torsdag 10 januari 2013

Het currygryta med fläskfilé, tomat, sambal och kummin


Den här currygrytan är väldigt god som den är men även perfekt att spinna vidare på. Jag tänkte direkt på att kikärter vore gott att blanda ner. Och mer grönsaker, t.ex. strimlad paprika, broccoli... Man skulle kunna låta tärnad potatis (mjölig) koka med i grytan för en komplett rätt. Dessutom skulle potatisen reda av grytan så att man inte behövde göra det separat på slutet. Du kan göra grytan med kycklingfilé eller vegetariska alternativ som quorn och soja. Ja, det finns många sätt att variera grytan på men grunden tycker jag ska vara den samma. Currybuljongen med hetta och färska tomater som såsar till sig så fint. Den här årstidens trista tomater passar verkligen att blanda ner i grytor och soppor!

Mängden sambal oelek avgör du själv. Tänk på att det är typ koncentrerad chili så smaka dig gärna fram med mängderna i stället för att ta den större mängden direkt. Kör med eller utan vitlök. Till den här grytan duger det fint med "vanlig" gul curry i kryddburken. Det brukar finnas två sorter, en standard och en som är lite starkare. Här har jag valt den som är standard. Ta mer fläskfilé om du vill ha en "köttigare" gryta.

Ca 4 portioner
Ca 800 g fläskfilé
1 stor gul lök, grovt hackad
4 tomater, klyftade
1 tsk kumminfrön
Neutral olja till stekning
3 tsk curry
(Finhackad vitlök för den som önskar)
1-3 tsk sambal oelek (smaksak)
5 dl kött- eller grönsaksbuljong
Salt
1 gnutta socker
2 msk vetemjöl + vatten
1 dl persilja, hackad

Skölj, ansa, torka och skär fläskfilén i tunna skivor. Rosta kumminfröna någon minut i en gryta utan fett. Skvätt i någon matsked olja och fräs köttet tills det fått fin färg. Strö över currypulvret och fräs med köttet en någon minut.  Blanda i lök, (vitlök), tomater och sambal oelek. Häll i buljongen och låt grytan sjuda i ungefär en kvart. Runda av med en gnutta socker och smaka av med salt. Vispa ihop vetemjölet med en knapp dl vatten till en redning. Tillsätt drygt hälften av redningen i grytan och låt sjuda en stund. Tillsätt mer redning tills du får den konsistens du önskar. Garnera gärna med persilja och servera med ris.

När du rostar kumminfröna så doftar det något alldeles ljuvligt gott! Och när curryn fräser ihop med köttet - samma sak! 



Tunna skivor fläskfilé att fräsa med curry och sedan i med tomat, lök och allt annat gott!



Buljongen kan man äta med sked! Köttet blir väldigt mört och gott.



Servera grytan med ris eller bröd. Med mer grönsaker och kött i funkar det säkert bra att äta den som den är, utan extra kolhydrater vid sidan om. Eller som sagt, låt potatis puttra med i grytan!

Tulpanbuketten som jag köpte i måndags håller sig fortfarande jättefin hemma på köksbänken! Den börjar sloka lite men jag tycker att det är fint när tulpanerna börjar spreta åt olika håll och de liksom niger fint. Alla kronblad är fortfarande fräscha, färgen håller och det är bara så fint att titta på och bli glad av. Det får nog bli en bukett nästa vecka också!

Snart helg hörrni - vart tog den här veckan vägen??!!


16 kommentarer:

  1. Jag tänker direkt kyckling när jag läser curry... men tunnt skivad fläskfilé är nog lika gott!

    Med två små förändringar (tomater och kummin) ska receptet provas iallafall!

    Ibland räcker "en enkel tulipan" för att man ska må bättre i detta *vinterslaskregnväder* ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir ju ofta så med curry, att den får sällskap av kyckling. Funkar verkligen toppen med fläskfilé i stället, speciellt i den här rätten.

