tisdag 4 februari 2014

Fläskfilé fylld med skinka, mozzarella, soltorkade tomater och basilika, frästa sugarsnaps och potatisgratäng


Att fylla fläskfilé och kyckling tycker jag är riktigt najs! Fyllningen i den här filén är väldigt klassisk eftersom de passar så bra ihop. Det blir ofta så med italienskinspirerad mat! Välj någon typ av rökt "finskinka" som prosciuotto eller serrano och satsa på färsk basilika i stället för torkad. Att det blev torkad basilika för min del var en nödlösning, jag glömde helt enkelt att köpa färsk..

Här tycker jag inte att du ska använda fläskytterfilé som är väldigt kompakt i köttet. Det blir svårt att banka ut det till en tunn platta. Men om du skär med kniv igenom filén på längsen utifrån och in så kan det gå. Gör som du vill! Notera redan nu att du behöver ett steksnöre. Tandpetare blir för spretigt och fyllningen kommer inte att hålla sig kvar inuti lika bra som med steksnöre.

Eftersom risken är stor att du inte förstår min beskrivning av hur du ska skära köttet, så kan du kolla in principen här >

Serveringsförslag
Frästa sugarsnaps och potatisgratäng

4 personer
1 fläskfilé
Salt och svartpeppar
6-8 skivor parmaskinka eller prosciuotto
2 små bollar mozzarella, skivade
1 kruka färsk strimlad basilika (alternativt torkad basilika)
8-10 soltorkade tomater inlagda i olja, strimlade
Olivolja

Skölj och ansa fläskfilén, torka av. Ta en riktigt vass och bra kniv och börja skära ett längsgående snitt någon halv centimeter in, men skär inte igenom utan vrid kniven när du nästan är igenom, vrid köttet och skär vidare så att du vartefter får en platt köttbit. Om du tycker det verkar bökigt, skär istället ett snitt mitt på filén på längden men inte helt igenom. Vik ut delarna åt sidorna. Banka köttet platt. Salta och svartpeppra.

Fördela skinkan omlott ovanpå fläskfilén, och sedan mozzarellaskivorna. Ringla över lite olivolja. Lägg på strimlad basilika (eller torkad) och sedan strimlade soltorkade tomater. Rulla ihop till en rulle (vad annars...) och ta fram steksnöret. Börja med att lägga snuret runt rullen och göra en knut i ena änden, flytta sedan tråden framåt längs rullen några cm, vira snöret runt rullen och lägg omlott så att det bildas ett kryss typ... Svårt att beskriva men jag hoppas du förstår - termen är "bind upp köttet". Dra åt vid varje "kryss" så att fyllningen håller sig kvar i rullen.

Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om. Salta och peppra. När köttet har fått fin färg, ställ i 175 grader ca 15 min. Ta ut köttet. Vira in det i folie och låt vila ca 10 minuter. Ta sedan bort snöret och skiva upp och du får superfina skivor där den mycket smakrika fyllningen syns varvad på ett läckert sätt.



Köttet är platt fyllningen påbörjad med skinka, mozzarella och (tyvärr) torkad basilika.


Soltorkade tomater i olja ger jättefin smak på fyllningen!


Så! Nu ska det bara rullas och snöras ihop...


Klart att steka på till fin färg innan det är dags för ugnen!


Efter en stund i pannan, ugnen och vila i folie - skivat och klart!



Sugarsnapsen tillagade jag som jag föredrar att tillaga den här typen av grönsaker. I het panna med lite olja, skaka runt med salt och peppar ett par-tre minuter. Precis lagom så att det blir lite färg och smak med bibehållen krispighet.

Servera köttet med en krämig potatisgratäng - då behövs ingen sås. Och grönsaker.
Har du något förslag på andra fyllningar? Tipsa gärna!


18 kommentarer:

  1. Mmmmm - fläskfilé! Testade en enklare detox-variant förra veckan och då vara det no-no till bl a rött kött, så nu är jag bara sååå sugen. Det här lät ju toppengott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men fläskfilé är ju ljust kött ;-)

      Radera
  2. Jag gjorde något liknanade med fläskkarré för ett tag sedan, porchetta hette det då. Salvia, vitlök, citron och ramslök lade jag i.
    Den här typen av fläskfilé lockar mig - det var länge sedan jag använde de klassiksa, tomat/mozarella/basilika-kombon, men det är ju magisk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Porchetta står på listan att göra - underbart att kunna slänga i allt möjligt gott som fyllning. Hämtade instruktionen om hur man ska skära upp köttet från beskrivning av just porchetta! Italienska kombinationer är ofta magiska :-)

      Radera
  3. Mums! Detta får du bjuda mig på när som helst! :)

    Hoppas allt är bra med dig i kylan, Lotta!! Idag har vi sol i London (efter en vecka av ihållande regn) och vi njuter kan du tro! Stor kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Noted!

      Vi har inte direkt kallt längre, några plus, blött och väldigt dimmigt. Mer som London :-) Fast inte om solen skiner hos dig nu förstås! Inte ett dugg avundsjuk...

      Kram!

      Radera
  4. mums va gott detta såg ut :)

    SvaraRadera
  5. Det finns ingen som kan läska så med sina bilder som du. Galet fina matbilder!
    Allt du har i filén älskar jag. Mozzarella är en favorit!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Malin säger jag och rodnar blygsamt :-) Mozzarella är bra till så mycket. Funderar på om det skulle funka med halloumi här men jag tror inte det blir lika lyckat...

      Kram!

      Radera
  6. Inte allt i min smak som du vet ;-) men när det som här frågas efter alternativa fyllningar tänker jag alltid på vad jag gör med "huvudingrediensen" = fläskfilé annars... numera använder jag fläskfilé till stroganoff; kan tänka mig en fyllning med lök, någon tjockare "tomatsås" och persilja som sedan puttrar färdigt i eller serveras med en vanlig hederlig *stroganoffsås*... eller "a la flygande Jacob" som jag bara känner till (gör) med fläskfilé och stekta bananer... känner redan smaken ihop med currygrädden... Resten av recepten får du hitta på själv ;-)

    Ha en bra bergfest!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) Vilken bra idé att använda fläskfilé till stroganoff! Då blir det varken korv eller biff stroganoff utan filé stroganoff! Currygrädde var länge sen - det är gott!

      Radera
  7. Porchetta är riktigt gott, som vanligt går våra smaker hand i hand:) Vi har testat med lite olika styckningsdetaljer, picknickbog nu senast och tidigare har vi haft sidfläsk och fläskkarré och de går bra allihop.
    Fyllt har vi gjort lite som du, men även provat med citron, bacon och olika örter - äpple, rosmarin och ingefära bland annat.

    Kramarna till dej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste ju verkligen göra porchetta också! Bacon i fyllningen förstås, citron och fräscha örter låter gott. Det är kul när man kan variera på så många sätt, även med vilket kött man använder. Tack för tips!

      Kramar!

      Radera
  8. Detta måste jag bara testa! Åh... Jag kan verkligen tänka mig att bjuda på rullen ihop med en par goda tillbehör. Bokmärker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låt mig veta vilka tillbehör du väljer!

      Radera
  9. Svar
    1. Tack :-) Saftigt och massor av smaker!

      Radera