onsdag 6 mars 2013

Krämig pastagratäng med ädelostsås, bacon, broccoli och tomater

























Typisk Lotta-mat, det här gillar jag skarpt! En krämig och ganska mild ostsås som blandas med pasta, bacon, gul lök och broccoli. Några tomater och lite mer ost på toppen innan en stund i ugnen och sedan njuter jag av varenda tugga som hamnar på min tallrik och inget blir över! Hur skulle det kunna bli på något annat vis med tre sorters ost, OCH bacon :-)

Jag föredrar milda mögelostar och fick tag på en riktig fullträff, en blå-/vitmögelost med en styrka markerad som medel. Precis lagom. Dra på med kraftigare ädelost om du gillar det. Sådan ost passar ju verkligen  till broccoli. Om du vill ha mer kött till den här rätten så tror jag att stekt fläskfilé i skivor passar finfint!

4 portioner
400 g pasta
Salt, olivolja
280-300 g bacon (2 paket)
1 gul lök, grovhackad
300 g broccolibuketter
5 dl mellangrädde
100 g mild ost, t.ex port salut eller herrgård, riven
150 g blå-/vitmögelost (som är medelstark), i mindre bitar
500 g broccolibuketter
Salt och svartpeppar
8-10 körsbärstomater, halverade
Ca 1 dl riven parmesan/padano

Koka pastan med lite motstånd kvar, al dente. Häll av vattnet och blanda pastan med lite olivolja i kastrullen den kokat i. Låt den vara kvar där så länge. Strimla baconskivorna och fräs med löken. Tillaga fryst broccoli enligt förpackningen, förväll färsk några minuter i lättsaltat vatten. Ställ åt sidan. Koka upp grädden. Ta kastrullen från värmen och smält ner port salut och mögelost. Smaka av med lite salt. Blanda ostsåsen med pastan i kastrullen och svartpeppra efter smak. Blanda ner bacon, lök och broccoli. Fördela allt i en smord ugnsform. Lägg på halverade körsbärstomater och strö över riven parmesan eller padano. Ställ in i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter, tills gratängen har fått fin färg. Servera förslagsvis med en sallad.



Ta vara på ost som du har i kylen. Jag hade en bit port salut som jag använde men det kunde lika gärna ha kunnat bli herrgårdsost. Välj den andra sortens ost efter din smak, jag ville ha en mild ostsås.



En hackad gul lök att fräsa med baconstrimlorna. Det blir jättegott! För att slippa tårar, glöm alla konstiga knep. Det enda - eller i alla fall det som hjälper bäst - är att ha bra ventilation, t.ex. genom att öppna ett fönster. Nu är det officiellt nämligen, då det är sagt av proffsen i Masterchef Australia. En annan sak som hjälper är att ha en ordentligt vass kniv. Slöa knivar "mosar" cellerna i löken vilket ökar utsöndringen av de jobbiga ångorna som får många ögon att tåras i onödan...



Älskade tomater!



Det är lättare att blanda allt i kastrullen innan maten läggs i ugnsformen. För en kladdfia som mig i alla fall. Mindre mat som hamnar utanför och kladdar ner köksbänken då...



Tredje sortens ost är på plats!



Det ser lite torrt ut men så är icke fallet! Under ytan rinner ostsåsen fram när du tar för dig!



Som sagt, riktig Lotta-mat. Njutmat. Varje tugga.


Idag är jag febrig, öm och mosig. Var på riktigt grundlig massage igår och har t.o.m. blåmärken på ryggen. Kroppen gillar inte att sitta still så mycket som jag gör. Framför en dator på jobbet och så mer av den varan på hemmaplan. Måste ju mecka med bilder, göra inlägg till bloggen, läsa andras bloggar och kommentera! Det blir till att göra pauser oftare, stretcha och röra på sig mer helt enkelt. Annars säger kroppen ifrån. Rejält. Tänk på det och var rädda om er!



24 kommentarer:

  1. Helt omöjligt att det kunnat bli på något annat vis!! Absolut AnkiochHåkan mat också, tre sorters ostar, krämig sås och pasta, inget att tveka på.

    Nu måste du själv också vara rädd om dej, upp och hoppa mellan varven. För vi vill ju kunna njuta av din matinspiration lääääänge till!

    Kramarna till dej,
    ha en finfin onsdagskväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur?! Och grädde också :-) Ja. Man är ju inte 25 längre. Eller 30. Eller 35. Eller 40. Eller... Så hög tid att ta vara på och vara rädd om det man har kvar! Jag lovar!

      Kramar till er och ha en härlig lill-lördag!

      Radera
  2. Jag blir sååå sugen!