      Kasta i lite andra grönsaker i stället för tomaterna :-)

      Fler tulpaner ska det bli. De piggar verkligen upp!

      Radera
  2. Curry I love! Spännande att ha kummin i... lite svenskt skulle jag tippa med tanke på att curry annars brukar användas ihop med spiskummin. Ser riktigt gott ut och ett plus att man kan variera rätten på olika sätt.

    Ja, veckan flög iväg precis som jag sa.... blink blink och det är måndag igen!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smakade mycket bra med kummin i grytan! Har ingen aning om ifall det är svenskt eller inte, jag förknippar annars kummin med bröd och bakning. Och det doftade så gott när man rostade!

      Blink blink verkligen. Jag ska blinka långsamt under helgen så att måndagen dröjer :-)

      Kram!

      Radera
  3. Åh vad najs! Och fläskfilé tycker jag verkligen gör sig bra i så tunna skivor.
    Rostad hel kummin i alltså...? Måste testa!

    Ja det är så häftigt när tulpanerna bara spretar och har sig. Roligare än prydligt rodnade (även om det också är fint).

    Ja jaaag har ingen aning vart veckan tog vägen? Vad hände liksom?
    Åker ni till landet?

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fläskfilé gör sig riktigt bra tunnskivat. Hellre det än t.ex. strimlat. Och mört blir det! Var lite skeptisk till hel kummin, brukar väl mest användas i bröd? Men smakade toppen ihop med tomater och de andra smakerna.

      Helt crazy tulpaner men galet vackra.

      Swosh är vad som hände. Otroligt. Jepp. Vi åker till landet och ska bland annat hem till mor och far och fira pappsen som fyller år på lördag. Har du något skoj på gång?

      Kram!

      Radera
  4. Låter gott! Jag har massa kikärter hemma så jag kan tänka mig en gryta med det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Jag tror verkligen att kikärter passar perfekt i den här grytan. Prova :-)

      Radera
  5. Så gott! Och perfekt för mig som inte äter mejeriprodukter! Sparas genast!
    Ha en toppen fredag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte att även för mig kan det ju vara bra med en rätt utan grädde, ost och bacon :-)

      Tack detsamma!

      Kram

      Radera
  6. Fläskfilé låter bättre än kyckling, vad jag än gör med kycklingen så kan jag inte komma överens med smaken... Och kummin, ovanligt att ha i det i en curry istället för spiskummin. Låter kul att testa!

    Hoppas ni har tur med vädret inför bilturen till landet. Jag som bor på ostkusten håller på att bli insnöad nu! :) Full snöstorm för andra dagen i rad, börjar nog bli 2 dm lokalt nu. Och ändå bor jag i en hamnstad så den mesta snön brukar blåsa bort direkt i vanliga fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tänka mig kyckling också men tror att fläskfilé passar bättre här. Hela kumminfrön gav jättefin smak!

      Ja du, tack! Kan behövas lite tur med vädret. Det har snöat men inte lika mycket som på ostkusten har jag förstått. Er tur nu :-) Hoppas det ger sig snart. Inte roligt med för mycket snö...

      Trevlig helg!

      Radera
  7. Åh, kan tänka mig att kumminfröns doftar underbart när de rostas... Måste testa det i mat! Och gul curry är ju alltid gott, det vet du ju att jag åt häromdagen ;) Blir alltid lite nostalgisk av det, tänker på mat som mamma gjorde när man var liten...

    Trevlig helg på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kittlar dödsskönt i näsan. Doften alltså :-) En hederlig kyckling i curry, det är grejer det och sånt som mamma ofta gjorde. Långkok för riktigt mör kyckling.

      Detsamma!

      Radera
  8. Nämen faan va gott det verkar. Blir nyfiken på att du använder kummin och inte spiskummin. Värt att prova ;)
    Tack för inspirationen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Curry hjärta kummin lika med kärlek :-) Prova!

      Vassego!

      Radera