tisdag 2 april 2013

Lasagne - ännu en variant - godast hittills!



En lasagne är helt enkelt aldrig fel. Jag älskar att experimentera med köttfärssåsen som till största delen är det som avgör vad lasagnen till slut smakar. Och mycket sås ska det vara. Jag vill att en lasagne ska vara rinnig och lös när man skär första biten. Ju mer sås desto bättre smakar lasagnen nästa dag också, den håller sig saftig och fin. En torr och mesig lasagne är inte mycket att ha...

Köttfärssåsen är hyfsat klassisk. Det jag ville testa var att få med lite syra. Man kan använda balsamvinäger i köttfärssåsen och en del använder en skvätt vin. På hyllan med inlagda soltorkade tomater, grillad paprika, tapenade, pesto och annat gott hittade jag en liten burk finfördelade grönsaker i olja och vinäger som jag bestämde mig för skulle ner i såsen. Innehållet med squash, aubergine och paprika i en syrlig marinad visade sig ge köttfärssåsen en riktigt fin smak! Om du inte hittar just den här typen av marinerade grönsaker, prova med något annat, jag såg även till exempel tapenade på svamp som borde vara urgott!

Jag tror att jag för evigt har lämnat det här med bechamelsås bakom mig, i alla fall när jag själv lagar lasagnen. Blir jag bjuden på en med bechamel så tackar jag inte nej! Den här gången blev det grädde och crème fraiche som blandades och lades på toppen av lasagnen och det är inget jag ångrar. Inte alls. 

Lasagne passar jättebra i matlåda. Och att ha med sig till landet när man kommer dit sent på kvällen. Bara att värma och hugga in så det blev skärtorsdagens middag. En sallad är gott till lasagne, eller åtminstone några tomater.

Lasagne, ca 6 portioner
400-500 g nötfärs
2 gula lökar, grovt hackade
Smör
3 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
2 burkar vatten
Ca 1 msk lantbuljongpulver (eller motsvarande mängd buljongtärning)
1 burk finfördelade grönsaker, marinerade i olja och vinäger (ca 1 dl)
Salt, svartpeppar och vitpeppar
12 lasagneplattor, torkade
2 1/2 dl (mellan)grädde
2 dl (lätt) crème fraiche
2-3 dl riven ost, gärna präst

Fräs färsen grynig i smör, gärna i en gjutjärnsgryta som rymmer mycket sås. Tillsätt löken och fräs några minuter med färsen. Blanda ner tomatpurén och fräs några minuter till. Blanda ner krossade tomater, vatten och marinerade grönsaker. Rör om och smaksätt med lantbuljongpulver. Nu är det ganska mycket vätska men såsen ska helst puttra en bra stund så att den reduceras. Efter 30-45 minuter ska du ha fortfarande ha en tjockare men fortfarande ganska lös sås. Smaka av med salt, svartpeppar och vitpeppar.

Smörj en ugnsform som rymmer fyra plattor i bottnen. Grunda med några slevar av köttfärssåsen. Lägg sedan på första lagret plattor lite omlott, fyra stycken. Ett lager till av köttfärssåsen, sedan fyra plattor till. Mer köttfärssås och fyra plattor. Och så det sista av köttfärssåsen, det ska vara lite grand av såsen ovanpå de sista plattorna. Vispa ihop grädde och crème fraiche och häll överst på lasagnen. Strö över den rivna osten. Ställ in i ugnen på 200 grader i 30-45 minuter, tills lasagnen är mjuk och osten har fått färg. Om det blir för mycket färg mot slutet, täck över med lite aluminiumfolie. Låt lasagnen stå några minuter innan den skärs i bitar och serveras.



Verkligen jättegod köttfärssås med marinerade grönsaker, och mycket av såsen ska det vara!



Den vita såsen marmorerar sig fint med köttfärssåsen innan osten ska på. 



Lasagnen är klar efter ungefär 40 minuter i ugnen!



Bara att skära i bitar och ta för sig. Gott!


