tisdag 8 januari 2013

Köttbullar! För att det är så infernaliskt gott och jag tröttnar aldrig...


Visst. Det blev några köttbullar över julen som trillade ner i magen. Men inte mammas som är de godaste jag vet, och inte heller mina egna som är de näst godaste :-) Så jag är långt ifrån trött på köttbullar och jag har inte ett dugg emot att stå en stund och rulla dem, trots måndag kväll efter första arbetsdagen på ganska lång tid. Det är terapi har jag ju sagt, att laga mat. Avkoppling.

Jag äter mina köttbullar med spagetti eller mos. Och med skysås. Eller gräddsås om jag är på det humöret. Den här gången var jag på skyhumör. Att ange ett exakt recept på köttbullar är ganska svårt, det blir aldrig exakt likadant varje gång. Och så har jag har märkt att jag på senare tid faktiskt gärna blandar ner lite ströbröd som fått svälla i mjölk. Har kört utan så långt jag kan minnas men jag inbillar mig att köttbullarna faktiskt blir saftigare på det sättet. Inbillning eller inte, huvudsaken det smakar bra och det gör det så jag tror jag fortsätter med det ett tag till.

Ca 30 köttbullar som de gjordes den här gången
400 g nötfärs
2 ägg
3/4 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1 liten gul lök, finhackad
1 tsk soja
1 msk sirap
Salt, svartpeppar och vitpeppar efter smak
Smör

Sky: Vatten, soja, vitpeppar

Blanda mjölk och ströbröd. Låt stå en stund och svälla upp lite grand. Blanda färs, ägg, lök, soja och kryddor med mjölk och ströbröd. Använd händer och fingrar! Det är så mycket lättare att göra en fin smet av alltihop då. Använd gärna ett mått av något slag så att du får jämnstora köttbullar. Måtta upp och rulla. Och rulla. Och rulla. Blöt gärna händerna med jämna mellanrum så blir det lättare att forma bullarna. Lägg köttbullarna vartefter du rullar dem på ett skärbräde som du sköljt med kallt vatten så fastnar de inte när de ska lyftas ner i pannan.

Hetta upp en stor stekpanna och smält en rejäl klick smör. Lägg i köttbullarna, lyft pannan och snurra runt den så att köttbullarna liksom slungas runt och tar form. Ställ ner pannan och stek till fin färg runtom bullarna, snurra runt med jämna mellanrum. När köttsaften börjar sippra ur börjar bullarna bli klara. Stek någon minut till och häll sedan på ett par dl hett vatten, några droppar soja och lite vitpeppar. Blanda runt, dra ner värmen och låt köttbullarna puttra färdigt i skyn.
Serverera köttbullarna i sin sky med spagetti eller mos. Pressgurka är väldigt gott till men så blev det inte denna gången men väääldigt gott ändå...





Så är vardagen igång och det känns riktigt skönt faktiskt. Mindre skönt att det tvunget skulle komma en massa mer snö när vägarna var så torra och fina. Slira och sladda med bilen. Och så blir det bara modd av det så ändå inget vackert att titta på heller. Nästa vecka hoppas jag att det blir helt snöfritt för då är det min och Mannens tur att hålla undan eventuell nederbörd från föreningens gård där folk behöver kunna ta sig fram. Jag gillar verkligen inte den här årstiden. Alls. Men vad tusan, nu har vi ju passerat nyåret snart är det väl vår igen. Eller :-)

21 kommentarer:

  1. Håller med, det finns verkligen vissa klassiker man aldrig tröttnar på. För mig är det ugnsrostad potatis med rosmarin och rårakor..jag och potatis. Vi har en kärleksrelation :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du, potatis! Det är min stora kärlek också men relationen är inte helt hälsosam. Potatisen är lite taskig och straffar mig med kärlekshandtag modell större :-)

      Radera
  2. Ja köttbullar kan man nog aldrig tröttna på! Vi ska äta köttbullar här hemma ikväll - med mos såklart! :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt gott med mos till också. Då behövs det inte så mycket skysås heller. Ha ha, blev sugen igen :-)

      Radera
  3. Köttbullar funkar alltid, till alla! Jag brukar inte använda ströbröd i mina mer än om jag känner att de har svårt att hålla ihop... Ägg och lite grädde tycker jag ger saftigast köttbullar, om man har bra blandfärs i alla fall. Sen är jag lite lat också, jag slipper ju svälla ströbröd på det viset med ;)

    Såg på Instagram att ni har snö igen... Här är det bakmark nästan överallt. Nu, ska väl tilläggas. Kan vara monstervinter när jag går hem från jobbet, den här tidne på året ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, universalbullar är det! Brukar nöja mig med ägg till nötfärs men det är inte så dumt med mjölk och ströbröd faktiskt...