    Sitter också vid dator på jobbet (men inte bara) och före och efter hemma... Nu vet jag ju inte hur stor din dator är eller vilken plats du har, men kan du inte växla och stå ibland? Beror ju lite på om synen försämrats p.g.a. åldern förstås ;-)

    Cheers och trevlig Bergfest!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är såååå gott :-)

      På jobbet har jag höj- och sänkbart skrivbord - och har faktiskt blivit bättre på att växla mellan att sitta och stå, samt ta pauser och sträcka på mig lite. Hemma är det laptop i knät och den är ganska liten, axlarna trycks ihop och framåt när armarna löper på tangentbordet. Inte bra...

      Tack detsamma!

      Radera
  3. Vi brukar äta en liknande pastarätt fast med bara ädelost utrörd i vanlig vitsås. Supergott med osten, broccolin och baconet ihop. Ja, och pastan då ;-)
    Jag som nästa aldrig sitter still får krupp de dagar vi är på utbildning och jag måste sitta still. Men kvällarna går ju så ruggigt fort så det är inte lätt att hinna laga mat, fota den, redigera bilderna och sedan skriva om allt också. Puh! Det är tungt liv som matbloggare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, en bechamelsås typ kan man ju utgå ifrån också! Klart det ska vara pasta till. Man kan ju hoppa momentet med ugnen också men då missar man ju det goda som blir ovanpå...

      Min mamma som jobbar inom vården är likadan. Blir spattig av att sitta stilla för länge och har aldrig haft några problem med rygg eller axlar. Undrar hur många mil hon har avverkat på jobbet i sina dar. Så det är ju bra att du får röra på dig där!

      Nej, ingen rast och ingen ro. Inlägg varje dag har jag lagt ner. Det hinns inte och så blir det inte lika kul. Matbloggarlivet är tufft, men roligt :-)

      Radera
  4. Sann Lottamat halleluja! Du gör god mat, det bara vet jag utan att ha smakat den vännen :) Instämmer med övriga ovan, 3 sorters ostar det kan inte annat än bli superdupergott!

    Jag är som du... sitter framför dumburken mest hela dagarna @work o sen lite när man kommer hem... inte bra de där! Krya nu på dig, stor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det "jag" :-) Tack snälla du, sitter här och rodnar över allt beröm. Man kommer långt med många ostsorter :-)

      Dumburk blir man dum av... Men det får bli ändring på det nu. Blir ju lättare att vara ute och röra på sig också nu när ljus och vår kommer.

      Stor kram tillbaks!

      Radera
  5. Krya på dig vännen, inte bra att vara febrig och krasslig och ändå vara igång. Det är ju farligt på riktigt :) Var hemma, vila och ät pastagratäng! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla du - mycket bättre nu. Blev hemma en dag och kunde äta resterna av pastagratängen :-) Satt fint dagen efter också!

      Radera
  6. Haha, din lilla ostgris! Jag gillar tydligen mögelost om jag inte vet att jag äter det, fick en magiskt god ostkräm hos Sofija, vilken var gjord på mögelost. Så om du överraskar mig med det här och inte säger att det är mögelost i så äter jag för glatta livet!

    Kram och krya på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ostgris är nog ordet :-)

      Ha, ha - där ser du! Då vet jag hur jag ska göra, och jag är ju också känslig för de starkare sorterna så det ska nog gå att få till något riktigt bra. Ostkräm. Oj, så gott det låter!

      Tack och kram tillbaka - mycket bättre nu!

      Radera
  7. Mmm...så gott! Älskar dina steg-för-steg bilder!
    Krya på dig!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Lana! Tycker det är kul att fota delar av "resan" också :-)

      Mår mycket bättre nu - tack för uppmuntran!

      Kram!

      Radera
  8. Det ser verkligen farligt gott ut! Gratänger är min favoritmat: de sköter sig själva och man kan pula med annat under tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bästa sortens mat, blev riktigt bra. Allt som ska lagas i ugnen gillar jag också - precis av den anledningen. Pula och fixa undan och till och med vila sig lite :-)

      Radera
  9. Men åhh vilka smaker du trollar med! Ädelost o broccoli kan liksom aldrig fel, å så ännu mer ost... Ännu mer gott! :D

    Ta nu å krya på dig SUPERMYCKET, det låter onekligt som om du skulle behöva koppla av lite i ryggläge o sussa ikapp energin! Hoppas du snart känner dig bättre! Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan liksom inte bli fel :-)

      Tack snälla! Det är mycket bättre idag. Tror kroppen kom igång och rensade ut en massa skräp. Kan nog behövas med jämna mellanrum.

      Kram!

      Radera
  10. Ser som alltid supergott ut! Hoppas du snart kryar på dig. De är riktigt elaka de här vintervirusarna. En liten blog award kanske kan pigga upp? Kika in hos mig så får du veta varför du fått den. Ha en fin dag och må så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Kjersti! Bacillerna kom och gick väldigt snabbt. Tror det blev en reaktion på den djupgående massagen. Det kan visst hända. Så mycket bättre nu!

      Klart en award piggar upp! Vad roligt och vad glad jag blir - tack :-)

      Ha det jättefint du också, Kjersti!

      Radera