Någon som har tips på hur man kan knorra till köttfärssåsen på annat sätt? Det är ju som sagt till största delen såsen som sätter karaktären på lasagnen och jag provar gärna fler varianter!

I övrigt rullar det på med livet. Aningen trist med jobb och rutiner igen efter en så härlig långhelg med verklig kvalitetstid med Mannen. Men det är ju så det är, vardagen kommer alltid tillbaka - det gäller bara att försöka göra det bästa av den också. Känner att det råder något slags vakuum nu i väntan på riktig vår och värme. Med hot om mer snö och fortsatt kyla känns det lite tröttsamt men det ska väl ge sig det också. Som nordbo är man ju härdad och har tålamod av stål. Eller?

27 kommentarer:

  1. Visst är det gott med grädde och creme fraiche i kombo? Godare lasagne har jag nästan aldrig ätit ;) Japp, åter till vardagen... skönt med rutiner, kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, och så skönt att slippa kladda ihop den där bechamelen... Skönt med "lagom" rutiner :-)

      Kram!

      Radera
  2. Linda Johansson03 april, 2013

    Jag gjorde en lasagne med creme fraiche (hittade på det "själv" långt innan Jamie Olivier, så det så! ;:) men råkade ta 34% cf och kunde inte spä med för mycket mjölk, som jag annars gör i en sås. Man vill ju inte ha tunn sås i en lasagne!
    Jisses, vad dålig jag blev! Tål inte pasta så bra och med fet cf, stora klickar med pesto (olja!) och för mycket ost så var det kört för min del. Vet inte om jag vågar äta lasagne igen...

    Men så här får man en god sås: färsk vitlök om man gillar det, färsk paprika, burkchampinjoner (som jag älskar!) förutom stjälkselleri, ev. morötter och massor av gul lök och kalvfond. Men det viktigaste är syran: jag gillar mycket tomatpuré och färskpressad citron.

    För att få lite mer syra ska jag hädanefter ta smetana istället för cf. Fetthalten är väl ännu högre, så jag späder med mjölk och gör ev en redning. Smetana är SÅ gott i alla såser istället för grädde och/el cf. Testa! Det är min nya favorit i alla såser, tycker inte om vare sig bechamelsås el creme fraiche egentligen.
    Förlåt för ett lång inlägg! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, där fick han Jamie :-) Aj då, att det inte blev så bra där men klart att du måste våga prova lasagne igen. Du verkar duktig på att anpassa efter vad du kan äta. Nu i alla fall :-)

      Gott med färsk paprika i såsen. Och selleri! Ska prova att ha mer grönsaker i nästa gång. Kan ju bara bli godare. Citron var ju bra för syran.

      Smetana har jag inte testat så mycket i matlagning ännu, mer av olika sorters yoghurt har det blivit (turkisk och grekisk). Ska absolut testa smetana också.

      Ingen fara - skriv på du :-)

      Radera
  3. Det är så gott med lasagne! Och din variant låter smaskens! :)
    Ha en fin dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Himla bra och god mat. Tack detsamma!

      Radera
  4. Det är något med smaken i en bechamelsås som ändå ger en härlig smak, tjockt och smörigt... Men grädde/crème fraiche är ju så mycket enklare att bara veva i, och inte fy skam det heller. Så gör jag med oftast nuförtiden :) Dina marinerade grönsaker låter lite som en ajvar utan massa tomat, det kanske kan funka i också :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag vet. Därför tackar jag inte nej om jag får lasagne med bechamel. Till exempel när pappa gör. Han gör den allra godaste lasagnen! Men det är ju så smidigt med grädde och crème fraiche... Latmasken har talat!

      Ajvar kanske man skulle kunna testa i såsen också förstås!

      Radera
  5. Åh, lasagne är min favoriträtt genom tiderna, det finns inget godare verkligen! Jag har planerat göra lasagne på söndag... Kanske borde testa att göra utan bechamel denna gången? Jag har aldirg inte haft bechamelsås i min lasagne innan, men alla säger ju att det ska vara så gott med creme fracihe, så!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen en favvo för mig också, så långt tillbaka jag kan minnas :-) Helt klart värt att testa något annat än bechamel. Om du inte gillar är det ju bara att gå tillbaka till det klassiska.

