måndag 28 januari 2013

Renskavsgryta med svamp och grönpeppar - till det en favorit i repris: dillfritters!


Renskav blir det väldigt sällan i mina två små kök men jag förstår inte riktigt varför... Det är riktigt gott och lätt att variera. Lite kött, lök, svamp och grädde så har du en jättegod början, eller helt klart och gott redan där. Men det är tacksamt att gå vidare och trolla fram olika smaker. En klick messmör är inte fel även om jag inte har använt det just här. Jag använde kantarellfond men om du vill förstärka viltsmaken så använd viltfond.

I den här grytan är det grönpeppar som ger karaktär till rätten, och ingen dålig karaktär heller! Oj, vad gott det blev. Mannen mmmmm:ade glatt och såg fram emot att få det som blev över i en matlåda. Men så glömde vi maten i mammas och pappas kyl så det blev tji där. Desto roligare för mamma och pappa som mumsade i sig resterna på söndagskvällen :-)

Att ha grönpeppar i grytan är riktigt gott, den bidrar på ett försiktigt sätt med styrka till rätten, lite  smyghetta skulle vi kunna kalla det. Inte lika "aggressivt" som chili om du förstår hur jag menar... Jag fixade inte att äta kornen hela utan pillade bort dem från tallriken men Mannen tuggade glatt i sig och tyckte att det var jättegott så det är en delad smaksak. 

Det kan kännas lite skumt att slänga ner ett block fryst renskav i en varm panna men köttet ligger i lager med tunna plattor av kött. Så efter en stund i pannan vänder du på klumpen och kan karva bort första plattan med stekspaden. Dela köttet i mindre bitar med stekspaden och upprepa proceduren med att vända klumpen och ta bort plattor vartefter tills allt kött är delat i mindre bitar och stekt till fin färg. 

Till grytan gjorde jag en riktig favorit, dillfritters! Jag gjorde sådana i somras till grillat kött och det visade sig att de funkar jättebra att göra på vintern också. Dillsmaken passar väldigt bra ihop med smakerna i renskavsgrytan. För att få riktigt långa fritters använde jag bakpotatis. Jag kan mycket väl tänka mig att kokt mjölig potatis smakar bra till grytan också, liksom pasta - förslagsvis tagliatelle. Välj själv!

4 portioner
240 g fryst renskav
Smör
Ca 10 champinjoner, skivade (eller andra svampar)
1 stor gul lök, finhackad
1 msk grönpeppar i lag (avrunnen)
2 1/2 dl mellangrädde
2 msk kantarellfond (eller viltfond)
Salt och svartpeppar
1 kruka persilja, hackad

Fräs champinjonerna i smör. Krydda med lite svartpeppar och ställ åt sidan. Stek den frysta renskaven i en rejäl klick smör. Dela köttet i mindre bitar vartefter du steker. Blanda ner lök och grönpeppar. Fräs en stund tills löken är genomstekt utan att ta färg. Häll på grädden och låt allt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda ner hackad persilja och servera - med dillfritters, kokt potatis eller pasta. 



Grönpeppar i lag. Vilken smak det ger grytan!



Tunt och mört renkött. Verkligen något för mig som inte går igång så värst mycket på stora köttbitar. 



Dillfritters - så gott! Skulle kunna äta bara det med en dipp. Utan dipp också i och för sig...




När jag tänker efter så förstår jag nog varför jag sällan lagar renkött. En dålig upplevelse av renkött sitter nog i från när jag bodde hemma. Mamma och pappa hade köpt massor av renkött och fyllde frysen. Men den smakade mycket illa. Fränt på något vis. Alla i familjen tyckte samma sak och vart köttet tog vägen, om det skänktes vidare eller kastades, det vet jag inte. Men ingen av oss har direkt längtat efter ren sedan dess. 

De få gånger jag har lagat ren har jag använt renskav och inget av den dåliga smakupplevelsen jag hade som tonåring har jag fått uppleva igen. Så mer renskav kommer det bli. Tipsa mig gärna om recept med renskav - här är jag novis så tack på förhand!

Testa gärna grönpepparbiff i gräddig sås också! Då är det torkad grönpeppar som gäller.





16 kommentarer:

  1. Grönpeppar är mumma och ger en sådan god smak. Du de där dillfritters bara måste testas, tackar för tipset kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Torkad grönpeppar är också finfint. Har krossat och använt i sås med fläskfilé t.ex. Jättegod smak! Rosépeppar är jag inte lika förtjust i...