      Jä-a snö säger jag bara. Grattis till barmarken men som sagt, det kan svänga snabbt så se upp. Eller ner kanske är bättre så att du inte halkar :-)

      Radera
  4. Köttbullar, det är nåt som inte haft på våra tallrikar förrän Håkan började rulla dom som de rullas på hans jobb, eller iaf använda samma kryddning. En välbevarad hemlighet är receptet och även att fru Mårtensson aldrig varit vidare förtjust i köttbullar. Inte förrän nu det vill säga. Var nog det enda barnet i världen som inte alls gillade typisk "barnmat" som t.ex korv och köttbullar, utan föredrog matjessill eller blodkorv:) Konstig? Mycket!
    Men nu uppskattas en god kydabolle med mycket sås, mos och lingon.

    Visst är det rena terapin att husera i köket, skiva, skala och rulla, man kan bara koppla av helt och hållet och njuta. Mindfullness kallas det visst!

    Tisdagskramar till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart att köttbullarna går hem när de rullas av Håkan. Vilken tur du har som äntligen får njuta dessa godsaker :-) Eh, matjessill och blodkorv redan som liten?! Röres icke än idag :-)

      Borde förstått att man ska säga kydabollar, det är ju helt logiskt! Lingon brukar jag glömma men det är ju väldigt gott till.

      Ja, det är verkligen mindfullness att stå i köket. Det gäller bara att inte skapa någon stress kring det hela, då missar man liksom hela grejen...

      Kramarna tillbaka!

      Radera
  5. En riktig Lady och Lufsenrätt (min första tanke när jag såg fotot!) :)

    Ja, snart är det vår... vi får hålla uuut och snart kanske vi också ses igen, längtar kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte också direkt på Lady och Lufsen ;-)

      Radera
    2. Ha ha, jag det har du ju rätt i! Tyvärr fanns inte så långa spagettisnören i maten men vi pussades ändå :-)

      Japp, vår och träff - kan ju inte bli bättre!

      Kram!

      Radera
  6. Köttbullar är ett mycket intressant thema, kan man diskutera i evigheter ;-) Jag hävdar att det inte ska vara mjölk i, svågern säger däremot alltid. Men ströbröd är en given ingrediens, liksom kryddpeppar oberoende av årstid ! och löken måste vara riven förstås... så skulle vi kunna hålla på i evigheter ;-)

    Dina köttbullar ser jättegoda och fina ut, hade glömt att de ska slungas för att behålla den fina formen... skaka stekpannan räcker inte...

    Måste nu avslöja något; när jag gick i skolan kallades jag för "köttbullen", inte för att jag var "go och rund", utan för att jag slog alla rekord i skolmatsalen när det var köttbulldag ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan man verkligen - som de flesta husmansrätter där alla har olika erfarenheter och preferenser. Aldrig i min låda dock att det skulle hamna kryddpeppar i mina. För mig tar det över och förstör :-)

      Gulligt smeknamn när det inte anspelar på hur man ser ut i kroppen. Köttbullar kommer nog leva kvar länge länge på våra matbord!

      Radera
  7. Åh vad jag håller med!
    Köttbullar är alltid rätt även om mina vardagsköttbullar allt mer tenderar att bli biffar då pojkarna slukar allt fler med åren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår att det underlättar att göra lite större köttbullar, typ biffar, när det går åt mängder. Inte så kul att stå och rulla MASSOR av små köttbullar till vardags :-) Men det smakar ju likadant så...

      Radera
  8. Det finns inget som går åt sådana mängder som när jag gör hederliga köttbullar (och blandar som du) tillsammans med potatis, brunsås (blir sååå god på stekskyn) och pressgurka. Senaste hade Lowe en kompis hemma plus vi fyra satte i oss köttbullar på 1 kg färs! (Dessutom "utdrygad"). Till och pressgurkan smäckte de små rackarna i sig ;-) Husman när det är som bäst helt enkelt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt gudomligt gott är det, och gillas verkligen av både stora och små. Shit, 1 kg färs! Bra betyg där och verkligen bästa sortens husman!

      Radera
  9. Mums för riktiga köttbullar! Med spagetti, hurra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hipp hipp! Värsta Lady & Lufsen style :-)

      Radera
  10. Lindha Johansson09 januari, 2013

    Ja, köttbullar är det många som älskar, även om alla uppenbarligen inte gillar kryddpeppar lika mycket som jag gör :)
    Har du testat att göra bullarna på fläskfärs el blandfärs (50/50)? De blir garanterat saftiga även utan extra tillsatser. Nötfärs tycker jag är så torrt och smakar bara järn. Men alla har olika smakpreferenser! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte vad det är med kryddpeppar men det tar över för mycket och smakar helt enkelt inte bra i min mun :-)

      Som "mest" har jag nog gjort på 80/20. Anledningen till att det oftast blir 100 % nöt är nog för att det är det som finns ekologiskt där jag oftast handlar. Ju mer fläsk desto saftigare förstås men jag tycker å andra sidan att smaken får ta lite stryk. Hellre mer nöt. Vi får vara överens om att vi inte är överens med smakerna där helt enkelt :-)

      Radera