      Radera
  6. Skrev du inte på Instagram att den senaste såsen alltid var den godaste!?! Kul när man utvecklar sig hela tiden. Och bilden med sås-marmoreringen är så himla fin. *dregel*

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det är ju så det är med lasagne. Den senaste är alltid den godaste hittills! Jag säger det mycket för att det är pappas kommentar när han gör sin lasagne. Det är alltid den "godaste hittills" :-) Har blivit lite av en grej.

      Kram!

      Radera
  7. Lasagne är riktig 'comfort food' och nästan alla har sin variant, men att byta ut bechamelsåsen till crème fraiche är nog också mitt bästa drag.
    Här är länken till min köttfärssås, denna gång med en lasagne gjord på aubergine. Enkla ingredienser, men grymt god och ett riktigt familjerecept.
    http://skatboet38.wordpress.com/2013/03/09/lchf-lasagne-med-aubergine/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen comforting!

      Tack för tipset, jag har kollat in på din blogg. Lasagnen ser jättefin ut, jag ska definitivt prova. Lite mindre av kolhydrater emellanåt kan aldrig skada :-)

      Radera
  8. Lasagne är så gott! I vanlig köttfärssås har jag ibland lagerbärsblad som ger en speciell smak, ibland också oregano... burkchampinjoner är ett måste nu för tiden ;-)

    Gör en god lax-spinat-lasagne, men det är ju inget för dig ;-) men varför inte byta ut ett varv av köttfärssåsen mot stuvad spenat - riktigt "vågat" blir det, om du sen har hårdkokt ägg och lite knaprig bacon på innan nästa lager lasagne och köttfärssås kommer... tänk i riktning fylld köttfärslimpa eller fyllda köttfärsbiffar... - eller lasagne som *smörgåstårta*!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för spännande tips! Verkligen utanför "ramarna" och visst kan man varva nästan vad som helst. Fast någon lasagne med lax blir det icke :-)

      Radera
  9. Japp, bort med vitsåsen. Håller med dig där. Spännande med lite kylskåprensningsalster i lasagnen.

    Kram kram

    SvaraRadera
  10. Vår absoluta favvolasagne här hemma är PerMorbergs recept. Den är underbart god och gör altid succé när vi bjuder vänner på den. Den innehåller rökt sidfläsk, championer och vitlök som man har med i köttfärsåsen. Sen är det lite ost på varje lager och vispgrädde i beckamelen...lite mer helglasagne än vardgaslasagne kanske ;) Tack för inspirerande inlägg och recept! Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, den såsen låter jättegod! Men så är det ju Per Morberg också :-) Passar nog bra på helgen när man vill lyxa lite...

      Härligt med ett recept som man vet går hem hos gästerna. Jag får helt enkelt leta reda på receptet på Pers lasagne.

      Stort tack för tipset och tack detsamma!

      Radera
  11. Lasagne är verkligen underbart gott!!! Och din ser fantastisk ut!

    SvaraRadera
  12. Jag brukar alltid ha i massor med rödvin och en gnutta kanel, det gör såsen mustig och fin! Och en klick crème fraiche är ju himla gott det med... Hoppas ni får en fin helg! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rödvin förstås men kanel - det var något nytt! Nu har jag massor av fler varianter att testa. Tack!

      Tack detsamma till er!

      Kram1

      Radera
  13. Lasagne är förbaskat gott! Köttfärsås gör jag aldrig likadan. Tar lite vad som finns hemma; en skvätt rödvin, färska kryddor, grädde, tomater....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med fullständigt! Lite så blir det med såsen, fast jag brukar hålla mig till en "grundmall" som jag kan experimentera med. Fast mer experimenterande ska det bli!

      Radera
  14. Provar nu, låter smakens

    SvaraRadera