tisdag 12 februari 2013

Helstekt kyckling i ugn med rökt paprikapulver, cayennepeppar, citron och piffad pasta



Det är inte svårt att ugnssteka hel kyckling i ugnen. Snarare väldigt lätt och du kan smaksätta den nästan hur som helst. Att fylla den med citronklyftor och/eller örter är ett bra sätt att få smak inifrån. Utsidan gnuggar jag in med olja, soja och kryddor. Ungefär en timme i ugnen på 200 grader och kycklingen är klar. Saftig och helt överlägsen den trista färdiggrillade kycklingen i påse som alltid smakar likadant. Nu tänker jag inte dissa färdiggrillad kyckling totalt, jag använder det då och då när jag vill åt färdigt kycklingkött till olika rätter. Så inte illa menat så..

Till den här kycklingen fick jag improvisera tillbehöret efter det som fanns hemma. Det blev kokt spagetti som jag blandade med den sista skvätten tomatsås jag hade på flaska och riven ost (Gran Padano). Några tomater och mer ost på toppen och sedan in i ugnen en stund. Passade bra till kycklingen! Annat som är gott till helstekt kyckling är t.ex. risotto och potatisklyftor med någon sås eller röra. Spagettin skulle kunna bakas i ugnen med bechamel- eller ostsås också. Att "bara" äta grönsaker till kycklingen för att undvika kolhydrater är självklart också ett alternativ.

4 portioner kyckling
1 hel färsk kyckling
Salt
Rapsolja
Japansk soja
Rökt paprikapulver
Cayennepeppar
1 citron i klyftor

Skölj av kycklingen (både in- och utsida) och klappa torr med hushållspapper. Lägg i ugnsform eller på ugnssäkert fat med bröstet uppåt. Ringla över olja och skvätt över soja. Salta och pudra över kryddorna. Fyll kycklingen med citronklyftorna. Använd händerna och gnugga in olja, soja och kryddor över hela kycklingen; bröst, lår, vingar... Ställ in mitt i ugnen på 200 grader och stek i en timme. Kolla att kycklingen är klar med provsticka vid låret. Köttsaften som sipprar ut ska vara klar och inte det minsta rosa. Du kan kolla första gången vid 50 minuter om din kyckling inte är så stor. 

Medan kycklingen vilade under folie gratinerade jag pastan på 225 grader i ungefär tio minuter till fin färg. Servera kycklingen med citronklyftorna att pressa över för den som vill och valfritt tillbehör.



Olja, soja och kryddor gnuggar jag in i kycklingskinnet med händerna.



Så här fin ser inte den färdiggrillade kycklingen i påse ut... Och så saftigt det blir!



Två portioner pasta i varsin skål. Lite trevligare att servera så men inte nödvändigt.



Kokt spagetti blandad med tomatsås, gratinerad med ost och några tomathalvor.



Spara citronklyftorna som tillagats med kycklingen. Gott att pressa över kycklingen!


Det mesta i den här rätten sköter sig själv vilket passar bra när energin inte är på topp. Jag saknar de där dagarna vi hade för ett tag sedan, med mycket sol och hög klar himmel. Nu känns det som att tråkvintern har tagit det där greppet som gör att den här perioden fram till vår känns så lång. Snö som faller då och då, grått, slaskigt och fruset om vartannat. Fast det blir ju ändå lite ljusare för varje dag så jag tar och fokuserar på det istället - och att febern har gått ner och jag är så mycket piggare! Kanske orkar jag lägga ner lite mer tid på middagen ikväll... Känns genast ännu bättre :-)

Trevlig tisdag - med eller utan semlor!


20 kommentarer:

  1. Kyckling överlag är minsann ingen dussinvara i russinköket, men just helstekt kyckling tycker jag kan vara fantastiskt gott! Och enkelt också.
    Det var nästan ljust när jag gick från jobbet vid fem...! Vilken känsla det ingav. Krya på dig ordentligt nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket kyckling blir det här, mycket p.g.a. Mannen som är ganska tokig i det... När det blir helstekt i ugnen blir han extra salig. Vad gör man inte :-)

      Underbart med ljuset! Så var det inte här. Det har varit mulet och grått och sen kom mer snö. Blä.

