onsdag 20 mars 2013

Frasiga fläskpannkakor i stekpannan


Kolesterolvarning är härmed utfärdad! Här har vi ett Mannerström-recept på frasiga fläskpannkakor med massor av ägg, grädde, fläsk och stekflott :-) Är du fortfarande kvar? Bra, då kör vi vidare med dessa underbart goda pannkakor med fläsk. Man måste faktiskt inte göra fläskpannkaka i ugnen. Det hörs ju på namnet att det ska göras i pannan. Men hur förklarar man då ugnspannkaka... Kaka i pannan som görs i ugnen?! OK, om vi kallar pannan i ugnen för långpanna då. Äsch. Glöm detta. Jag svamlar. Skyller på snorstockning i skallen...

Helt seriöst så är det första gången jag äter fläskpannkaka som görs i stekpannan på spisen. Men som vanligt med lite sodavatten i smeten precis innan gräddning för den rätta frasigheten (det blir skillnad!). Pannkakssmeten är gudomlig och med små bitar av fläsk i varje pannkaka så njöt jag av varje tugga. Kunde till och med känna smaken trots envis förkylning. Det var Mannen som stod för tillagningen, ivrigt påhejad av mig i köket och det här får han gärna göra om. Glömde förresten varna för vansinnigt tråkiga bruna bilder men bättre sent än aldrig :-)

Frasiga fläskpannkakor, ca 4 portioner
Ca 400 g skivat stekfläsk (eller rimmat sidfläsk)
5 ägg
2 dl siktat vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl grädde
1/2 tsk strösocker
1/2 tsk salt
Smör till stekning
1 dl sodavatten

Vispa äggen i en stor bunke. Ner med mjölet och rör om. Blanda i mjölk, grädde, socker och salt. Vispa till en jämn smet. Ställ bunken åt sidan så att smeten sväller lite - stek fläsket under tiden. Dela fläsket i 2-3 cm stora bitar. Stek dem frasiga i lite smör (akta så att de inte blir för hårt stekta). Låt fläsk och flott ligga kvar i pannan. Precis innan gräddning - blanda ner sodavattnet i smeten. Hetta upp en liten stekpannan eller pannkakslagg och lägg i lite stekflott och smör. Fördela några fläskbitar i pannan och häll över knappt 1 dl pannkakssmet. Vicka på pannan så att smeten fyller ut pannan. Stek gyllenbruna och frasiga. Ät helst pannkakorna så gott som direkt från pannan - då är de som allra gudagodast. Ät med eller utan rårörda lingon. Vi hoppade över lingonen den här gången. Såååå gott!



För övrigt går en del av den begränsade tankeverksamheten just nu till funderingar på resmål i vår. Ett resmål med sol och avkoppling. En plats för tankande av energi och kvalitetstid med Mannen. Det behöver vi typ igår... Vi får se vad det blir! Till dess är det bara att gilla läget med återuppstånden vinter. Behöver inte säga så mycket mer om det.

Ha en skön onsdag denna vårdagjämning (pyttsan)!

16 kommentarer:

  1. Kul tips att göra dem i stekpannan! Att man aldrig tänkt på det! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir ju en helt annan karaktär mot att göra i långpanna - en karaktär som jag gillar :-)

      Radera
  2. Kan fortfarande känna smaken av barndomens kvällsmat... ugnspannkaka med fläsk, vad gott! Men vi fick lingon OCH en skvätt grädde till ;-)

    Här är det sambon som står för allt vad pannkakor (eller plättar) heter så jag sparar receptet åt honom ;-) Sodavatten... är det det jag här nere kallar mineralvatten med kolsyra?!? Inte Schweppes eller vad det heter...?

    Kan föreslå ett resmål: Fehmarn! Om du inte kommer idag eller nästa vecka mitt i snökaoset så kallas vi för solön... vi har nästan de flesta soltimmarna i hela Tyskland! Det är härifrån bara 2 timmar till Hamburg, närmare till Kiel med segelveckan och Lübeck med den fina gamla stan t.ex. Om man nu inte bara vill njuta här av sandstrand, god mat, fina cykelvägar och en pittoresk liten "innerstad" i Burg med växlande små fester på torget nästan varje helg och mycket mer. Och, det är hit alla svenskar åker som ska fylla på vissa förråd ;-)

    Här är det inga vårkänslor heller men vi får försöka ha en bra lillelördag/bergfest ändå!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk att här är vi överens jag och Mannen, inga lingon för oss :-) Det är visst lite skillnad mellan sodavatten och mineralvatten, läs här: http://spa.118100.se/vatten+inneh%C3%A5ller/246272

      Använd Club Soda om du får tag på det, det man har i t.ex. drinkar för att göra dem bubbliga. Men annars går det säkert bra med mineralvatten också, bara det är neutralt i smaken.

      Det låter riktigt härligt i dina trakter! Inte alls fel med städerna alldeles intill också...

      Radera
  3. Vilken bra idé, ser gott ut! Ja, det där med vårdagjämning kan man ju förståss undra över!
    Ha en skön kväll!
    Kram Helen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han e inte dum den där Mannerström :-)

      Radera
  4. :) Krävs minsann mer än grädde, smör och fläsk för att bli av med oss! Det är ju så nära en skånsk äggakaga man kan komma, så att den är god det är vi helt säkra på.

    En resa till värme, sol och avkoppling sitter aldrig fel, vi har väl aldrig längtat efter det mer än nu. Hörde på radion idag att det var 20 grader denna datumen förra året, helt otroligt låter det! Vart gick det fel liksom?

    Kramarna till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, visste jag väl :-) Aha, är det lite äggakaga över detta?

      Helt sjukt att det var så varmt förra året vid det här laget. Nu blir hela ansiktet förlamat när man varit ute i ett par minuter. Riktigt elak vind har vi...

      Vårkramar ändå!

      Radera
  5. Vi gjorde ugnspannkaka ikväll. I ugnen. Gott! Men tror dina kolesterolpannkakor är snäppet bättre...;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja de blev så himla goda. Fast i ugnen är ju väldigt praktiskt förstås. Och gott det också.

      Radera
  6. Mmm...så gott! Mums!
    Det här måste jag testa med annat mjölalternativ! :)
    Ha en toppen dag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde gå med annat mjöl - allt det andra goda är ju kvar ändå :-)

      Radera
  7. Linda Johansson21 mars, 2013

    Detta måste testas! Pannkakor blir mycket godare med fläsk el bacon till och en ugnspannkaka är lite för kletig för mig. Frasigt låter gott!

    Denna vecka blir det frasiga raggmunkar hos mig, med lingonsylt och bacon till, så himla gott! :) Det godaste är att mina raggmunkar tillagas utan ägg i smeten och smakar inte pannkaka, som jag inte direkt älskar... ;) Potatissmaken tar över istället och de är ändå frasiga om man gör dem tunna och äter direkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också lite svårare för klassisk ugnspannkaka - den blir lite för tjock och stabbig för mig.

      Åh, vad gott med frasiga raggmunkar - det var länge sedan. Hellre potatissmak än äggsmak alla gånger. Nu blev jag jättesugen på det :-)

      Radera
  8. Jag har aldrig ätit fläskpannakaka... men det ser gott ut. ;) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det förstår jag :-) Kan nog vara svårt också att hitta något som ersätter fläsket i fläskpannkaka för att få den vegetarisk. Det är ju en så central del i den här rätten. Jag kan lova att det är gott. Salt och knaprigt.

      Kram till dig!

      Radera