måndag 18 februari 2013

Köttbullar i ostig squashröra - supergott med eller utan pasta!


Det här blev riktigt, riktigt gott! Supersaftiga köttbullar med mycket smak blandades med bland annat zucchini och ost till pasta. Det låter säkert inte så värst märkvärdigt men låt dig icke luras av det enkla. Om du inte vill äta pasta till är det bara att dubbla mängden zucchini och ost så blir du mätt ändå.

Om det blir trångt om saligheten i grytan så behöver du inte pressa ner precis alla köttbullar. Jag tog bort några och använde i en matlåda till Mannen.

Köttbullarna gör du som du vill ha dem eller som jag gjorde här, fräscha och med mycket smak:

Köttbullar med turkisk yoghurt och sambal oelek
400 g nötfärs
Drygt 2 msk turkisk yoghurt
2 ägg
1 msk sambal oelek
1 tsk soja
Salt, svartpeppar och vitpeppar
Smör till stekning

Blanda ihop allt med händerna till en jämn smet. Rulla ganska stora köttbullar och stek i smör tills de har fått fin färg och är genomstekta. Vispa ur stekpannan med lite vatten och lägg tillbaka köttbullarna. Köttbullarna ställs åt sidan medan squashröran görs i ordning. Det är sedan lätt att värma på köttbullarna i skyn.

Zucchiniröra med ost, 4 portioner
1 gul lök, grovt hackad
2 zucchini, i bitar ca 1 x 1 cm
100 g herrgårdsost (eller liknande mild ost, t.ex. Port Salut), tärnad 1 x 1 cm
1 knippe hackad persilja (i grytan och lite till garnering)
1 citron, finrivet skal
Smör
Salt och svartpeppar

Stek löken mjuk i lite smör. Lägg över i gryta. Stek zucchinibitarna till fin färg på ganska hög värme i lite smör. Vänd sällan på grönsakerna, låt de ligga en bra stund mellan varven så att bitarna hinner få färg. Lägg över i grytan. Värm upp köttbullarna i kastrullen med sin sky och blanda ner dem i grytan tillsammans med ost, persilja och citronskal. Smaka av med salt och peppar. Lägg ett lock på grytan och låt stå på svag värme tills osten börjar smälta. Garnera med persilja och servera med pasta.



Jag brukar vara försiktig med persiljan - jag vill inte att smaken tar över... Lagom är bäst!



Jag låter grönsakerna ligga länge i pannan innan jag vänder runt. Då blir det lättare att få färg på dem.



Osttokig som jag är var det svårt att inte nalla av den under preppen :-)



De saftiga köttbullarna smakar fantastiskt tillsammans med zucchini och smält ost. 



Ser ju riktigt nyttigt ut också med allt det gröna!

Ännu en riktig jävla melodifestivalomgång har passerat och inte blev jag gladare för det. Jo, lite. Av Bisex :-) Ha ha. Lite synd att mellanakten i premiäromgången var så stark att det som görs nu bleknar totalt i jämförelse. Då är inslagen om "ratade bidrag" uppskattade. Jag har programmet på och tittar/lyssnar med ett halvt öga respektive öra. Ska bli intressant i alla fall att se alla bidrag som fyller finalplatserna, och ännu mer intressant att se vad vi ska representera Sverige med i år, när vi står som värdar och allt. Inget av det jag har sett och hört hittills tycker jag lever upp till förväntningarna jag har på en sådan låt. Hoppas vi slipper skämmas. Tänk Körberg och Co... Med fasa!

Tur att det finns annat än mat att engagera sig i :-)

16 kommentarer:

  1. Lotta... om du inte har märkt det själv - jag tror du mår mycket bättre för här kommer det nya goda recept dagligen ;-) Skämt åsido, skönt att du verkar vara på gång igen - och återigen tack för att du inspirerar med dina köttbullar och färsbiffar! Det är så lätt att man fastnar i ett gammalt recept från mamma eller ett av dina (med bacon...) och jag påminns gärna om att det finns tusen och en variant till :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, men så kan det nog vara. Klart att det borde återspegla sig i matlagningen. Är man inte riktigt pigg och alert blir det svårare att motivera sig, för mig i alla fall. Så tack, kul att det märks :-)

      Jag är vansinnigt sugen på att fortsätta hitta på goda färsrecept. Det blir definitivt mer av sånt!

      Radera
  2. Gott! Med osten och zucchinin hoppar jag nog pastan. Mina smaklökar säger att den är överflödig :) Men osten, den vill jag ha! Mmm! Ser verkligen gott ut när det smälter ihop sådär, mojsigt och gosigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pastan är mest till Mannen som behöver sina kolhydrater då han tränar. Jag tränar inte men äter pastan ändå :-) Fast inte lika mycket som han...

      Löjligt gott blev det!

      Radera
  3. Åh, det där såg himla gott ut! Måste nog testa de där saftiga köttbullarna någon gång!

    Kram
    Petronella

    SvaraRadera
    Svar
    1. En riktig höjdare - kommer definitivt göras fler gånger och varieras. På något sätt...

      Vilket fint hus du har, Petronella!

      Radera
  4. Spicy meatabolle! Den där grönsaksröran... yummi i vår tummie!

    Bra att du tar tag i den där festivalen och engagerar dej. Vi misstänker att det blir att kika lite på lördag också när Håkans lillebror med tjej kommer på middag... får väl se om det lyfter lite då mot hur det var i lördags. Håkan håller tummarna för ytterligare kroppsstrumpor:)

    Ha det,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt schysst att blanda ner lite syrlig yoghurt och sedan kräma på med lite het sambal. Och saftiga blir de också. Verkligen supergott!

      Om inte för annat får man ha lite koll så man inte hamnar helt utanför samtalsämnet på jobbet :-) Men vad ska nu Mr Håkan med kroppsstrumpor till? Om den inte sitter på Anki vill säga ;-)

      Sköt om er vänner!

      Kramar!

      Radera
  5. Zuchinniröra låter otroligt gott! Det sparar jag! :) Perfekt tillbehör till kötträtter! :)
    Ha en fin dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Inte "bara" till köttbullar.

      Detsamma, Lana!

      Kram

      Radera
  6. Men Gud så gott det där inte bara lä, utan även såg ut! Blev tokhungrig med en gång! Det där måste jag bara testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det måste du faktiskt! Prova alltså :-)

      Radera
  7. Herregud Lotta! Alltså jag är vegetarian men dina bilder är så lockande!! Nej, inte att jag ska börja äta kött men däremot blir jag ändå hungrig när jag ser dom =)

    Tack för din fina hälsning inne hos mig... jag har varit helt däckad i helgen.... längesedan jag var så illa att jag knappt minns de gångna dagarna i helgen... nu börjar jag känna mig bättre och imorgon är det jobb som gäller igen, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, då har jag lyckats :-) Skämt åsido det är ju bra att du blir hungrig i alla fall, ett friskhetstecken!

      Skönt att du mår bättre, inte kul med såna dagar. När man kommer igång med jobb och rutiner igen brukar det kännas ännu bättre även om man brukar vara ganska trött i början.

      Sköt om dig!

      Kram!

      Radera
  8. Sjukt härlig bild på persiljan! Håller definitivt med om att den lätt tar överhand =)
    /Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, tack! Lagom är bäst, i alla fall när det gäller persilja :-)

      Radera