      Tack, det är mycket bättre nu. Ska till jobbet i morgon och det blir man piggare av också, få träffa lite folk att få energi av.

      Kram!

      Radera
  2. Mmm, så gott! Här i huset förslår en endaste kyckling så dåligt med alla gossar som bara äter mer och mer. Tur då att jag har en bred ugn där jag får in flera på rad. Faktum är att ugnen är utrustad med ett roterande grillspett vilket jag aldrig testat. det kanske är dags att göra det nu med ditt recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja det där med stora pojkar och all mat de slukar har jag förstått kan vara ett problem. Bara att bära hem all mjölk kräver sina armmuskler :-)

      Men! Vilken ugn du har! Klart du måste testa grillfunktionen, då lär det ju bli ännu bättre! Det är bara att gratulera :-) Go for it!

      Radera
  3. Smart det där med spaghettin, måste jag säga! Lägger direkt på minnet :=) Happy semlefri dag! / MVH gillar inte heller semlor...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nöden är uppfinningarnas moder :-)

      Tack, mycket skönt att slippa semlehysterin till nästa år!

      Radera
  4. Mmm, jag blir alltid hungrig hos dig! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra utbyte då, jag blir alltid inspirerad och glad i livet när jag hälsar på hos dig :-)

      Kram!

      Radera
  5. Vågar knappt erkänna att jag aldrig helstekt en kyckling... Trots att helstekt kyckling var min favoriträtt i många år! Kanske just därför jag inte vågat göra det riktigt, det kommer ju inte smaka som mammas... ;) Men gott är det! Sjukt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett gissel det där med att inte våga för att man inte vill bli besviken när man jämför med sin mammas... Men jag har vågat prova både porterstek och oxrullader. Det blir bra men inte som mammas. Men det är nog inte meningen heller!

      Prova, det är verkligen lätt. Bara att olja in och krydda som man vill.

      Radera
  6. Rökt paprikapulver är det lite som chipotle? Känns så.... lyxigt att få sin egen skål med pasta! :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, tror inte det. Chipotle är ju pulver av rökt chili. Det här är från paprika och har ju inte alls den hettan. Mustig och rökig smak är det. Riktigt gott!

      Med så simpel pasta kändes det lite roligare i alla fall att servera i varsin skål :-)

      Radera
    2. Jag tänkte inte på hettan utan mer på den rökiga smaken... men den kanske inte är samma ändå... :)

      Radera
    3. Aha! Nja, tror inte att det är samma. Chipotle är hetare och rökt paprikapulver sötare. Gott är det!

      Radera
  7. Grillad kyckling är jag inte heller mycket för. Bara i samma syfte som du. Men egen-grillad är en annan femma. Så gott då! Mer rökt papriakpulver i matlagningen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Saftigt och gott! Jag hittade rökt paprikapulver i vanliga butiken nu så det sprider sig :-) Jättegott!

      Radera
  8. Hel kyckling är bara för gott, mycket godare kyckling kan man inte få! Saftigt, mört och så det där med att pilla köttet från benen, gnaga och känna sej lite som en stenåldersmänniska, back to the roots:)
    Smart återvinning av spagettin där, låter riktigt gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt så! Pasta kan man göra mycket med, älskar verkligen pasta! Och tomat. Och ost.... :-)

      Radera
  9. Det är väldigt sällan jag tillagar hel kyckling och hade jag inte fått en hel så hade det säkert dröjt ett tag till. Men visst blir det gott!
    Jag testade dina spagettiknyten! Blev mycket goda! Kommer på bloggen så småningom.
    Och du får jättegärna gästblogga hos mig, anytime! Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir inte så ofta för mig heller, men jag skulle vilja att det blev så. Verkligen gott och lätt att laga.

      Roligt att du testade pastaknytena, lyxig pasta. Men vänta nu, spagetti och Remsan?! Hur gick det :-) Ska bli spännande att se inlägget!

      Vore kul att gästblogga! Måste bara få fram något att blogga om som passar i din fina blogg :-) Återkommer!

      Kram!

      Radera