt och barnfamiljerna tycks äta det oftare än både köttfärs och falukorv. Och ingen klagar över dålig, billig fisk som smakar illa?!

      Så du Remsan, tex köper alltid färsk, dyr lax som smakar perfekt?

      Jag vet hur färsk fisk ska lukta och smaka, det märks direkt när den inte är färsk, ett tillfälle då det är positivt att ha ett utmärkt luktsinne.

      Men jag hade förväntat mig något bättre på en restaurang där jag inte kan inspektera fisken själv innan utan måste lita på kocken. Fiskbiffarna var dessutom inte gjorda på färs, utan lite större fiskbitar (blandade) som knappt höll ihop. Så där gick det inte att smyga ner dålig fisk.

      Men det är bara att inse att det är mitt smak-och luktsinne det är fel på. Jag tänker aldrig köpa lax för minst 100 kr/kg bara för att sedan bli tvungen att slänga det pga att det är oätbart.
      Jag håller mig till mager vitfisk istället. Konstigt att det går att köpa fryst, billig torskryggfilé utan att det smakar apa...

      Radera
    5. Jag tycker inte att någon kan ha "fel" på smak- och luktsinne. Det är bara olika för alla vad man uppfattar - gillar och inte gillar. Jag som är "grön" när det gäller att köpa och tillaga fisk har inte provat t.ex. frysta portionsbitar av lax ännu, så jag vet inte hur de smakar. Men jag ska prova så får vi se vad jag tycker om dem. Jag har inte provat fryst vitfisk sedan jag flyttade hemifrån för väldigt länge sedan, då tyckte jag inte om det. Men jag kan tänka mig att kvaliteten på den frysta fisken är mycket bättre idag.

      Radera
    6. Nu kunde jag inte heller hålla mig! Är stor fiskälskare, men frusen lax i portionsbitar är fullkomligt oätligt! Transmak och mosig konsistens gör ingen glad. Tror att det blivit så populärt med alla laxrecept för att det är enkelt och billigt, och för att smaken oftast döljs med en massa kryddor och såser. Jag tycker att fisk ska smaka fisk, inte kryddor. Tyvärr är det svårt att få tag på bra fisk om man inte bor efter kusten eller i en storstad. Vi får hoppas att det förbättras snart.

      I övrigt ska jag nog testa de här biffarna ikväll, verkar urgoda! Tack för receptet!
      Kram!

      Radera
    7. Jag får gå på magkänslan helt enkelt som säger mig att just frysta portionsbitar inte kan vara så bra... Där jag oftast handlar har de en jättebra fiskdisk så jag får se till att stanna till där lite oftare.

      Biffarna är grymt goda - hoppas du blev nöjd!

      Kram!

      Radera
  7. Vilken god middag och vilka fina bilder du tar. Får man fråga vilken kamera du använder? Och använder du blixt eller lampa av något slag? :)

    MVH Madelene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Madelene! Kameran jag använder är en Canon EOS 600D med ett Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM objektiv. Jag använder trådlös blixt som heter Canon Speedlite 430EX II. Funkar för mig och mina begränsade fotokunskaper när det gäller det tekniska :-)

      Bästa hälsningar
      Lotta

      Radera
  8. Vad det gäller färsbiffar är jag likadan - jag älskar färsbiffar! Av alla dess slag. Lindströmmare var länge sedan nu, men det måste det bli snart är ju så gott!
    Hoppas håret blev snyggare än tantlila ha ha... Ha en riktigt skön helg. Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad vore live utan färsbiffar liksom :-) Lovar att skallen är allt annat än lila! Blev riktigt nöjd ändå :-) Trevlig helg och kramar tillbaks!

      Radera
  9. Håller med, biff lindström är så himla gott! Är en av de får kötträtter jag fortfarande äter, faktiskt. Och helst ska pappa göra dom, såklart :=) KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt att du håller fast vid den och samma för mig, pappa gör dem bäst :-) Kram!

      Radera