      Dillfritters är verkligen ett måste, såååå gott!

      Kram!

      Radera
  2. Dina dillfritters hade jag glömt bort, tack för påminnelsen! Renskav kan jag leta länge efter här nere men med fläskfilé eller vildsvinsfilé - hej på er Mårtenssons ;-) - går det säkert lika bra om man avsmakar som man tycker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dillfritters icke att förglömma! Jag tror de passar fint som tillbehör till en massa gott. Inte minst fisk om man nu gillar det :-)

      Absolut att det lär funka med annat kött. Grönpeppar och fläsk vet jag funkar alldeles utmärkt ihop. Bara att testa och smaka av som du säger!

      Radera
  3. Med en norrlänsk mamma blev det ofta renskav under min barndom.
    Älskar det och lagar det ofta nu med.
    men har aldrig provat med grönpeppar, låter spännande!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det förstår jag då! Du har inga tips på fler recept med renskav att bjuda på? Grönpeppar funkar jättebra med renskaven!

      Radera
  4. Men vilken bra idé kan riktigt känna hur gott det blev. Jag gillar renskav och det är ju riktig snabbmat men det brukar bli viltstuk på det jämt så grönpeppar lät som en kanonidé. Kan riktigt känna hur gott det blir! och dillfritters till mums. Ska testa att göra det med krondillsoljan borde bli gott. Timjanoljan är toppen till klyftpotatis btw om du inte testat. Hoppas du är frisk och kry nu. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt fin smakbrytning med grönpeppar. Det måste ju inte ALLTID vara messmör och enbär till vilt :-)

      Bra tips där med krondillsoljan till frittarna, det ska jag använda nästa gång när jag här hemma i stan - vi var ju i mammas och pappas kök. Det måste ju bli kanon! Köpte inte timjanoljan men har testat ramslöksoljan till klyftpotatis och det blir också jättegott.

      Tack, det är mycket bättre nu. Lite trött bara på måndagskvällen efter en arbetsdag.

      Kram!

      Radera
  5. Renskav pratade vi om i lördagskväll (mycket trevliga samtalsämnen vi har med våra vänner som också är väldigt matglada:)) faktiskt. Ingemar som vi var hos är nämligen från Kiruna och har ätit en och annan bit renskav i sina dar. Vi fick lite tips eftersom vi inte har ätit det tidigare, så vi tänkte försöka oss på en gryta nästa vecka.
    Vet att Sofie (mumsfillibaba) har kockat till skav några gånger och sitter på några fina recept.

    Men vildsvin går säkert också bra - Kajomida:)

    Ha det göttigt,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så bra! Då ser jag fram emot lite extra mycket att få läsa hos er nästa vecka. Måste vara super att få inspiration från en äkta norrlänning. Ska kolla hos Sofie också. Tack för tips!

      Kramar tillbaks!

      Radera
  6. Jag lagar också sällan renskav... men nu efter dina smarriga och snygga bilder bliev jag sugen! :)
    Ha en toppen tisdag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så bra, mer renskav för dig också då :-)

      Tack detsamma - kram!

      Radera
  7. Renskav var längesen, men jag har suktat efter det någon vecka nu... Mmm, renskavsgryta... Din ser mumma ut! Jag har gjort både pizza och kebab med renskav, det passar fint till det mesta! Annat skav, som lammskav, passar nästan ännu bättre till kebaben men :)

    Gällande gränpepparn så har jag aldrig förstått mig på de som äter kornen, huva! Starkt som tusan. Får jag peta bort dem så ger de god smak till grytor dock!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte i samma banor när jag tillagade köttet, att det här borde ju vara perfekt i kebab, i tortillabröd med tex-mex-smaker osv. Mycket användbart kött så jag är så glad att jag liksom har upptäckt det!

      Nej, ingen hel grönpeppar att tugga på för mig heller. Mannen tyckte det var jättegott och åt upp sina korn. Men så är han ju lite konstig också :-)

      Radera
  8. Skav tycker jag är gott och lätt att variera och snabbt att tillaga. Dillfrittersen låter ju väldigt goda. Måste jag lägga på minnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mårtenssons tipsade om att kolla inne hos dig efter fler recept med renskav och det har jag gjort! Du inte bara ska lägga dillfritters på minnet, du ska laga dem och du kommer inte att ångra dig :-)

      Radera